Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (886)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Mohl to být job snů (no neberte 250 000 dolarů za jeden měsíc) ale místo toho se mladý spisovatel zaplete do vysoké hry… politiků. A já při závěru málem nedýchal. Roman Polanski stále umí, a když si k tomu svému "umění" přizve i kvalitní herce, je vždy radost koukat. Dalo by se říct, že pro mě zde byly dva očekávaně vynikající výkony a dva neočekávaně skvělé výkony. U těch očekávaných to jsou samozřejmě Ewan a Pierce, kteří nezklamali a užívali si své role naprosto dokonale. U těch neočekávaných je to Olivia Williams, která mě přímo oslnila, ale hlavně Kim Cattrall (ano, to je ta, co se v tom sexuálním městě nejvíce rozdávala… ehm…) která mě opravdu mile překvapila. Na prostoru vedlejší herečky předvedla skvělý a uvěřitelný výkon, takže už o ní nebudu prohlašovat, že umí jen to jedno. Celým filmem se navíc táhne tak skvělá atmosféra, že jsem místy cítil tu ponurost a chlad. The Ghost Writer je rozhodně skvělý snímek, který potvrzuje, že drama o politicích jde natočit tak, abyste se ani jednu z těch 128 minut nenudili. P. S. Scéna s putujícím lístkem je geniální. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný thriller. Nějak jsem nevěnoval pozornost kdo film natočil, až po zhlédnutí jsem zjistil, že režíroval Roman Polański. Příběh spisovatele ( Ewan McGregor ), který je najat ke sepsání pamětí britského premiéra. Výborná atmosféra, kterou je film zahalen. Psychologický thriller podle bestselleru úspěšného britského prozaika Roberta Harrise. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně natočené s pochmurnou deštivou atmosférou, bohužel však víceméně o ničem. Vzhledem k poměrně (zbytečně) dlouhé stopáži to má téměř nulovou zápletku a takřka nijaký závěr. Na tunu ideově zaujatého politického řečnění připadá zhruba jedna jediná napínavé scéna. Musím tedy říct, že mě Polanski tímto filmem spíše zklamal. Co do napětí je to jen slabý odvárek žánrové špičky, i když technicky skvěle provedený. V porovnání s letošním Shutter Islandem je The Ghost Writer jednoznačným poraženým. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Polanski natočil další ze svých úchvatných kousků. Působivá studiu síly textu, kvůli kterému je někdo ochoten i zabíjet se současným pohledem na proměnlivé politické vody, v kterých je politik závislý na schopnostech lidí okolo něho. Působivá atmosféra, která dává divákovi pocítit podstatu osamění a všudypřítomná paranoie, se z filmu ani na minutu neztrácí. Je úžasné sledovat, jak Polanski úmyslné volí obrazy (kontrast člověka čekající na svůj osud se studeným a depresivním počasím, budovami), architekturu budov, ladně na ně navazuje a neuhýbá. Chladná vypočitatelnost a vybroušená schopnost manipulace s divákem a jeho myšlením. Kdyby tu nebylo okatě digitální okno nebo zbytečné hledání v googlu, den po uvedení je to klasika. Takhle, si na to Muž ve stínu chvíli počká... PS:schválně, kdo jste si celou dobu víc všímali Ewana a jeho spisovatele, než samotného (což dokazuje i závěrečný záběr) nosného prvku příběhu, memoárů? PPS: je to celé "jen" deprese, z beznaděje k systému, kde vyhrává ten, co víc obětuje nebo chce více získat? ()

larelay 

všechny recenze uživatele

O panovi Polanskom si mozeme po ludskej stranke mysliet cokolvek, ale po tej reziserskej mu niet co vytknut. Skvely pochmurny konspiracny pribeh, ktory vas ponecha v napati celych tych 128 minut. Styri hviezdy za to, ze Pianista bol proste lepsi a tym padom ich v tejto skale nemozem hodit na jednu uroven, hoci filmy to su obidva brilantne a este aj za herecke obsadenie, ktore mne v rolach Adama Langa a Ruth nesadli. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (59)

  • Uvažovalo sa o tom, že by Ewan McGregor mohol nahradiť Piercea Brosnana v úlohe Jamesa Bonda, ale odmietol to kvôli obavám z budúceho stereotypu a typizácie. (Pat.Ko)
  • Keď Duch (Ewan McGregor) stojí pred domom Paula Emmetta a pozerá sa do poštovej schránky, všetky listy boli odoslané na adresu Belmont, MA 02324. Toto je PSČ pre Bridgewater, ktorý je vzdialený 40 míľ. Poštové smerovacie číslo Belmont je 02478 (Pat.Ko)
  • Keď sa Duch (Ewan McGregor) oblieka po noci strávenej s Ruth (Olivia Williams), oblieka si jednofarebnú košeľu krémovej farby. Potom opustí dom v BMW. Keď ho vidíme kontrolovať rukopis hneď pred domom Emmeta, má na sebe košeľu so vzorom (kockovanú). (Pat.Ko)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Polanski loví hvězdy

Polanski loví hvězdy

27.09.2010

Je zase na svobodě a chystá nový film. Proč ne? Muž ve stínu je pro mnohé jedním z filmů roku a důkazem, že Roman Polanski je pořád prvotřídní režisér. Drama God Of Carnage je adaptací divadelní hry,… (více)

Do vězení, z vězení

Do vězení, z vězení

01.10.2009

Tento týden se roztrhl pytel se zprávami kolem vězení a vězňů – těch filmových i těch skutečných. Jak už určitě víte, ve Švýcarsku byl za své 30 let staré hříchy zatčen Roman Polanski a bude to mít… (více)

Nicolas Cage a mor

Nicolas Cage a mor

23.09.2008

Všimněte si, prosím, že jsme se zachovali taktně a nenapsali jsme „Nicolas Cage JE mor“. A že bychom si to vzhledem k jeho momentální aktivitě a celkové kvalitě jeho filmů z poslední doby mohli… (více)

Reklama

Reklama