Reklama

Reklama

Machete (Danny Trejo) je bývalý federální agent z Mexika, který hraje podle vlastních pravidel a nikomu se ze svých činů nezodpovídá. Po střetu s drogovým bossem Torrezem (Steven Seagal) se Machete ocitne v Texasu, kde mu tajemný Booth (Jeff Fahey) nabídne možnost vydělat si rychlé peníze za vraždu bezohledného senátora McLaughlina (Robert De Niro). Plán se však příšerně zvrtne a Machete se ocitne v pasti. Naštěstí má několik přátel, kteří mu pomohou – nelítostnou Luz (Michelle Rodriguezová), těžce ozbrojeného svatého otce Padreho (Cheech Marin) a impulzivní April (Lindsay Lohanová). Machete hodlá Boothovi dokázat, že si pro své špinavé intriky vybral špatného Mexičana. V cestě jim ale stojí zvláštní agentka Sartana (Jessica Alba)... (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 635)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Skvělý počin Roberta Rodrigueze, který na první pohled zaujme svým skvělým obsazením. Takže jsem se na to těšil a oprávněně. Opravdu je tady hodně známých herců a já se bavil od začátku až do konce. Film sází na takovou, řekněme typickou Tarantinovskou brutalitu, ostatně Tarantino film produkoval a je jasné, kdo z obrazu udělal něco ve stylu Grindhouse: Auto zabiják. Všimnete si i mnoha dalších narážek především na Desperado ze strany Rodrigueze a Kill Billa ze strany Tarantina . Asi nejvíc mě potěšil Steven Seagal, který podle mnohých už dlouho nenatočil dobrý film a ujistil mě, že ještě pořád umí držet katanu (Expendables 3 volají Steve, nebuď hloupej). Druhým příjemným překvapením je pro mě "stařík" De Niro, kterého je opět skvělé vidět se zbraní v ruce. Od ostatních jsem tak nějak věděl, co můžu čekat a o to víc mě film bavil. Alba sice dostala za svou roli zlatou malinu, ale tak holt kritici jsou kritici. Těším se na další díly, které byly vtipně předpovězeny v titulcích...100% ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Machete je svižnou a chytře natočenou žánrovou hříčkou, která baví neutuchajícím tempem, pravidelným přísunem hlášek, nekompromisní akcí a perfektním obsazením všech rolí. Jediné výraznější zaváhání vidím v závěrečném souboji Trejo vs. Seagal, ze kterého šlo filmařsky určitě vytěžit více. Jinak nemám proč remcat a osobně doufám, že ten závěrečný vtip v podobě titulku slibujícího další dvě pokračování dojde naplnění. Tahle mačeta je dostatečně ostrá, aby utáhla vlastní sérii. Ruku na to! ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Totální nuda. Planetu teror udělala nadsázka, ironie a přehnanost. Vše bylo namícháno tak precizně, že výsledek byl dokonalý. Mačeta, to je úplně jiné kafe, ještě slabší, než Auto zabiják. Jako fiktivní trailer na začátku Planet teror - dokonalé a vtipné. Roztahané do hodiny a půl - totálně nepůsobivé. Danny Trejo je možná cool, ale jen prvních deset minut. Nejzajímavější postava z celého filmu je ta, kterou ztvárnil herec, který neumí hrát - Steven Seagal. Až na závěrečnou trapnost (do které Steven určitě promluvil) se mi záporácký tón jeho postavy nesmírně líbil. Film nemá scénář, což bylo očividně cílem, ale aby celý film stavěl na zběsilém střihu a běhání sem a tam, to už bylo moc. Machete zde není ani vykreslen jako úplný magor, ale jako mexický Robin Hood, který místo šípů tasí křovinořez. Zasmál jsem se třikrát, zbytek jsem těžce protrpěl. Nepovedený příspěvěk do Grindhouse. 40% 28.09. 2010 ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Tak se zase všichni uklidníme, ano? Nemůžu se zbavit dojmu, že výrazně nadprůměrná až absolutní hodnocení jsou od lidí, kteří nikdy žádnou rasovou/národnostní exploataci neviděli, ale představují si, že takové byly. Inu, milé děti, ony takové nikdy nebyly. Rodriguez nenapsal a nenatočil vyvážené žánrové dílo, které umně balancuje na hraně mezi pastiší (stylová nápodoba, která se snaží překonat své předobrazy) a persifláží (stylová nápodoba, která je vůči svým předobrazům výsměšná), ale exploataci exploatace (co zde dělá lucha libre?). Při snaze o sérii ikonických scén zcela opomíjí to, co bylo pro dané typy filmů příznačné, tj. pozvolnější temporytmus a nudnou, zato dobově specifickou výplň mezi jednotlivými výjevy, které křičí po zkultovnění. Nevzniklo tak soběstečná dílo, které by se řadilo mezi kanonická díla nacionální exploatace, jakými jsou SWEETSWEETBACK´S BAADASSSSS SONG či THRILLER - EN GRYM FILM, ale jde spíše o vyplňování mezer z faketraileru, u kterých je zábavné, nakolik jsou stavěny do nových významových rámců. MACHETE obstojí při srovnání falešná upoutávky - výsledný film, dokonce i jako autorský biják, kterým se Rodriguez re-etabluje jako tvůrce nezávislých mexických revolučních počinů, i když ty by si mohly ujasnit, kdy se odehrávají, když se chtějí vyjadřovat k dnešku (sedmdesátkový styl, ve kterém jsou mobilní telefony, notebooky, kompaktní disky ad.). Jako exploatace jde o významově chytrý počin, který kritizuje kapitalistický systém nábožensky založené Ameriky, jenž je postaven na imigrační síle, ale jinak neuspokojivý pro žánrově obeznámeného a sběhlého diváka. V podstatě Rodriguez udělal pro exploatace to, co svým SIN CITY pro adaptace komiksů - zvýraznil signifikantní prvky, ale přitom umrtvil potenciál dané látky směrem k ;) médiu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to podpriemerný film od Roberta Rodrigueza. Má celkom dobrý príbeh o bývalom mexickom policajtovi, ktorý žije nelegálne v USA a prijme ponuku zabiť senátora. Je ale zradený a tak sa rozhodne pomstiť všetkým, čo za to môžu a zároveň pomôcť všetkým ilegálnym prisťahovalcom. Na moje prekvapenie je aj celkom dosť prepracovaný, očakával som podstatne jednoduchší priebeh, ale filmu to skôr uškodilo, vôbec ma toto spracovanie nezaujalo a tak som sa väčšinu času nudil. Tešil som sa na další Grindhouse film na spôsob Planéty teror, ktorá sa ako pocta určitému tupu filmu veľmi vydarila a zároveň to bol mimoriadne zábavný a nápaditý film, ale to som vôbec nedostal. Väčšina tohto filmu na mňa pôsobí úplne normálne, ako bežný film a to sa teda určite stať nemalo. Aj toho humoru, na ktorý som sa tak tešil je tu veľmi málo. Akcie tu je dosť, ale veľmi ma sklamala. Páčil sa mi iba úvod, akcia v nemocnici a v kostole a zvyšok ma skôr nudil. A súboj Treja so Seagalom dopadol presne podľa mojich očakávaní. Moc nezaujme, ale kvôli typu súboja už o moc lepšie ani dopadnúť nemohol. Herecké obsadenie je veľmi dobré, Trejo je presne taký, aký má byť, Seagal odviedol svoj štandard, ale mnohokrát zahral aj lepšie, Cheech Marin ako farár bol výborný, ale nemal moc priestoru a zo ženského obsadenia ma potešili hlavne Jessica Alba a Michelle Rodriguez. Zvyšok obsadenia už nie je moc výrazní. Réžia ma tu mierne sklamala, ale technická stránka sa vydarila. Ani dialógy nie sú zlé. Som veľmi sklamaný, film dopadol úplne inak, ako som čakal a chcel. 47% ()

Galerie (117)

Zajímavosti (48)

  • Danny Trejo (Machete) se po úspěchu původního falešného traileru na natáčení skutečného filmu tolik těšil, že Rodriguezovi stále volal. Rodriguez však řekl: „Každý, kdo mě zná, ví, že telefon málokdy zvedám. Proto mi každý píše raději sms." Na to však Trejo odpověděl: „Machete nepíše smsky". Tato hláška se Rodriguezovi natolik líbila, že ji zařadil i do filmu. (toomm)
  • Jessica Alba (Sartana) v nahej scéne v skutočnosti nahá nie je. Má na sebe spodné prádlo, ktoré jej bolo digitálne odstránené. (yatan)

Související novinky

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

Rodriguez opět točí pro své ratolesti

27.05.2015

Robert Rodriguez sice občas vypustí ze řetězu Macheteho a loni natočil dlouho odkládanou dvojku Sin City, jinak se ale s oblibou věnuje hlavně dětským filmům. Spy Kids to dotáhli ke čtyřem dílům a… (více)

Machete zabíjí... ve vesmíru!

Machete zabíjí... ve vesmíru!

04.04.2015

Bývalý elitní agent, který už si to rozdal s Robertem De Nirem, Stevenem Seagalem nebo Melem Gibsonem, se vrátí. Alespoň to tvrdí jeho představitel Danny Trejo, podle kterého se na třetím dílu… (více)

Machete vás opět vykuchá

Machete vás opět vykuchá

08.02.2012

První Machete potěšil. Přímočará řezničina si určitě našla víc fanoušků než infantilní výplachy typu Spy Kids 4D: Stroj času, takže Robert Rodriguez dělá dobře, že pokračuje v načaté trilogii.… (více)

Sin City a Machete pokračují

Sin City a Machete pokračují

10.08.2011

Alespoň podle Roberta Rodrigueze, který se v kategorii „slibotechna“ očividně pokouší trumfnout kámoše Quentina. Na Sin City 2 se čeká už hodně dlouho. Rodriguez pořád tvrdí něco jako „už to bude, už… (více)

Reklama

Reklama