Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

rollman1 

všechny recenze uživatele

Hodně silný a zvrácený film. Nečekejte festival gore, ale pořádný psychický a fyzický nátlak od hodně pošahané rodiny. Tak mi u filmu nebylo už dlouho zle, protože to, co se ve filmu děje je něco hrozného. Rodina, která je hodně nemocná unese mladou dívčinu a ta se stává novým mazlíčkem domu. Nechybí fyzické tresty, psychické rány a do toho nějaké to napětí a najde se i menší gorečko. Ten kdo vybral otce by zasloužil cenu za nejlepší vybranou postavu, protože hlava rodiny z nich byla nezvrhlejší a nejodpudivější. Doporučuji. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Po kladných reakcích a recenzích co jsem četl jsem se těšil, ale tak trochu zbytečně, mě tenhle film přijde strašně jednoduchej a nudnej. Ale jedno se musí uznat psychologie postav která se tu podařila je výborná takže za to palec nahoru, navíc i herci působily výborně. Jen prostě tenhle film není nic extra pro mě. ()

Reklama

peiton 

všechny recenze uživatele

Taký ten psychický teror nikdy nie je zlý v takýchto druhoch snímkov,ale čoho je moc tak toho je príliš.Mum & Dad je jedno prehnane s prepáčením kurevsky zvrátené,šialené,nechutné divadlo,ktoré nám naservíruje rovnako zvrátená,šialená a nechutne perverzná rodinka.Tfuj!Prišlo mi to hrozne nelogické a nezmyselné a preto táto snímka klesá v mojich očiach a nepridalo tomu ani ten krásny happyend.Ale no tak,ved takto horory predsa nekončia.Celkom škoda. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Nenadarmo jsem měl tenhle film ve wishlistu. Samozřejmě to má spostu masařek, jako příšerný anglický přízvuk (to je fakt brrr) kupříkladu Birdie (či jak se ta nána jmenovala) jsem rozuměl úplné hovno. Zezačátku jsem si myslel, že mluví holandsky, fakt hrůza. Taky je to občas nechtěně trochu komické. A další věci, které jsem zapomněl. Na druhou stranu je to fakt zajímavě natočené, Mamka s Taťkou mají své kouzlo (byť teda taťka může za většinu komických momentů) a taky ty vánoce, no ty byly, ačkoliv bych uvítal více podrobných záběrů:-) Na což si ale film příliš nehraje.. Takhle, na explotation, je tam násilí takové nic moc, což je jednoznačně ku prospěchu věci. Pokud to srovnám s úplně jiným typem filmu, tak v takovém Låt den rätte komma in se nějaké to vraždění odehrává tak nějak "za rohem." Stejně je tomu i tady, můžeme si domýšlet jaké je taťka prase, ale v podstatě největší zvrhlost co provádí, je že onanuje s půlkilem krkovičky k obědu, což teda taky nejde vidět, ale příjde mi to na stupnici zvrhlosti tak jakože nejvíc. Samozřejmě je tady spousta řezání, a píchání, mlácení, ale i tak je to co do násilnosti taková lightka. Srovnám-li to s všeobecným jásotem přijímaným Eden Lake, tak Mamka s Taťkou vedou na celé čáře, co do zpracování, tak do.... prostě všeho. Navíc, uvidí li dítě Taťku s Mamkou, tak bude good boy or girl, uvidí li Eden Lake, tak si řekne, jé, dyť vono jim to všechno prošlo, tak to já jdu taky někoho zabít. No, asi přeháňka, ale Eden Lake jako film je kravina. Takhle si představuju zdařilý exploitation. (i když i do tohohle zařazení bych vlastně trochu váhal). Každopádně můžu doporučit, málokdy se mi filmy tohohle ražení líbí. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Moc nesadlo. V istých momentoch klišoidné a dokonca daktoré scény až podpriemerné, ale film dosiahol svoj učinok-znechutil. Tam kde práve Hostel alebo Lidská stonožka stávala iba na brutalnosti a gore všeobecne, tak tu Mum and Dad vsádza na psychickú stránku diváka, kde ho potrápi tak isto ako práve Perry Bensonovu. Proti hiexplotationu vobec nič nemám, dĺžka je úplne akurat, výber hlavného psychoša úplne výborne (s Laurencom H. (s Lidskej stonožky) by si mohli podať ruky) a záver priamo až nekompromisný a absúrdny. V podstate kvoli záveru som zvyšil ešte na tú jednu hviezdu, kde je to práve krvavé inferno a revenge-jazzova hudba pritom úplne sadla. Nesom z toho priamo nadšený, ale celkom Angličania prekvapili. Porovnávať toto s Srbákom je dosť blbé-pretože tú absencia brutality nebola až tak veľka..50% ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Tvůrci měli na natáčení pouhé 3 týdny. (Matared)
  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Film byl ve Velké Británii uveden v televizi na Vánoce. S ohledem na název řada diváků očekávala rodinný film. Zhlédnutí se nevyhnulo ani několik dětí. (ČSFD)

Reklama

Reklama