Reklama

Reklama

Návrat Růžového pantera

  • Velká Británie The Return of the Pink Panther (více)
Trailer

Obsahy(1)

Géniové světové komiky Blake Edwards a Peter Sellers se znovu setkávají ve filmu Návrat Růžového pantera. Diamant Růžový panter byl ukraden a zbyla po něm jediná stopa - bílá rukavice - poznávací znamení světově proslulého lupiče klenotů, který si říká Fantom (Christopher Plummer). Ten už je prý dávno v penzi, přesto se ale dostává na první místo seznamu podezřelých inspektora Clouseaua. Fantom chce ale své jméno očistit. Vydává se pátrat po skutečném zloději a zmatkaře Clouseaua zatím záměrně posílá čmuchat po špatné stopě. Vrchnímu inspektoru Dreyfusovi (Herbert Lom) už ale s šíleným podřízeným dochází trpělivost a v záchvatu zuřivosti se rozhodne Clouseaua zabít a jednou provždy se ho zbavit! (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (171)

P1tr 

všechny recenze uživatele

Přestřelená stopáž, neboli největší zabiják této série v tomto díle úřaduje výrazně a dává tak vyniknout nepříliš kvalitní zápletce, která nabízí spoustu nezajímavých a nezábavných scén, zejména při absenci Clouseaua, kterých je překvapivě hodně a zbytek snímku bohužel není dostatečně kvalitní a nosný, aby svým humorem dokázal spláchnout vzniklou pachuť. Pár výtečných scén se samozřejmě najde, v tomto ohledu Peter Sellers nedokáže zklamat, ovšem takových chvil je málo a vypadá to, jako by tvůrci jeli jen na půl plynu, což je vzhledem k dlouhé pauze od posledního dílu s podivem. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po Mr. Beanovi mi už panterovská séria pripadá predčasne zostarnutá a časť humorných situácií vo mne vzbudzuje namiesto hlasného uvoľneného smiechu iba úsmev spojený s obavou, aby to neskĺzlo do trápnosti. Je zaujímavé, že zo všetkých žánrov zostarli okrem sci-fi a romantických filmov najviac komédie. A pri sledovaní filmov s Funesom, Richardom, Bourvillom, Fernandelom a ďalšími sa utešujem aspoň tým, že ma pobavili pred mnohými rokmi. Je to lepšie, ako mnohé súčasné komédie, ktoré nepobavia ani pri premiére. Peter Sellers je jediným dôvodom, ktorý bráni, aby moje hodnotenie skĺzlo pod tri hviezdičky. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Roli fantomského zloděje diamantů Sira Charlese Littona si tentokrát vzal na svá bedra Christopher Plummer. V Lugaši je opět ukraden místní pověstný diamant, a na místě zůstane bílá rukavice, aby svedla stopu právě na Fantoma. Zatímco Clouseau neúspěšně pátrá po zloději, Dreyfus opět zkouší Clouseaua zavraždit. Zvláštní – Littonovou manželkou v tomto filmu není bývalá Clouseauova žena, ale jakási Claudine. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bláznivej orientálnej idiote!“ Veľkolepý návrat. Edwards a Sellers si pri jednotke (1963) sadli, ale v dobe vzniku dvojky (1964) medzi nimi došlo k rozkolom. Štúdio trojku úspešnej série samozrejme chcelo, ale zrejme nemalo chuť riskovať napätú atmosféru na pľaci, z ktorej by mohlo vzísť všeličo (avšak ťažko niečo pekné), Edwardsa so Sellersom hodilo cez palubu, trojka (1968) vznikla bez ich účasti a v dobrom (?) šialeného Sellersa v nej nahradil „nijaký“ Alan Arkin. Jednalo sa o jedno z najkatastrofálnejších hereckých pre-obsadení v dejinách kinematografie, film nikoho nezaujímal a i s odstupom desaťročí je fakt veľmi, veľmi slabý. V r. 1975 však štúdio vyhodnotilo situáciu tak, že by rado sériu vrátilo naspäť ku koreňom, situácia sa medzičasom upokojila a tak na štvorku opäť najalo osvedčený pár Edwards/Sellers. Kriminálna linka ma absolútne nezaujímala a trvám si na tom, že vážni herci ako tu Christopher Plummer, v jednotke Niven a v trojke Arkin, sa do tejto série totálne nehodia. Ale inak určite jeden z najvydarenejších dielov série. Páni boli zjavne pri chuti a plnými dúškami si vychutnávali návrat. Za bežných okolností mi nepripadá vtipné, ak je v komédii postava prehnane zmätená, chaotická a roztržitá a neustále o niečo zakopáva a vráža do stien, ale Sellers to dokázal poňať tak realisticky, že je to vtipné i po desaťročiach. Scenár opäť do hry vracia legendárny diamant a neabsentujú ani obľúbené prepadové scény s nepredvídateľným komorníkom Catom a skvelé dialógy, hlášky a scény. Niekedy sa to darí skombinovať všetko dokopy, viď. pokec so slepým pouličným hudobníkom a jeho „opecou“ alebo „sledujte to auto“ (prípadne „Prepáčte, viete ako sa ide do tohto hotelu?“ – „Áno.“). Pozoruhodné z dramaturgického hľadiska na celej sérii je, ako boli tvorcovia (možno prinútení štúdiom?) ignorovať zásadné zvraty. Na konci jednotky Clouseau zjavne mieril za mreže, ale v dvojke bol znova normálny policajt v službe a na konci dvojky šéfinšpektor Dreyfus zjavne spáchal masovú vraždu (!), ale v štvorke stále bez problémov vykonáva svoje zamestnanie atď. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s Tosimem a Galadriel. Největší síla všech filmů o Růžovém panterovi vždy tkvěla v úžasném Peteru Sellersovi a jeho komediálním umění. Jakmile ale zmizí z obrazovky, divák ztrácí koncentraci, jelikož děj (respektive dění na obrazovce) mírně chřadne. Avšak Sellersovy často až do absurdity dotáhlé situace diváka opět navracejí do té správné nálady a příjemně natahují koutky úst od jednoho ucha k druhému. Části se Sellersem za *****, zbytek ***. Suma sumárum 80%. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (13)

  • První film ze série Růžového pantera, ve kterém Peter Sellers (Jacques Clouseau) používá francouzský akcent. (Kulmon)
  • Film měl být původně 26dílnou minisérií Růžový panter, kterou měl pro britskou televizi ATV natočit scenárista, producent a režisér Blake Edwards. ATV se pak rozhodla z něj udělat "film týdne" a nakonec celovečerní film pro kina. Po úspěchu filmu vznikl z další části nepoužitého scénáře Růžový Panter zasahuje (1976). (Dreadd)
  • Jakmile Jacques Clouseau (Peter Sellers) při bitce s Katem (Burt Kwouk) vyskočí a spadne do kuchyně, je vidět, že ho zastupuje kaskadér. (OJan)

Reklama

Reklama