Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

Hild 

všechny recenze uživatele

Roman Polanski už má za sebou rozhodně lepší kousky, ale i tak jde o skvělý thriller. Velké plus za atmosféru celého filmu a za to, že po celou dobu si film udržuje pozornost diváka a nechává ho v napětí. Výkon Ewana McGregora se mi líbil a taky musím pochválit hudbu Alexandrea Desplata, která se k celé atmosféře filmu moc hodila. Bohužel finálová pointa mě vůbec nedostala a u podobných filmů je pro mě strašně důležité, aby mě závěr nějakým způsobem odzbrojil, tady se to nestalo a po skončení jsem si jen řekla, jako dobře se na to koukalo, film se zajímavým tématem, ale nic víc. Trochu slabší 4*. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Zaražený do sedačky celé dvě hodiny. Toť mě pocity z tohoto mysteriózního thrilleru, kterýžto žánr mám skoro nejraději. Roman Polanski nesmí navštívit USA, takže jsem sledoval jak se s tím ve filmu vypořádali a vůbec to tedy není poznat, podobně jako když Praha zastupuje třeba Moskvu ve filmech. Režisér je sice usvědčený pedofil a během postprodukce byl opět zatčen, ale jeho filmy mi to nikdy nezkazí, není důvod nerozlišovat tvorbu od osobního života. Ewan McGregor jako vždy nezklamávající...90% ()

Reklama

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Až na podivný a nedomyšlený konec (což se už ale dostatečně rozebralo v diskuzi za přítomnosti několika chytráků, kteří mudrovali, ale nic nevysvětlili) výborný evropský komorní thriller s ověřeným McGregorem (který se už stal mým osobním oblíbencem - není nad jeho angličtinu a opravdu dokonale prosté herecké výkony) a Brosnanem v roli, u které bych nečekal, že mu tak padne. Vše se odehrává na "krásném" depresivním upršeném východním pobřeží USA, místě, které mně svojí vyzařující aurou tajemnosti a neodhalených záhad okamžitě zcela dostalo a hned bych se tam nastěhoval (ještě, že se něco takového dá najít i blíže - Normandie či Anglické slapy a skalnaté pobřeží). Díky tomuto faktoru KDE tak film dostává přirozenou atmosféru, Polanskiho styl ji jenom podporuje a do toho ještě hraje Desplatova vynikající muzika. I takto lehce se rodí dobré filmy, a Polanski nám přestírá nebezpečný svět politiky, plný zrad a intrik. Nakonec se dostavuje dost překvapivá pointa a.... blbý konec (aspon ty titulky byly stylové). A taky jedna dobrá scéna posílání papírku. Možná i kvůli tomuto mínusu "jen" 4. Jinak nadmíru spokojen ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Nesmírně pečlivá režie, ale dost naivní zápletka výsledek dost shazuje. Chyba bude pravděpodobně už v Harrisově románu, který jsem ale nečetl. Původně jsem chtěl dát čtyři. Čím více ale o filmu přemýšlím, tím více chyb na něm nacházím. A není to žádné šťourání - tenhle film je stavěn tak, že vyžaduje pozorné konstruování fabule a důkladné rekapitulování. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, zatímco někdo dokáže dokončit velmi dobrý film i z vězení, jiní točí tak, že by zasloužili do něj zavřít.. Číst "duchem" napsaný životopis nějakého českého ministerského předsedy, pravděpodobně zemře můj dávivý reflex po pár stránkách vysílením. To americký zločinec Polanski poslal E.McGregora lovit memoáry do ostrovního "Šangri-La naruby", kde v hitchcockovském stylu představuje MacGuffina tajemství původního rukopisu a plachta ponurého tajemna je důmyslně rozprostřena přes vlastně zcela normální věci. Ve snadno rozpoznatelné paralele se současnými osobními problémy autora pak nechybí vhodně zakomponovaný humor, postupné zahušťování atmosféry či nepokrytě protiamerický a protiblairovský podtext, načež vše vyvrcholí vskutku netradičním (ale nejpravděpodobnějším) koncem, připomínajícím nejen svou fatálností úvodní znělku Večerníčku. A teď mě omluvte, jdu si vygooglovat na stránky CIA, kdo ve skutečnosti zavraždil Kennedyho, co přistálo 1947 v Roswellu a kolik ročně posílá americké ministerstvo obrany na účet Míši Baye. Kdybych pak dlouho nic nenapsal, poslali mě za Polanskim.. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Když postava McGregora poprvé vjíždí na trajekt, lze na navigaci v jeho BMW vidět, že před sebou má normální cestu. Tu tam mít logicky nemohl, jelikož trajekt již byl na vodě. (O´Neill)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama