Reklama

Reklama

Ip Man

  • Hongkong Ye Wen (více)
Trailer

Čína, rok 1935. Kluby bojových umění v městě Foshan nabírají na popularitě a Ip Man (DONNIE YEN) je nezpochybnitelným vládcem umění wing chun, čím dál populárnější verze kung fu. Klidný život jeho rodiny a přátel však převrátí vzhůru nohama japonská invaze. Poté, co odmítne učit okupační vojáky svému umění, je přinucen bojovat o své vlastní přežití v sérii výzev, jež vyvrcholí soubojem na život a na smrt s nejlepším japonským bojovníkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (781)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

|| Scenár: Edmond Wong | Hudba: Kenji Kawai | Produkcia: Raymond Wong | Distribúcia: Mandarin Films (HK), Cathay-Keris Films (SG), Innoform Media (SG), Well Go USA (US) | Rozpočet: 11,715,578 $ | Tržby: 21,888,598 $ || Úchvatný film o bojových umeniach, presnejšie o Wing Chun-e, ktorý som mal tiež to šťastie vyskúšať na krátku dobu aj na vlastnej koži, samozrejme, len zo záľuby. Zápletka filmu je o osem ročnej vojne medzi Čínou a Japonskom - je samozrejme subjektívne vyreflektovaná zo strany Číňanov - ale to je odpustiteľné: V Pearl Harbor tiež vykreslili japoncov ako najvačších vynníkov, a v Last Samurajovi to bolo zas naopak... tam Čínania pôsobili, ako najhorší vrahovia samurajov... - tojest, každý má svoj uhol pohľadu. Môj uhol pohľadu je taký, že film Yip man je oslavou bojového umenia a konfuciánského prístupu k nemu, a zážitkom pre uši - soundtrack je proste geniálny! ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Bol som strašne zvedavý na tohto IP mana. Zaujímalo ma, ako sa kung-fu film dostal do top 200 na csfd. Čakal som nejakú solídnu drámu, no dosť ma zaskočilo, že príbeh nebol ničím výnimočný, skôr naopak. Podobných filmov tu už bolo dosť. Jediné čím sa líši od ostatných je , že tvorcovia pridali vpád japonských vojsk a prehlbujúcu sa biedu, ktorú sa snažili ukázať aj tým, ako majster kunf-fu ťažko pracuje či bojuje za hrsť ryže, hrdosť a česť. Výuka kung-fu v továrni, kde aj ženy skúšajú "tche-čchi" ťahy, film zbytočne zhadzujú a strhávajú mu body. Celý záver je ťažko uveriťeľný, zvlášť ak sa tvorcovia v záverečných titulkoch odvolávajú ma skutočného IP mana , muža , ktorý trénoval Bruca Leeho. Celkovo je film ok, súboje sú kvalitne natočené a pomáha im výborný hudobný motív. Príbeh Ip mana tvorcovia dosť zromantizovali, prikrášlili a s reálnym životom tohto hrdinu asi nemá veľa spoločného.Vidieť ho najmä kvôli premakaným súbojom určite treba. Napriek pochvale si myslím, že tento film nemá v top 200 čo robiť...to skôr Kung-fu panda, bratu...70%. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Donnie Yen si chtěl nejspíše natočit svého Obávaného bojovníka a v kvalitách se s ním může klidně srovnat. Jet Li je mi sice sympatičtější a po herecké stránce mu Donnie moc nestačí, v souboji by si dal asi Jeta levou zadní. Bitky stylem Wing Tsun tady opravdu hodně bolí, křupne tady nejedna kost a Donnie Yen to tady do soupeřů láduje kulometným tempem. Bitky jsou prostě dechberoucí. Celkově je to velmi dobře napsaný a až na pár slabších míst i výborně zrežírovaný. Funguje to jak poté vážné stránce, tak i těch pár humorných pomrknutí v první půlhodince. V Hong Kong prostě co se týče kungu-fu filmů nemá konkurenci. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zásah, zásah, zásah ... všechno to byly zásahy." Uznávám, že moje bojové umění není tím nejlepším na světě, neboť po třetím saltu se dvěma vruty vzad spontánně ztrácím přehled o postavení podlahy vůči obloze. To takový strýček Ip sice nemá žádnou školu bojových umění a své wing chun si doma syslí pro vlastní potěchu, ale pokud ho okolnosti donutí, tak skutečně není potřeba příliš dlouho pokorně dumat nad tím, čí petelice přelomí nejvíc kostí. Je to nekompromisně zábavné a pokud někdo potřebuje jednoduchý návod na složení deseti bojovníků, tak ať se na kulometnou palbu strýčkových pěstí klidně mrkne. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Nářez od začátku do konce. Navíc lze-li v případě tohoto snímku slyšet několikanásobné vychvalování akčních scén, které údajně trumfnou i Neovy eskapády z Matrixu, rozhodně tomu jde uvěřit. Už po prvních pěti minutách jsem byl svědkem jednoho z nejlepších čínských soubojů za velmi dlouhou dobu. A film v této tradici naštěstí pokračuje - je to zábavná mlátička a těch 106 minut uteče, ani jsem nevěděl jak. Příběh, který ve většině podobných východních snímcích tohoto typu trochu skřípe, nebo hůře nudí, se také povedl. Nevšímal jsem si žádných hluchých míst nebo nesrovnalostí, takže po dějové stránce taky velká spokojenost... Doporučuji všem, kterým se líbil souboj Nea s agentem Smithem v metru! ()

Galerie (88)

Zajímavosti (23)

  • Bojové umění Wing Chun vyučované Ip Manem je jedním z nejrozšířenějších a nejznámějších stylů kung fu. Počet Ip Manových stoupenců je odhadován na 2 miliony. (Ignus.cz)
  • Jako choreografové akčních scén se na filmu podíleli Sammo Hung Kam-Bo, Samma Hung i Tony Leung Siu-Hung. (Vojcl)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama