Reklama

Reklama

Vraždy v Yorkshiru: 1974

(TV film)
  • Velká Británie Red Riding: In the Year of Our Lord 1974 (více)
Trailer

Za každým velkým domem je prý zločin... Píše se rok 1974 a mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield v jedné ze svých prvních velkých rolí) se vrací na sever, do rodného Yorkshiru, kde se hodlá stát hvězdou redakce místních novin. Když se ztratí desetiletá Clare Kemplayová, Eddie společně s kolegou Barrym přesvědčí svého šéfa, aby je nechal prošetřit spojení s dvěma podobnými únosy z nedávných let. Ve chvíli, kdy je na pozemku patřícím místnímu realitnímu magnátovi Dawsonovi nalezeno dívčino zohavené tělo, se před oběma reportéry otevírá bezútěšný a násilný svět policejní korupce a organizovaného zločinu... Snímek Vraždy v Yorkshiru: 1974 představuje první část volné trilogie, kterou pro britský Channel 4 natočila produkční společnost Revolution Films. Trojice kriminálních thrillerů vznikla podle románů Davida Peace, adaptovaných renomovaným scenáristou Tonym Grisonim (Strach a hnus v Las Vegas, Krajina přílivu, Město a město). Filmy i knihy se ve svých fiktivních příbězích nechaly inspirovat atmosférou, doprovázející skutečný případ zpackaného vyšetřování zločinů sériového vraha Petera Sutcliffa, který v Západním Yorkshiru řádil na přelomu 70. a 80. let minulého století. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (69)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Novinár zo sedemdesiatych rokov ako strapatý vlkodlak s bokombradami hustými na centimetre. Garfield sa na túto polohu hodil, skutočne ako keby zobral chlpy tomu kocúrovi. Vstupná časť do trilógie ale nebola tak dych berúca. Naštartovala, ale zároveň ten nepreberný počet vrážd zbytočne maskuje za Garfieldove predkožkové dobrodružstvá. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca trilógia. To musíte vidieť ! Herecky je to samozrejme perfektné, poctivá britská záležitosť, ktorú pomerne prekvapivo dobre ťahá Andrew Garfield a mrzelo ma na tom snáď iba pomerne málo priestoru pre Warrena Clarka (ktorého máme ale i tak v tomto diele ešte celkom veľa). Inak dej je vo výsledku celkom bomba, ale je pravda že zas tak moc sa tam toho vlastne nedeje a tempo je niekedy miestami pomalé. Nie je to až tak zlé, film upúta od začiatku, námet je božský (tiež aby nie, keď je to podľa skutočnosti) a atmosféra je nesmierne fascinujúca. Ako úvodný film trilógie to ani nemohlo byť oveľa lepšie. Avšak, až sa tou kopou posteľných scén a osobných problémov dostanete na koniec, rozhodne to nevzdávajte, druhý diel je síce trošku slabší, ale tretí zase na maxime. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

Je až s podivem s jakou horlivostí se Eddie hnal do nových průšvihů, když pokaždé dostal takovou nakládačku. Občas jsem ty drsné scény rozdýchávala, ale příběh byl natolik zajímavý, že jsem vydržela do samého konce, který byl skvělý, úplně jsem se dokázala vcítit do Eddieho naštvanosti. Trochu mě zklamalo, že můj oblíbenec David Morrissey měl opravdu jen miniaturní roličku, ale Andrew Garfield byl v hlavní roli opravdu výborný. Atmosféra byla příjemně strohá a chvílemi opravdu mrazivá a strašně se mi líbila hudba, zvlášt' nádherný hlavní motiv. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hodně bezvýchodný film. 70. léta byla na obou stranách železné opony šedavá a normalizovaná, na jedné straně úřadovaly komunismus a národní klony tajné policie, na druhé kapitalismus a s ním spojený politicko-podnikatelský leviatan. Ve výsledku panovalo normalizační bezčasí všude. Vraždy v Yorkshiru: 1974 jsou temným závanem deprese z hloubi (ne)dávné historie, na začátku udivují podmanivou retro atmosférou a starým dobrým uměním náznaku, ke konci už jdou přímo k věci, peckinpahovsky vzetím spravedlnosti do svých rukou...jiná cesta v té tmě není... Co se musí na tomhle trojdílném britském projektu ocenit, je především ona zdrcující sebereflexe, se kterou se britští tvůrci dívají na svou vlastní národní historii... ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Od Juliana Jarrolda znám úplně jiný druh žánru, tak jsem byla zvědavá, co mohu očekávat od této trilogie, která je diametrálně jiná. Námět který je stále aktuální i v dnešní době nám byl předložen opravdu v hodně syrové, drsné a depresivní atmosféře. Byly tam momenty, kdy bylo pro mě těžké vnímat Eddieho myšlekové pochody. Možná to bylo víc mysteriózní, než bych si představovala, nicméně to udrželo mou pozornost až do úplného konce, který mě v každém případě navnadil na zhlédnutí další části. Velmi zajímavý snímek, potažmo celá trilogie o které se zatím moc neví. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Knihy aj filmy sa odohrávajú v Leedse, Bradforde, Halifaxe a vo zvyšku West Yorkshire a tam boli aj natáčané na jeseň 2008. (Arsenal83)
  • Televízne upútavky na všetky tri epizódy Red Riding niesli slogan „Based on True Events“. Žiadna z postáv, ani obete vrážd však nenesú mená skutočných ľudí a len málo z nich sa podobá na skutočné predlohy. (Arsenal83)
  • Celá trilógia (tento film ako aj jeho pokračovania Vraždy v Yorkshire, 1980 a 1983) využíva beletrizované správy o vyšetrovaní Yorkshire Rippera, sériového vraha, ktorý v 70. a 80. rokoch páchal zločiny v oblasti Yorkshire v Anglicku. (Arsenal83)

Reklama

Reklama