Anne FontaineKamera:
Christophe BeaucarneHudba:
Alexandre DesplatHrají:
Audrey Tautou, Benoît Poelvoorde, Alessandro Nivola, Marie Gillain, Emmanuelle Devos, Bruno Abraham-Kremer (více)VOD (1)
Malá dívka uprostřed Francie, umístěná v sirotčinci se svou sestrou, marně čeká každou neděli, že se pro ně jejich tatínek vrátí. Kabaretní zpěvačka s příliš slabým hlasem stojící před publikem podnapilých vojáků. Mladá švadlena, jejíž prací je opravovat lemy v zadní místnosti obchodu venkovského krejčího. Příliš hubená začínající kurtizána uprostřed prostitutek a zhýralců nachází útočiště u svého ochránce Étienna Balsana. Zamilovaná žena, která ví, že nebude „ničí ženou“, ani ženou Boye Capela, muže, který ji přesto tolik miloval. Rebelka, které konvence tehdejší doby brání volně dýchat a která se obléká do košil svých milenců. To je příběh Coco Chanel. Příběh moderní ženy, která navždy změnila svět módy, svět žen. (oficiální text distributora)
O módu se zajímám asi tolik, co o kvantovou fyziku (takže vůbec). A přesto mě tento film dokázal na celých 105 minut zabavit. Co si budeme namlouvat, je to především zásluha Audrey, která nějak odmítá stárnout (nebo má hodně dobrý make up) a Alessandra Nivoly (kterého jsem si stihl oblíbit v minisérii The Company). Je fakt, že prvních 40 minut mi přišlo jako hodina ("cože, to uplynulo jen 40 minut?!" jsem si říkal) ale pak mi ani nepřišlo, že uplynula další hodina a byl konec. Navíc takhle nějak by se měly dělat všechny biografie známých osobností. Abych i já, který o Coco nic neslyšel, ale znám značku Chanel, ji trochu poznal. Solidní tři hvězdy s tím, že pokud pro vás móda znamená něco víc, připočítejte si k mému hodnocení jednu až dvě hvězdy. ()
Až po shlédnutí tohoto myslím naprosto zbytečného filmu jsem teprve řádně docenila jak byl skvělý "jen" televizní http://www.csfd.cz/film/247641-coco-chanel/. Tento film těží a stojí pouze na dvou známých jménech ( Coco a Tautou), přičemž bohužel moje oblíbená herečka z Amélie se na Coco vůbec nehodí, ani typově, ani se ji nijak nesnažila zahrát, je moc chladná a zdá se i celkově otrávená ze života.... ()
Koukal jsem na ten film kvůli přítelkyni, který ho chtěla vidět. Popravdě chápu, že značka Chanel není pro chlapa. Na druhou stranu by se mohl těšit alespoň na samotnou Audrey Tautou. Ta ale opět změnila vizáž a vypadá jak Edith Piaf v nejlepších letech. Příběh samotný nemá šťávu, nemá švich lázeňského šviháka a už vůbec nemá žádný průběh. Nic se tam neděje, a když už jo, tak se na to skočí a do minuty už je všecko pryč. Takhle by se životopisný filmy točit neměly. Když už na nějaký koukám, rád bych se dozvěděl o tom jaká byla, co udělala, nějaký zajímavosti. Ale tenhle film neukázal z jejího života vlastně vůbec nic. ()
S týmto filmom budem mať navždy spojenú veľmi úsmevnú príhodu. Keď som vošiel s priateľkou do kinosály, bolo nás tam azda asi tucet. To som si ešte neuvedomil, že som v sále jediný reprezentan mužského pokolenia. Ako sa však minúty pred predstavením krátili a ja som sa pozeral ako vchádzajú dalšie a ďalšie slečny a dámy, začal som sa neisto obzerať. Nakoniec nás tam bolo v celkom kine chlapov päť. Bol to zvláštny pocit :). A k filmu samotnému možem povedať, okrem toho že divákov ktorých plagát oslovil bola drvivá väšina ženského pohlavia, len toľko, že ikeď výpovedná hodnota bola takmer nulová, ako filmová postava bola Coco nesmierne zaujímava, kúzelná a bez problémov ztrhla moju pozornosť na celých 105 minút. A vlastne som sa dačo dozvedel. Bola to relatívne tuhá fajčiarka :) (7/10) ()
Coco před Chanelem se paradoxně výborně doplňuje s filmem Coco Chanel & Igor Stravinsky, protože se zabývá přesně jen tím obdobím v životě Gabriely před Igorem. A Audrey Tautou propůjčuje tvář té Coco, která zatím ještě nebyla nikým, pouze nezávislou mladou dámou, kterou dusily konvence secesní společnosti. Zatím nebyla nikým, ale věděla, že styky s vhodnými muži dosáhne úspěchu. Gabriela byla velmi chytrá a zpětně se zdá být, že byla i emancipovaná, ona ale jen vždy chtěla být nezávislá. ()
Photo © SPI International

- Keira Knightley obdržela nabídku na hlavní roli Gabrielle. (Caszidy)
- Jej najbližší priatelia ju prezývali Mademoiselle a je autorkou výroku: „Nerobím módu, ja som móda." (Nykol)
- Pro natáčení velkých scén (tanec, dostihová dráha a divadlo) bylo vyrobeno okolo 800 různých klobouků. (vendy63)