Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jiří Hanibal, autor scénáře, nezapře svoji původní profesi - filmového režiséra. Jeho text prozrazuje silné filmové vidění a obraznost, vlastnosti, které nejsou u každého nabízeného scénáře zrovna běžné. Jeho "Dívka a kouzelník" je příběhem dvou naprosto odlišných lidí. Sociálně, generačně i povahově. A tento příběh z doby německé okupace je Hanibalem rozvíjen nejen originálně, ale nese v sobě i silný emocionální náboj. Dívka, položidovka, která se skrývá v podzemí vesnického hostince a cítí se za to být hostinskému zavázaná, se nechá přemluvit potulným kouzelníkem a muzikantem, který tam náhodně vystupuje, aby skrýš opustila a pustila se s ním na cesty. Jejich cesta se však spíše mění v cestu jednoho k druhému, ke sblížení lidskému i osobnímu, kdy dívka i kouzelník objevují nejhlubší smysl takových pojmů a pocitů jako je například tolerance, odpovědnost a láska. A to vše je u autora zasazeno do období protektorátu, do prostředí českého venkova, v němž, jako kdekoliv jinde, nalézáme strach, zbabělost i hrdinství. Během své dramatické a riskantní společné cesty českým venkovem se oba hlavní hrdinové (ale nejen oni) dozvídají více nejen jeden o druhém, ale především sami osobě - o hranicích své lidskosti, statečnosti, tolerance a lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (83)

jane1106 

všechny recenze uživatele

Tak přes tento film se nějak nemohu přenést. Některé prvky mi evokovaly Felliniho Silnici, atmosféra 2. sv. války nebyla kromě pár vojáků (kteří se vždy záhadně objevovali odnikud) a hákových křížů na stěnách nikde cítit. Jak je možné, že dívka, která se dosud úzkostlivě skrývá před nacisty si vesele přijme nabídku muže, kterého vidí asi 2 minuty a vyráží s ním ,,do světa"?A ještě všude vesele ukazuje svůj přívěšek s židovskou hvězdou...Navíc se tam některé postavy často zjevují odnikud, jako by se snad přemisťovaly. Pochopila jsem, že hospodský měl pro to děvče slabost, jenže místo, aby si oddechl, že mají potenciální nebezpečí pryč z domu, neustále ji pronásleduje a snaží se přivést zpátky! Navíc je děj naprosto předvídatelný a mladý zamilovaný německý vojáček směšný (zvláště v momentu, kdy zjistí, že jeho vyvolená nosí hvězdu). Hudba mě též neoslovila, snad jen docela příjemná kamera. Trojan standardní, Veronika Kubařová nenadchla ani neurazila. No a ten konec tomu vážně dodal korunu... ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Zpočátku to vypadá na neobvykle dobrou televizní jízdu - milé obsazení, zajímavá zápletka. Ovšem po čase jako by se veškerá nápaditost a energie vytratila, děj se točí v kruhu a hozeného lana v podobě poznámek odkazujících na mnohem zajímavější vedlejší dějové linie se nikdo nechytá. Přitom by se pak kouzelník nemusel většinu stopáže plahočit lesem, vařit v kotlíku, potkávat stále stejné lidi, vracet se neustále do jednoho města a dělat, že tam dlouho nebyl. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Vycházeje z předpokladu, že sleduji nízkorozpočtový projekt určený pro televizní obrazovky, nikoliv klasický film, jsem s Dívkou a kouzelníkem vcelku spokojen. Je to asi to nejlepší, co tady za poslední dekádu Juraj Herz natočil (což je ale v podstatě hodně smutné konstatování). Významně mi ovšem vadilo, že sleduji-li válečný film, necítím ale lautr žádnou válečnou atmosféru, to vnímám jako nejslabší moment jinak celkem podařeného snímku. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Na Veroniku Kubařovou se rozhodně dobře dívá, Ivan Trojan i Radek Holub jsou dobří herci, ale tenhle příběh mi prostě přišel nesmyslný až nezajímavý. Židovka, která za druhé světové války běhá po světě s davidovou hvězdou na řetízku kolem krku, to buď nemá v hlavě v pořádku, nebo chce umřít. A ke konci podobných problémů scénář předhodí ještě víc. Takže ve výsledku jde o film přinejlepším průměrný. ()

Hraboshka 

všechny recenze uživatele

Proč tak malý hodnocení??!! Mně se to teda líbilo, a to jako fakt dost... Už jenom kvůli Trojanovi, kterej hrál jako vždycky naprosto úžasně. Ale výborně hráli i všichni ostatní, hlavní hrdinka byla sympatická. A děj byl taky super, silnej příběh, ani chvíli jsem se nenudila a chvílema jsem byla hodně napjatá. Hudba byla taky parádní, dobře dokreslovala tu atmosféru. Každopádně jeden z nejlepších filmů, co jsem v poslední době viděla. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Když příjde kouzelník (Ivan Trojan) po vystoupení u Němců k vozu na domluvené místo, tak je kůň bez vaku na krmení, který měl nasazený v předešlém záběru. (Duoscop)

Reklama

Reklama