Reklama

Reklama

VOD (1)

V rádiu hraje Jefferson Airplane, píše se rok 1967 a Larry Gopnik (Michael Stuhlbarg), profesor fyziky na klidné univerzitě na Středozápadu se právě dozvěděl, že ho jeho žena Judith (Sari Lennick) opouští. Zamilovala se do jednoho z jeho okázalejších známých, Sye Ablemana (Fred Melamed), který na ni působí rozhodněji než nesmělý Larry. V bytě s nimi bydlí jeho věčně nezaměstnaný bratr Arthur (Richard Kind), Larryho syn Danny (Aaron Wolff) je neustále v potížích a dcera Sarah (Jessica McManus) krade Larrymu peníze z peněženky a spoří na plastickou operaci. Anonym se ho snaží připravit o místo, jeden ze studentů ho uplácí a současně vydírá a sousedka odvedle ho mučí tím, že se opaluje nahá. Zoufalý Larry se vydá s prosbou o pomoc za třemi různými rabíny, aby mu pomohli vypořádat se s jeho problémy a stát se lepším člověkem. Seriózním mužem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (430)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou pro mě jako krásná žena od které vždy očekáváte hodně a dokáže vás překvapit. Většinou si to fakt užiju ale jsou chvilky, kdy se přeci jen nudim. Seriózní muž je zvláštní film. Koukáte na něj, zajímá vás a baví, (převážně herci) pěkně se na nej kouká (nenápadná ale precizní kamera) po většinu stopáže vás zajímá co se bude dít (pomalá ale vtahující režie) ale na konci zjistíte, že to tentokrát bylo o ničem (nejspíše chyba scénáře). Jako občas se ženou. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

vzdialene príbuzná no o niečo "farebnejšia" a bohatšia variácia na "Muža, ktorý tu nebol" rozšírená nielen o matematiku a židovstvo, psychedelické drogy a istý mysteriózny rozmer, ale aj o veľmi zručne budovanú gradujúcu atmosféru a dokonalé remeslo vrcholiace jedným z najviac dychberúcich záverov, aké sa tejto dvojici filmárov podarilo doposiaľ vytvoriť. ani sám neviem, prečo som šiel na "ďalší film bratov coenovcov" s malými očakavaniami - asi preto, aby ma znova uistili, že mi majú čo a hlavne (to v ich prípade platí vždy a ja si to užívam) AKO povedať. tento film už nie je len zručné filmové umenie, už nie je iba majstrovsky vycibrená forma naplnená nesmierne pozerateľnými a počúvateľnými scénami, postavami a obrazmi, po tomto filme sa (oveľa viac ako po predošlých coenovkách) zamyslíte a budete zamýšľať, pretože vám to nedá. "Accept the mystery!" ()

Reklama

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Židovskí muži to majú fakt ťažké, ak sa chcú stať serióznymi, alebo film o tom, že ak židovské anekdoty prevediete do reálnych životných situácií, tak sa vám vôbec nebudú zdať smiešne, skôr naopak. Trochu netypický Coenovci, ktorí však mňa osobne znovu veľmi potešili. Mám rada to ich požmurkávanie na diváka, tu napríklad útekom Larryho brata Arthura do Severnej Dakoty. Niekedy stačí naozaj odrobinka na vyčarenie úsmevu na mojej tvári. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Coeni jsou zase jednou docela originální a neotřelí, o to víc proto zamrzí, že je taková nuda se na to dívat. A Serious Man je vyzrálý pokus o film, řešící velké otázky, jenže tak činí způsobem, který asi sedne málokomu. Proč chybí uspokojivé pointy je sice úplně jasné, nic to však nemění na tom, že by ve filmu na tohle téma mělo být alespoň něco, o co se lze opřít. A místní sbírka podivných postaviček ani těch pár lepších fórů na to zdaleka nestačí, i když se Coeni sympaticky nezdráhají sem tam shodit sami sebe. Anebo mi ta genialita vážně unikla? [Londýn] ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Larry chce být seriózní muž, ba co víc, Larry si musí zachovat chladnou hlavu, aby ji neztratil ve změti absurdních situací, do kterých ho vychytralí Coeni staví. Jako emocionálně chudá ovečka, či s praktickým životem nekompatibilní podivín však nepůsobí, protože společnost kolem něj je na chlup stejná a vtip tedy vzniká až v divácké mysli při komparaci světu na obrazovce a světu, v němž žijeme. Vtip je to však velice subtilní, s Coenovským rukopisem, ale bez opravdového naboje. Film totiž na druhou stranu chce fungovat i sám o sobě (chce, aby v něm řešená témata měla svou výpovědní hodnotu), proto si udržuje bytelný kontakt s všední realitou a proto ve výsledku není příliš "ani v oko, ani v řiť"... 6/10 ()

Galerie (45)

Zajímavosti (5)

  • Rozpočet: 13 000 000 dolarů. (Saku)
  • Právník přes trestní právo, kterého si Larry najal, Ron Meshbesher, je skutečný oblastní právník z Minneapolis. Je z firmy Meshbesher and Spence. Adresa na obálce Larryho účtu je skutečná aktuální adresa jeho praxe. (c.tucker)
  • Natáčení trvalo 44 dní. (Saku)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama