Reklama

Reklama

Ježíš je normální!

  • Slovensko Ježiš je normálny! (více)
všechny plakáty
Trailer
Česko / Slovensko, 2008, 67 min

Obsahy(1)

Dokumentární film, který klade otázky související s tématem víry, manipulace a výchovy dětí v kontroverzních křesťanských skupinách. Režisérka fimu, Tereza Nvotová jako malé dítě chodila do bilingvální "Školy budoucnosti".

Byla tam vychovávána americkými misionáři, kteří patřili do charismatického křesťanského Hnutí víry. Děti se v této škole kromě angličtiny učily uzdravovat, mluvit s Ježíšem, zpívat s rukama nahoře a patřit do elity "vítězů" nad ďáblem. Když Tereza po deseti letech procházela prostranstvím u pražského metra Anděl, někdo na ni znenadání začal křičet, že ji Ježíš miluje. Byli to členové církve "Triumfální centrum víry" uprostřed své pouliční evangelizace. Tereza se tehdy zarazila, vzpomněla si na své dětství a na příští shromáždění církve se zašla podívat.Po dvou letech sledování této skupiny vznikl film. Potkáme v něm Tereziny bývalé spolužáky ze "Školy budoucnosti" s jejich třídním učitelem a dozvíme se, jak na své dětství pohlíží dnes. Zároveň budeme mít šanci shlédnout unikátní záběry zevnitř kontroverzního křesťanského společenství. Kromě dospělých se setkáme i s dětmi členů církve a absolvujeme s nimi „dětskou konferenci“, kterou „navštívil Ježíš.“Dokument si neklade za cíl odpovídat na složité otázky víry. Chce otevřít dveře diskusi, kde končí hranice svobody a začíná manipulace. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (218)

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Máloco ve mě v poslední době nahromadilo tolik destruktivní energie jako sledování pošuků s rukama nad hlavou a modlitbama ala (křesťanskej) rockovej koncert. A ještě víc bych si podal tu p*č* co to zkouší na dětech. Dokument jako takovej myslim nemá nějak promyšlenou stavbu, scénář a už vůbec ústřední myšlenku, alespoň ve směru k divákovi. Není to v tomto případě úplně na škodu, jenže přece jen mi tam větší konfrontace chyběla. Jako dílo 20leté holky, která si prošla právě tímhle systémem debilizace mozku a rozhodla se s tím vyrovnat filmem to ale určitě zaslouží pozornost. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Podívá-li se na tento dokument soudný člověk, nebude moc chápat, co dokáže lidi takhle zblbnout, že naslouchají vyšinutým fanatikům. Určitě se naštve, když uvidí, jak se manipuluje s dětmi. A nakonec bude zklamaný, že se mu dostalo jen velmi povrchního pohledu na dost závažné téma. Škoda, že se do toho režisérka nedokázala pořádně ponořit. ()

Reklama

lena60 

všechny recenze uživatele

Pochybuju, že někdo z diváků zůstal při sledování dokumentu ledově klidný. Já jsem měla v kině chuť vzteky bouchat pěstmi do opěradel sedačky. Zejména při poslechu fanatických proslovů pastorů Hnutí víry. Je s podivem jakým neskutečným blábolům jsou někteří lidé schopni uvěřit či jim vůbec ochotně naslouchat. Navíc s tím typicky blaženým křesťanským výrazem ve tváři! Odpadem bych ohodnotila samotné hnutí, nikoliv dokument, který nám umožňuje klíčovou dírkou nahlédnout za dveře církevní organizace. Nahlédnutí je to do jisté míry šokující a neuvěřitelné. Mladá režisérka v něm nevnucuje svůj názor, nezaujímá žádné postoje a stanoviska. Nechává na divákovi samotném, aby si jejím prostřednictvím vytvořil na celou věc vlastní názor. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak tento dokument mě vůbec neoslovil. Režisérka možná má s tímto tématem vlastní zkušenosti, ovšem nějak to neumí přenést na diváka. Při rozhovorech s bývalými spolužáky jsem si místy připadal jak na třídním srazu, na kterém nemám co dělat. A jejich debata s bývalým učitelem mohla být také trochu ostřejší a mohla se z toho vyvinout celkem dobrá konfrontace. A z pohledů do náboženských skupin jsem taky neodnesl nic nového a můj pohled na danou tématiku zůstává pořád stejný, protože tenhle dokument mi ten pohled prostě změnit nedokáže. Neměl jsem vůbec proč se nad daným tématem zamýšlet, protože film vlastně ani nepodává skoro žádné otázky.A to je škoda, téma to bylo dobré. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Osobně bych rozhodně nehodnotil dokument jako "bezradný", "monotónní" atp. Naopak mi připadá vybudován poměrně chytře a promyšleně. Problém může nastat jedině v tom, že celé to téma je pro současné ateistického diváka doslova "jiným kontinentem", nesdělitelným a nepochopitelným. Nemá způsob jak jej interpretovat a uchopit. Dokument je to přitom, z podstaty věci, velmi subjektivní, což je také jeho největší síla i slabost... Celkový dojem: 80% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Režisérka Nvotová ve filmu reflektuje vlastní zkušenost ze školy amerických misionářů „Hnutí víry“ při setkání s bývalými spolužáky a s třídním učitelem. (FFilipCZ)

Reklama

Reklama