Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Po předchozí černohumorné taškařici, do které Coenovi obsadili hvězdné herce a mně nezbývalo nic jiného, než se celou dobu válet smíchy po podlaze, dochází k obratu o 180 stupňů. Humor je zde sice opět přítomný, ale vyvolává spíš jenom letmé pousmání, příběh je totiž v podstatě vážný - looser, kterému se všechno sype pod rukama a on se s tím musí nějakým způsobem vyrovnat - a z předchozích snímků bratrského dua mi nejvíce připomněl Bartona Finka. Svou hutností, lehce absurdními scénami, jakýmsi vnitřním napětím, které ale nikdy nevytryskne na povrch a navíc bez absence gradace se A Serious Man pravděpodobně nestane diváckým hitem, ostatním ale poskytne námět na hodně dlouhé zamyšlení. Prozatím 4*, o zvýšení hodnocení se rozhodnu až po druhém zhlédnutí. ()

Chlupis 

všechny recenze uživatele

Jób 20. století aneb atypická coenovka co se vyprávěcí struktury týče, která je navíc zcela disfunkční pro většinu mainstreamových diváků. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že lepších filmů natočilo toto geniální bratrské duo pomálu. Závěrečné "tornádo problémů" je mimochodem úžasná třešnička na dortu. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Ukecaná dráma o morálnych hodnotách v rozmedzí židovskej komunity, plná skvelých hereckých výkonov. Bohužiaľ nič viac. Nebyť úvodnej vsuvky, zubárskeho príbehu a pár momentov, ktoré svojim humorom osviežili tento zdĺhavý a dobrým príbehom nedisponujúci film, tak si začnem myslieť, že som si film pomýlil s nejakým iným. Ono totiž nie vždy je dobré držať dramatický príbeh v tak sterilnej atmosfére. Humoru je vo filme naozaj ako šafranu, niektoré scény si vyslovene pýtali okoreniť príbeh luxusnými hláškami, na aké sme od coenovcov zvyknutí. Šarm coenovskej réžie a výborná atmosféra sedemdesiatych rokov ma však držali v bdelosti až do samého záveru. Po dlhej dobe však pomerne slabší, ale zato stále svojskí Coeni. 70%. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film Seriózní muž, horšímu hodnocení zde navzdory, považuji za jedno z nejlepších děl bratří Coenů. Tento snímek nemá ambice oslovit tolik diváků jako jiné skvosty z jejich předešlé tvorby. Vždyť kolik lidí může zajímat obyčejná životní krize muže žijícího v židovské komunitě. Řekl bych že jej natočili sobě pro radost. Ale o to lepší předvedli výkon, zejména při psaní scénáře. Hlavní hrdina tentokráte netápe uprostřed kriminální zápletky, ale ve svém vlastním životě a v jeho elementárních jistotách. Snaží se v příkoří která ho potkávají najít nějaký smysl, řád. Při jeho hledání jej doprovázejí typické coenovské postavy, jež mu udílejí rady, nerady. A když už se zdá, že se snad vše v dobré navrací, vše je jinak. Vynikající scénář, plný jinotajů a jemného humoru, který ale rozhodně nepotěší diváky jež mají rádi jednoznačné a uzavřené konce. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Pro mě ze všeho nejvíc film o subjektivním vnímání světa a důležitosti perspektivy, s jakou se diváme na vlastní realitu. Minipříběh v jidiš toto téma uvozuje a právě představuje rozdíl dvou naprosto odlišných pohledů na jednu věc a drastické následky, jaké jejich konfrontace může přinést. Pravdu se ale nedozvíme. Stejně jako Schrödingerova kočka, je i stařík/dybbuk zároveň živý a mrtvý (podle toho, čím pohledem se na něj díváme). Podobně nejednoznačné vyznení má i finále vlastního filmu. ______ Coeni opět bravurně režírují panoptikum pinožících se postaviček, jejichž marná snaha najít v tomhle zatraceném světě nějaký řád a smysl, vyznívá směšně. Larryho problém se nachází v pasivitě, s jakou přistupuje ke všem jobovkám ("But I didn't do anything!"), na které se snaží hledat odpověď, místo aby je řešil. Přitom klíč k porozumění je mu neustále předhazován přímo pod nos ("Accept the mystery"), ale jelikož nejde o odpověď na jeho otázku, je ignorován. Závěr vyznívá značně černohumorně, protože v momentě, kdy se Larry k nějakému činu konečně odhodlá (a opět u něj převládne ješitnost), zasáhne Bůh/osud ranou tvrdší než předtím. Čím dál banálnější rady do života se nakonec v Dannyho příběhu ztenčí na "buď hodný chlapec a poslouchej Jefferson Airplane", což lze s trochou fantasie přeložit jako "nedělej nic, za co by ses musel stydět a měj koho milovat". Jednoduché poselství, ale takhle trefně a nápaditě mi ho už dlouho nikdo nepodal. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Když Larry nahlížel do archu se známkami během konce filmu, bylo poslední jméno Mary Zophres. Zophres je kostýmní návrhářka tohoto filmu. (c.tucker)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama