Reklama

Reklama

Prehistorická chobotnice, kterou probudily ze spánku podvodní exploze, ohrožuje přímořské město. Nastává boj na život a na smrt.   Italsko-americký koprodukční snímek Chapadla byl natočen díky popularitě krvelačných mořských příšer, kterou rozpoutaly slavné Čelisti. V akčních Chapadlech se začnou hromadit nevysvětlitelná zmizení různých lodí i lidí v oblasti jedné části kalifornského pobřeží. Lidské ostatky jsou následně nalézány ohlodané až na kosti, v nichž dokonce chybí i morek. Vědci tápou a nemají tušení, které zvíře by něco takového dokázalo. John Huston zde tvárnil dr. Turnera, který pojímá podezření, že firma, jež staví pod zátokou tunel, mohla vypustit do vody jedy a způsobit, že chobotnice zmutovala do obrovských rozměrů. A právě v ten moment se vydává na moře velká skupina plachetnic se spoustou dětí, mezi nimiž je i Turnerův synovec Tommy. Dr. Turner, Tillie Turnerová (Shelley Winters) a Will Gleason (Bo Hopkins) se v doprovodu ochočených zabijáckých velryb vydávají na moře, aby příšeru našli a zničili. Ve vedlejší roli chamtivého developera, jehož stavba obrovitou chobotnici probudila, se zde objevuje Henry Fonda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Ještě předtím, než Ovidio G. Assonitis zplodil do stále se rozrůstající, hnijící a páchnoucí jámy plné znetvořených mutantů, které se jen ztěží dá nazývat filmy, otřesnou kreaturu v podobě Piraňi 2, natočil o něco méně horší dílo o zabijákovi z vodních hlubin. Film sám o sobě je natočen poměrně snesitelně, ale jeho nejslabší stránkou je scénář a děj. Ten je totiž podáván velmi vlažně, a docela nezáživně. Chybí nějaké prvky napětí, strachu či očekávání v dalším vývoji. Spousta dialogů je pronášena zcela nezaujatě, bez prvku napětí, jakoby bylo normální a zcela běžné mít v přímořském letovisku obří chobotnici, která likviduje návštěvníky. Ten nejdramatičtější projev v Chapadlech tak zůstává pouze ve velmi vydařené hudbě. Jinak se domnívám, že tento film předvedl zcela zlomový nápad, jak nebezpečného predátora přemoci. Nepodílel se na něm totiž žádný z obvyklých způsobů, jako použití zbraní, podmořské výbuchy či lidská vynalézavost:) "Je to jen zvíře, zaskočené lidskou hloupostí." ()

tron 

všechny recenze uživatele

Chobotnice a im spriaznené tvory sú pre horor ideálne stvorenia. Obludné, desivé, fascinujúce a tajomné, teda veľmi zvláštne. Bohužiaľ, v horore Chápadlá si ústrednej chobotnice príliš neužijete. Zrejme kvôli nedostatočnému rozpočtu. Mínusom je i neujasnenosť ohľadom titulného hrdinu; na post kandiduje hneď viacero osôb, no majú čudne rozdelený priestor. Niektorí sú z úvodu nedôležití a nakoniec im patrí akčné finále, iní od začiatku pôsobia ako ústrední hrdinovia a na konci zmiznú z deja a už sa nevrátia. Napriek tomu Chápadlám nechcem uprieť aspoň náznak atmosféry (nočný útok na loď), snahu o herecké výkony, slušné technické prevedenie a nečakané finále. Ale na tretiu hviezdu to fakt nevidím. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Vcelku příjemný dobrodružný snímek nesoucí se na vlnách nejen žraločích hororů. Kde se obří chobotnice vzala, není zcela jasné. Možná za tím stála firma Trojan se svými podmořskými testy před spuštěním vrtu, možná firma Trojan s chemikáliemi, které během testů používala. Nakonec je to jedno. Jsou tu chapadla, kterých si kromě konce divák užije jen sporadicky (pouze jedna oběť je jimi viditelně omotána kolem dokola), spousta mrtvol (tedy nějak jsem nezaregistroval, že by měly vysátý morek z kostí), dětský závod plachetnic a chytré kosatky, co by mohly zasáhnout proti nevítanému hlavonožci. Ten je sice na jídelníčku především vorvaňů, ale ani kosatky chobotnicí zcela nepohrdnou. Mezi oběťmi jsou i postavy, u kterých by to divák nejspíš nečekal. Jednou z nejnapínavějších je scéna závodů. Zatímco čekající rodiče se smějí vtipům, na jejich děti útočí chobotnice. Vše divák sleduje prostřednictvím prostřihů za doprovodu temné hudby. Jasně, mohl to být masomlejn plný gejzírů krve a rozervaných těl, mně ale tentokrát náznaky a prostor pro divákovu fantazii nevadily. Snímku by však prospělo výrazné zkrácení. Dnešní divák zmlsaný digitálními efekty film možná nepobere, jako oddechovka to ale jde. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když si Spielberg dovolil v Čelistech zabít malého chlapce, Assonitis přisazuje a v úvodní scéně rovnou zabíjí nemluvně. Tolik vám asi napoví, jak uvědomělou podívanou jsou jeho Chapadla. Na Johna Hustona a Henryho Fondu musel mít Ovidio dost solidní páku, aby je do téhle italské šlamastiky dostal. Nebo stačil cash a whiskey? Těžko říct, nicméně pohled na po hladině moře pomalu a neskutečně dlouho se blížící papundeklové monstrum (za až komicky repetitivního hudebního doprovodu Stelvia Ciprianiho) mě dlouho bude strašit v paměti. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně druhý nejlepší film o přerostlých nebo masožravých chobotnicích. Pravdou je že jich nějak moc není. Máme tu Beast z roku 1996 kterej byl dobrej ale značně nedodělanej. No a pak tu máme asi nejlepšího zastupitele žánru It came from beneath the sea. Pak už tu jsou většinou průjmy typu Octopus či Kraken. No a jelikož umě chobotnice zatím nijak extrémně nezabodovaly tak jsem do tohohle šel s tím že to bude zábavný nicméně zapomenutelný béčko. Ono to nemá k tomu daleko. Ale je to celkem sympatické. Klasickej příběh, a klasická naháněčka ke konci. To je prakticky všechno co jsem si dokázal z tohohle zapamatovat. Rozhodně mluvím jinak vidět to v 10 letech, ale dneska to nijak moc nezapůsobí. Ale chobotnička je celkem pěkná, a její rozkousání je celkem úsměvné. Co musím zmínit je parádní hudba která neměla chybu. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Pro potřeby filmu byla postavena maketa obří chobotnice – stála 1 milion amerických dolarů a potopila se ihned poté, co byla postavena na vodu. (fiLLthe3DD)
  • Henry Fonda (Mr. Whitehead) měl v době natáčení kardiostimulátor, a tak nemohl dělat nic namáhavého – lze si povšimnout, že jeho scény jsou statické a povětšinou v nich mluví jen do telefonu. Herec své scény pak nafilmoval během jednoho jediného dne. (fiLLthe3DD)
  • Původně se mělo natáčet na Floridě, posléze se však výroba přesunula do Kalifornie, kde filmaři využili lokace měst Oceanside a San Diego. Dále se filmovalo např. na pláži Pismo. Natáčení pak probíhalo od 19. června 1976 do prosince téhož roku. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama