Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou tohoto netradičního kriminálního filmu je sedmatřicetiletý Tibor, který pracuje jako patolog. Vede osamělý způsob života, má problémy s komunikací. V téže nemocnici o několik pater výše leží jeho matka umírající na rakovinu. Tibor se dozví o možnosti léčby matčiny nemoci ve Švédsku, což ovšem pro něj představuje finanční náklady, které by sotva zaplatil. V tu chvíli vstupuje do jeho života tajemný jednooký muž, zvaný Kyklop, jenž mu za zabití jistého člověka nabízí potřebný obnos. Tibor na jeho nabídku přistoupí, aniž by věděl, koho vlastně sprovází ze světa. Dopis, který po vraždě obdrží, mu však odhalí souvislosti, které netušil. Režisér a scenárista Attila Gigor nenatočil svůj první hraný film jako podívanou pro silné žaludky. V jeho hrdinovi je i něco dojemně bezbranného, o čemž vypovídají výrazně stylizované scény jeho představ. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (61)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a netradiční snímek v čele s výborně zahranou hlavní postavou sarkastického Tibora, který je mimochodem pěkně mrzutým patologem žijící osamělým životem. Pro záchranu své nemocné matky je však bez váhání ochoten přistoupit i na návrh Kyklopa, který se "náhodou" objeví v jeho životě a nabídne mu slušnou finanční částku za zabití jednoho neznámého muže. Tibor kupodivu neváhá a mrtvola je na světě, postupně ale začíná zjišťovat, že je vše komplikovanější, než se na první pohled zdálo. Na vlastní pěst tak začne pátrat po identitě své oběti a celý příběh se postupně začne rozplétat. Film rozhodně stojí za pozornost, jedná se o netradiční a svěží maďarský počin, který potěší nejen svou zápletkou, ale i vtipnými dialogy. (8/10) [MFFKV 2008] ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho neobyčejného asistenta na patologii, který pro peníze na záchranu své nemilované, leč smrtelně nemocné matky na objednávku zavraždí pro něj zcela neznámého muže.. Vyšetřovatel je one man show hlavního hrdiny Tibora Malkáva (Zsolt Anger), který nemá smysl pro humor a na emoční prožitky by potřeboval podrobný návod v maďarštině, jeho povaha mě ale totálně uchvátila. Proplouvá svým zamotaným kriminálním příběhem s takovou grácií, že mu nemůžete nefandit, všechny ostatní postavy, včetně démonického Kyklopa, prostě svým kamenným ksichtem spolehlivě utlumí, ale vůbec to není na škodu, jeho živá bujná fantazie navíc filmu dodává nádech čehosi hravého a jeho nesmysl pro humor ústí často do velmi vtipných situací a film tak v pohodovém tempu proplouvá až do závěrečných titulků ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Netradiční a hlavně originální kriminálka. Částečně je to dané zápletkou, kdy sám vrah vyšetřuje, proč vlastně svou oběť zamordoval, ale hlavní devízou filmu je titulní postava patologa Tibora, který nejenže postrádá jakýkoliv smysl pro humor, ale i výraznější emoce a vše tudíž řeší s kamenným výrazem a klidným mluveným projevem. Na první pohled se Zsolt Anger nemusel ani příliš snažit, ale přesto hraje výborně. Další věcí, která se mi líbila, bylo místy až bizarní ztvárnění Tiborových myšlenek. Normálně tohle příliš nemusím, ale sem se to hodilo a podtrhovalo to jistou výstřednost celého filmu. Oceňuji i odlehčenýý vypravěčský tón, který byl zachován i v závěrečném zúčtování, což i přesto, co se děje, nutí člověka do smíchu. Potlesk pro Maďarsko. 85% ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Jednou větou skvělé a hlavně velmi originální. Aneb jak vystřídat za pár dnů hned několik profesí. Patologa, vraha a nakonec vyšetřovatele. Že to nejde? Ale jistě, že ano, jen musí mít člověk trošku štěstí, chladnou povahu bez známky empatie a vyšetřování opravdových viníků může začít. A že má při tom sám jeden trošku másla na hlavě, to přeci vůbec nevadí, hlavní je tomu přijít na kloub, což se v případě stoicky klidného Zsolta Angera podaří téměř dokonale. PS. poslední scéna s líčením úplně skvělá. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní kriminálka. Už jen samotný hrdina, jehož charakter jsem po celou dobu nedokázal přesně pochopit, chvílemi vypadal jako jednoduchý člověk, místy byl zas dost oduševnělý, ale hlavně se vyznačoval krutou upřímností a bezmocí se plně adaptovat do společnosti. Vyprávění bylo zajímavé, postupně se začalo rozplétat a bylo protkáno černým humorem a zvláštními představami hlavního hrdiny (zvlášť ta v zasedačce byla velmi netradiční), který se během filmu dost vyvíjel. Ale na konci byl z Tibora zase ten stejný člověk jako na začátku, s novými vyhlídkami a přece skoro bez šance na změnu. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo od 30. júla 2007 do 13. septembra 2007, a to v Budapešti a neďalekom meste Gödöllö. (MikaelSVK)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama