Reklama

Reklama

Sedmnáctiletý Kurd Bilal přijíždí do francouzského přístavu Calais, aby se odtud dostal do Anglie za svou láskou. Na místě zjišťuje, že cesta do Anglie nebude tak jednoduchá, jak si představoval, a vymyslí bláznivý plán – chce přeplavat kanál La Manche. Neumí ale dobře plavat. V téměř neřešitelné situaci, s dluhem a bez prostředků uprostřed cizí země, se ho profesionálně i lidsky ujímá místní instruktor plavání Simon. Vzájemný vztah tragicky poznamená obě strany. Imigrantské drama Welcome přináší silný příběh i skvělé herecké výkony obou hlavních představitelů. Autenticky je tu zachycen život v komunitě ilegálů živořících v Calais s věčnou nadějí, že se jim podaří uspět na Západě, a zároveň s vědomím, že domů se už vrátit nechtějí. Film je natočen s dokumentaristickou strohostí a v minimalistickém stylu, i tak si zachovává emocionální působivost. [44. MFFKV 2009] [FFF 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

JirkaLexa 

všechny recenze uživatele

Skvělé drama plné emocí. Cenním perfektní příběh bez předlohy a taky výběr herců do rolí, zároveň jejich výkony, které byly vyhrocené téměř k vrcholu dokonalosti. Příběh plný lidskosti a pochopení, plný odhodlání kvůli lásce, snu a to vše pro lepší život. Děj odehrávající se ve Francii a velmi poutavá postava francouzského plavčíka. Perfektní film i přes fakt, že není obsazen filmovými hvězdami a nezáří slávou... 85% ()

Ihuj 

všechny recenze uživatele

Je zábava číst tady dnes několik let staré komenty k tomuhle filmu. To pohoršení nad francouzskými fašisty. Podobně jako ještě před pár lety u italského Terraferma. Zajímaly by mě reakce české veřejnosti, kdyby tyhle dva filmy dneska běžely v kinech. ()

Dan 

všechny recenze uživatele

Vítejte v zemích, za než se nejde nestydět. V zemích, kde je lidskost trestána. V zemích, kde kde je zakázáno být druhému bližním. V zemích, do kterých vás vlastně přes svoje "welcome" ani nepustí. Maximálně vám ukáží, který východ máte použít. Tak jak to učinil zřízenec UGC ihned po začátku titulků "Výýchod je vepředu v pravo!!!" ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem byl trochu opruzelý, protože se mi zdálo, že tlačí příliš na uprchlickou notu a jací jsoou ti evropané zlí a ti uprchlíci hodní a zaslouží si naši přízeň. Potom ale film nabral jiné tempo a přidal druhou dějovou linii a vypadl z toho moc dobrý film sice s uprchlickou tematikou, ale stát by se to mohlo komukoliv. Takže 4 a 1/2 * ()

Tanner 

všechny recenze uživatele

Určitě to nejlepší, co jsem na festivalu viděl. Film se dal skvěle sledovat i jako dramatický lidský příběh i jako kritika podmínek, kterým jsou lidé toužící dostat se do vysněného světa, vystaveni. Dobré herecké výkony, skvělá hudba, na konci však trochu citově vyděračské (ale evidentně funkční podle toho, jak diváci kolem mě začali tahat kapesníky a posmrkávat :-). ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

* sila lásky v rôznych rovinách a podobách * ilegálna imigrácia z rozdielnych pohľadov * Francúzska dráma z minulého roka (2009), ktorú režíroval Philippe Lioret, je príbehom snahy imigranta dostať sa do vysnívanej krajiny. Bilal (Firat Ayverdi), mladý Iračan, sa po útrapách ocitá vo Francúzsku na brehu kanálu La Manche a svoju cieľovú krajinu - Anglicko, a v nej svoju lásku Minu (Derya Ayverdi), má na dosah ruky. Neúspechy ilegálneho prechodu privedú Bilala na nápad preplávať kanál. V plavárni spoznáva trenéra plavcov Simona Calmata (Vincent Lindon). Simon si východisko z deprimovaného rozvodu s Marion (Audrey Dana) nájde vo vybudovaní takmer otcovského vzťahu k mladému zamilovanému bláznovi. Jednoduchý dej filmu umožňuje zobraziť silu lásky v rôznych rovinách a podobách a navyše aj rozohrať závažnú tému ilegálnej emigrácie z rozdielnych pohľadov. ()

polonius 

všechny recenze uživatele

Mám tenhle typ filmů moc rád. Někdo je označuje jako komorní drama, a to, myslím, sedí. Pokud bych měl srovnat s The Visitor, jak už to udělal někdo přede mnou, tak by tenhle snímek vyhrál. ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

silný dramatický příběh o emigranství a jeho pokusu o lepší život, ačkoliv je to francouzský film a ty já nemusím, tenhle se povedl, což mě hodně překvapilo, v přátelství kde jde takřka o všechno bud život nebo smrt. ()

Solverino 

všechny recenze uživatele

Není to špatné, ale poněkud (chladně) vykalkulované :( Nevím proč by mi mělo být líto lidí, kteří utíkají jenom za lepšími životními podmínkami (ekonomičtí beženci), že bych taky vyrazil třeba do USA a domáhal se lepšího bydlení apod.? Trochu jsem si ublinknul z těch rádoby "aktivistů", kteří vytlačí slzu, když se v okolí objeví zanedbaný černoušek... že vám pak ten "černoušek" při prvním projevu soldarity bez mrknutí oka vykrade byt (zlatou medaily), to už je holt reálná skutečnost! Chtělo by to poněkud reálnější pohled na současnost... Celkově vykalkulované, účelné až na půdu a chvílemi až skoro trapné... ()

bedly 

všechny recenze uživatele

V rámci festivalu evropského filmu jsem zhlédl tento opus a doslova mě to nadchlo. Příběh o překonávání obrovské překážky v cestě za láskou není nijak objevný, ale jeho zasazení do kultivované Francie - členské země EU je přinejmenším alarmující. Sarkastický název Welcome v sobě skrývá tragedii moderní doby, tragedii uprchlíků, kteří se ženou za vidinou lepšího života v Evropě. Drakonická opatření proti lidem, kteří uprchlíkům pomáhají, staví tyto země na úroveň ubohých civilizací. Jen ať nám Francouzi neradí, co máme dělat s Rómy, sami mají tuny másla na hlavě. Kanada má ohromné štěstí, že Atlantik se přeplavat nedá. Bedly ()

adamcik.patr 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě to nezajímalo tolik jak jsem podle hodnocení čekal. Film má dobrou atmosféru a dobré herecké výkony. Ale nudil jsem se. Závěr překvapil, ale nic extra. Byl jsem zklamán ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Další malý - velký film, o problémech přistěhovalců. Nemusí tu být mraky slz, tah na emoce v první osobě ani záběry z bojiště a mrtvé děti. Nemusí tu být ani renomovaný scénář, oceňený devíti z deseti osvícených. Má to sílu a mluví k těm, co umějí poslouchat a to se cení. Velký a nezapomenutelný filmový zážitek. **** 10.3.2010 ()

Davemix 

všechny recenze uživatele

Hodně depresivní film, ve kterém nenajdete mnoho optimismu. Zpracování je syrové a velmi autentické. Chvílema se to trochu táhne, ale celkově jde o kvalitu - 80% ()

frenkie 

všechny recenze uživatele

Tento film nám na příběhu mladého Kurda Bihala ukazuje, jaká je realita dnešní migrace. Vlády všech civilizovaných zemí se zcela logicky brání všemi dostupnými legálními prostředky přílišnému přílivu uprchlíků, zejména ze středoasijských, islámských zemí. Příběh sám je však velice lidský a dojímavý a nedá vám, aby jste mladému Bihalovi v jeho usilí, dostat se do Anglie za svou milovanou dívkou, nefandili. Nečekané pomoci se mu dostává od francouzkého instruktora plávání, jenž má ke svému jednání své vlastní důvody. Celý film má takové civilní výrazové prostředky, žádná teatrální gesta, žádné dialogy, co by se daly tesat do kamene. Vincent Lindon si zahrál plavčíka, riskujícího vězení, zcela s přehledem a podobně tak i ostatní učinkující. V podstatě nemám, co byl filmu vytknul, zcela prostě se mi dost líbil na to, aby dostal plné hodnocení. ()

rakosabasta 

všechny recenze uživatele

... je to skutečnost nebo fikce? Je-li to skutečnost, něco asi není úplně v pořádku s francouzskými zákony. Je-li to fikce, čemuž odpovídají i detaily typu neustálého, neznámého přísunu peněz uprchlíka Bilala, supersportovní charakteristika toho samého, apod., je vše ok. Zajímavý film, který vzbuzuje otázky a myšlenky. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Odhlédněme od složitého řešení uprchlického problému. Tohle je jeden z těch malých velkých filmů. Bravurně natočený, emocionálně silný. Nejen díky hlavní linii příběhu, ale i těmi vedlejšími. Velmi zajímavý je fakt, že Welcome byl natočen v roce 2009, kdy otázka uprchlíků ještě tolik nerezonovala. ()

Fujin 

všechny recenze uživatele

Uprchlické drama o mladíkovi, který musí přejít tisíce kilometrů a stát se z běžce plavcem, přeplavat kanál La Manche, aby se dostal až ke svému cíli - své lásce. Jedná se o velmi "náladově" náročný film. Než k němu zasednete, hrábněte do strun a ujistěte se že máte skutečne vhodně naladěno. Jistě má hodně do sebe, ale po druhé už jej nemám sebemenší chuť vidět. ()

Reklama

Reklama