Reklama

Reklama

Zakázaná planeta

  • USA Forbidden Planet (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V roce 2200 přistávají astronauti ve vzdáleném planetárním sytému, kde mají pátrat po přeživších z předchozí kosmické expedice. Setkají se zde s vědcem ze Země (Walter Pidgeon), který se vyzbrojil poznatky již zaniklé civilizace. Žije tu se svojí krásnou dcerou (Anne Francis) a fenomenálním robotem. Planeta však skrývá i jedno strašné tajemství... (Pohrobek)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Kosmické sci-fi z roku 1956. Naprosto zasloužené 4*. Zejména s ohledem na věk filmu a skutečnost, že přestože jsou mnohé triky "primitivní" dokáže zaujmout, udržet a ani dnes nepůsobí směšně (samozřejmě, člověk si musí stále uvědomovat, že pro tehdejší "herectví" byla "prkennost" standardní). Planeta se zelenou oblohou se mi doopravdy líbila. I přes stáří tohoto díla považuji film za originální. ■ Leslieho Nielsena jsem nepoznal. ■ Pohledem do biografie herců zjišťuji, že představitelka hlavní hrdinky Alty, Anne Francis, zemřela jen před několika dny - 2. 1. 2011. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Robot Robby je děsný dřevo a Altaira neumí líbat. No to nám to pěkně začíná...Ba ne, Robby je machr, Altaira - tak to si povíme na konci - a tenhle film je prostě skvělý! Dnes již polozapomenutá sci-fi klasika, špička tzv Zlatého věku hollywoodské sci-fi 50.let, která ostatní své žánrové souputníky té doby převyšuje o dvě hlavy. Příběh pojednává o kosmické výpravě, cestující na planetu obydlenou vědci z předchozích výprav. Na místě najdou jediného, který přežil - Dr.Morbiuse a nečekaným útokem záhadného mimozemského stvoření děj pěkně graduje. Scenář je místama i velmi vtipný, hlavně scéna, kdy jeden ze členů posádky učí líbat Morbiusovu dceru, která do té doby neviděla jiného muže vyjma otce. Interiéry, zejména vnitřek vědcova domu, překypují fantazií, i všechny ty hejblátka a přístroje. A také domácí robot Robby, i když ten na mně působil tak nemotorným dojmem, že bych mu nesvěřil ani vynešení odpadkového koše. Pravda, jsou tu i slabší místa. Přistání na planetě s komíhajícím se korábem je trochu "edwůdovské", výprava je příliš okatě studiová a tvůrci evidentně rezignovali na zobrazení povětrnostních podmínek na planetě, žádný vítr či atmosferické projevy. Paprsky laserových děl střílí srandovní čárkované paprsky, úplně stejné, jako v mých dětských comicsových výtvorech. Jinak jsou ale triky na svoji dobu vynikající a nečekaný pohled do mimozemského stroje mi skoro vyrazil dech. A to nejlepší nakonec - naprosto ulítlý soundtrack, jakési ambientní plochy elektronických pazvuků, které se táhnou celým filmem a navozují tu správnou scifiodní atmosféru. Suma sumárum, další z perel do mé sbírky starých scifáren. A Altaira? Je to vážně kočka, ale na líbání je fakt levá :o) ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Klasické sci-fi v literárním slova smyslu. Bez problémů by tenhle film mohl fungovat jako jedna z epizod Star Treku, pro který byla ostatně jeho technická stránka jednou z možných inspirací. Škoda, že údajně první elektronická filmová hudba zůstala víc v rovině experimentální než tvůrčí, hlavně díky ní nezapadne film v papundeklovém padesátkovém průměru. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu možná chvílemi vtipné až parodující svou dobu, ale po chvilce sledování se nepopiratelná kvalita dostává na povrch a velmi příjemné sci-fi ožívá i po letech v plné síle. Speciální efekty i s nominací na oscara samozřejmě dnes nemohou být konkurence schopné, ale stále je to podívaná, která potěší a svůj silně béčkový vzhled jí je jenom k dobru. Postavy jsou zajímavé, herecké výkony také, i když scénář není z nejgeniálnější, ale snaží se o všechny potřebné sci-fi faktory a to se mu daří s přehledem. Řemeslně velmi dobře zpracovaný snímek, který se asi roku 2200 nestihne odehrát:). ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pravá nefalšovaná filmová exkurze do minulosti. Zakázaná planeta je v mnoha ohledech zajímavý úkaz. Scénář Shakespeare? První filmová role Leslie Nielsena? Skvělý odhad, kdy budeme kolonizovat vesmír? Cestování vesmírem v létajícím talíři? Na tu dobu vynikající triky a výprava? Je toho hodně, co mě překvapilo. Méně překvapivé bylo, že byly herecké výkony i dilaogy poplatné své době, takže byly úsporné a na hranici patetičnosti. To ale atmosféře nijak neškodilo. Spousta "sci-fi" zvuků na pozadí, dodávala jakýsi pocit tajemna. Bavíme se o filmu, který byl natočen před 65-ti lety. V té době to muselo být pro diváka stejně atraktivní, jako pro nás třeba Avatar. Sci-fi bylo v plenkách, nebylo moc s čím srovnávat, takže šlo zpravidla o originální příběhy...do té doby neviděné a nevariované, jako je tomu teď. Takže i v kontextu doby, byla Zakázaná planeta zajímavý projekt. Člověk pak ještě víc docení naši Cestu do pravěku, která vznikla o rok dříve, nebo i později natočený Vynález zkázy. Málokdo si uvědomuje, že v té době vzniklo nemálo filmů, které se v následujících letech dočkaly mnoha předělávek. Když si vyjedete žebříček 1955-1965, budete překvapeni. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se někdo pustil do předělávky Zakázané planety. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (27)

Související novinky

Teatrální Spider-Man 4?

Teatrální Spider-Man 4?

03.11.2008

Sam Raimi je zpátky. Tobey Maguire je zpátky. Kirsten Dunst je zpátky. James Vanderbilt je z kola ven. Scénáristu Zodiaca, který pracoval na první verzi scénáře, nahradil David Lindsay-Abaire. A to… (více)

Reklama

Reklama