Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Stejně jako každý rok se koná v Hongkongu turnaj v asijských bojových uměních, pořádaný záhadným boháčem Hanem. I tentokrát se na něj sjely desítky bojovníků. Jsou mezi nimi také Roper, který se turnaje účastní kvůli svým dluhům, Williams, který je ochoten riskovat jen z touhy po dobrodružství, a Lee, který přijel pomstít smrt své sestry a zjistit, kdo a co je vlastně Han zač. Jako agent ochránců zákona má zjistit, čím se Han ve skutečnosti zabývá a proč při jeho turnajích záhadným způsobem mizí lidé. Není těžké zjistit, že se v aréně bojuje na život a na smrt. Mnohem obtížnější je dopátrat se, že Han je ve skutečnosti obchodník s narkotiky, který s potěšením vraždí a mučí lidi. Ovšem nejtěžší je probojovat se až do finále se zdravou kůží, a nejen přežít a zvítězit, ale také naplnit přísahu. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (242)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Prvý hollywoodsky film legendárneho karatistu Bruce Leeho je súčasne posledný, ktorý dokončil. Film samotný má jednoduchý scenár, čo je v prípade akčných kung-fu snímok bežné. Príhoda o smrti Leeho sestry je do celkového príbehu zasadená dosť umelo, ale napomáha rozdeliť aktérov na „dobrých“ a „zlých“. Dej je rozvíjaný dosť pomalým tempom plným zdĺhavých opisných záberov, čo umocňuje dojem, že ide len o „vatu“ dopĺňajúcu bojové scény. Bleskurýchly Bruce Lee, ako sme u neho zvyknutý, ukazuje čistú techniku. Úplne opačne sa javí komparz, ktorý predvádza otrasný výkon a pri drilových cvičeniach na ostrove vidno, že sa s karate stretli len pred chvíľou. A ako to už v bojových scénach všetkých filmov býva, v popredí bojujú dve až tri dvojice a v pozadí pobehujú študenti. Prípadne sa držia okolo krku a s úsmevom na perách poskakujú a pobehujú, aby robili „bojový“ virvar. Viem o čom hovorím. Sám som v podobnej scéne „hral“. ;o) ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Za mojich detských čias sa pod slovami boj, karate a kung-fu skrývalo v prvom rade meno Bruce Lee. Najlepší žiak veľkého majstra Ip Mana to dokázal pekne bolestivo roztočiť v každom svojom filme, tento nevynímajúc. A tak nečudo, že meno Bruce Lee sa zakrátko stalo pojmom. Drak prichádza je ukážkovým prototypom jeho tvorby, ktorý obsahuje všetky jeho charakteristické prvky. V prvom rade je to nekompromisná pomsta, ktorá pre všetkých protivníkov tohto borca znamená len jediné - smrť. Žiadne väzenie, žiadne vyjednávanie, žiadna polícia. Len päste, kopance a tradičné čínske zbrane a to so všetkou vážnosťou a dravosťou, bez známok akéhokoľvek humornejšieho odľahčenia. To bol proste Bruce Lee, škoda, že odišiel tak mladý. 75/100 ()

Reklama

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Poslední film předčasně zesnulého mistra bojových umění Bruce Lee se stal základní ikonou pro akční film, zejména pro filmy s bojovou tématikou.. Při sledování tohoto filmu se i dnes tají dech před choreografií soubojů, které jsou jasně jedna po druhé detailně propracované a naplánované. Mistr Lee zde ukazuje západu i východu, jak má vypadat kvalitní film s bojovým uměním. Pro milovníky bojového umění klasika a povinost. Z hlediska filmu jako takového jde o jednoduchý akčňák ala James Bond, kde se Lee vydává na ostrov vyřešit pár problémů s místním mafiánem. Herecké výkony jsou zcela průměrné, ne li špatné. Ale to lze filmu jistě odpustit, protože nebyl vytvořen pro zážitek jiný, než zážitek z akčních scén a ty jsou na tak profesionální úrovni, že se jim i dnes v žánru bojových filmů těžko něco vyrovná. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

S nadsázkou mohu říct, že Enter the Dragon je tak trochu "James Bond meets Mortal kombat". Máme tady Bruce Lee v utajení nasazeného do ukryté bojové základny, ale naštěstí místo zdlouhavého plížení se stínem je ve středu dění turnaj nejlepších bojovníků světa (asi). Někteří se Brucovému kvílení a pištění při každém úderu možná budou smát, ale bojový skill mu upřít nelze, je to zkrátka kung-fu legenda v akci... Tempo je však na akční film pomalé, veškeré dění je sice nesrovnatelně stravitelnější než stupidní a nudná Cesta draka (beze srandy, tento film je o třídu výše!), ale stále se nejedná o nic, čím bych se dokázal pobavit znovu. Navíc ani kamera v řadě scénách není zdaleka ideální. 7/10 ()

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Bruce Lee bol celkom určite najväčší majster bojových umení, ktorý sa kedy točil okolo filmu, ale ako herec nestál za veľa. A jeho filmy nikdy neboli také zábavné ako svieže mlátičky Jackieho Chana. Drak prichádza je v dnešných dňoch už hodne zastaralý a filmársky neatraktívny, a hoci má dobrú bojovú choreografiu, súbojov je v ňom zúfalo málo. Príbeh, herci a hudba - všetky tieto zložky snímky pôsobia dnes už rozporuplne a cheesy. (5/10) ()

Galerie (117)

Zajímavosti (39)

  • Film se původně natáčel bez zvuku, všechny efekty a dialogy se do filmu doplnily později. (Witta)
  • 10.5.1973 počas natáčania Bruce Lee skolaboval vo filmovom štúdiu Golden Harvest, dostal záchvat a tiež sa sťažoval na bolesti hlavy. Okamžite bol prevezený do nemocnice Hong Kong Baptist Hospital, kde mu lekári diagnostikovali opuch mozgu, diagnózu, na ktorú neskôr zomrel. (Zdroj: aktuality.sk) (Raccoon.city)
  • V čase 1:28:42 prochází Lee (Bruce Lee) otočnými dveřmi, ve kterých je zapíchnuté kopí. Lee otáčí dveřmi a kopí se otáčí jeho směrem. Na druhé straně a po střihu je ale zřetelné, že dveře se otočili na druhou stranu, než při prvním záběru. Kopí se otáčí opačně. (Likan7)

Související novinky

Zemřel herec John Saxon

Zemřel herec John Saxon

26.07.2020

Ve věku 83 let zemřel v sobotu v americkém státě Tennessee herecký veterán John Saxon. Podlehl zákeřnému zápalu plic, jak médiím potvrdila jeho žena Gloria Martel. Rodák z Brooklynu s italskými… (více)

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

Akční klasika od režiséra Deadpoola?

24.07.2018

Režisér David Leitch (John Wick, Deadpool 2) jedná o režii remaku akční klasiky s Brucem Leem Drak přichází. Snímek z roku 1973 se za ty roky dočkal prakticky kultovního statusu, jeho premiéru ale… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama