Reklama

Reklama

VOD (1)

Anna je pohledná a úspěšná bytová návrhářka z Bostonu. Má všechno, na co si vzpomene, tedy kromě žádosti o ruku. Její přítel, nadějný kardiolog Jeremy se totiž k tomu, aby před ní poklekl a nabídl jí manželství, stále nějak nemá. Blíží se magický 29. únor, kdy podle irské tradice v tento den může žena požádat muže o ruku. A tak se Anna rozhodne, že poletí do Dublinu, kde je Jeremy na lékařském kongresu. Jenže buď osud nebo rozmary počasí s ní mají jiné plány. Letadlo musí nouzově přistát ve Walesu a Anně začíná zoufalý závod s časem. Naštěstí se nad ní slituje pohodářský majitel těžce prodělečné hospůdky. Ten jí nabídne nejprve střechu nad hlavou a posléze i svezení do Dublinu. V tu chvíli si Anna řekne, že má to nejhorší za sebou... (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (300)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Anand Tucker možná je multižánrový režisér, ale tady se pořádně seknul - pokud tedy neměl v úmyslu natočit jaksi civilní cestopis o neokázalých krásách irského venkova, kde opravdu nežijí jenom usměvaví sympatičtí lidičkové. Obvykle vyfešákovaný Matthew Goode tu nemá být ani trochu za gaye ani hezouna z první stránky módních žurnálů, ale má být více chlapský - to se ovšem projevuje jen tím, že v jedné scéně jí "hamburger" a přitom vyloudí hlasitého krkavce (veskrze průměrného;)). Amy Adams je vždycky za roztomilou fešandu, takovou přátelštější a o špetičku sošnější verzi Nicole Kidman, takže tady je alespoň lehce upjatá, sucharská a přesvědčená o důležitosti svého mrzkého života, aby se jakože mělo co obrušovat, než se dostaneme k závěru, o kterém snad nikdo soudný nemůže pochybovat. Bohužel právě ta cesta (doslova), která vyplňuje asi devadesát minut filmu, má zásadní problém v tom, že jsem neviděl ani necítil vůbec žádnou chemii - a to je u romantické komedie narozdíl od kuchyňských zážitků zásadně na závadu. Sem tam se sice objevila špetička "toho něčeho", ale bohužel vzápětí zmizela v rámci převracení niter hlavních hrdinů naruby (podruhé doslova) a vystavování komických staříků nebo vilných italských manželských párů v letech. Zkrátka a dobře ano, dalo se na to dívat, ne neurazilo to, a ne, není důvod se na to dívat podruhé, pokud nemáte fetiš na někoho z ústřední dvojice. A upřímně řečeno ani napoprvé se nemusíte obtěžovat, protože šance, že v rámci žánru natrefíte na něco lepšího, je díky výběru poměrně slušná. A dokonce se může velmi lehce stát, že se to bude taky odehrávat v Irsku:) Přestupný Rok je sice příjemně neokázalý a neuřvaný, ale nefunguje tak jak by měl a mohl, a postrádá originalitu nebo cokoliv jiného, čím by v řadě obdobných filmů vynikl. 50% a absolutně nechápu, jak by hlavní postava dokázala přešmajdat půlku Irska (do třetice doslova) na těch podpatcích co měla - to je ovšem vzhledem k tomu, co už jsem stihl napsat, ten nejmenší problém;) ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Žádný zázrak se nekoná, ale pro oddech po těžkém dni je to naprosto postačující. Myslím si, že potenciál byl trochu větší, ale co naplat. Po celou dobu se v podstatě nic moc vtipného neděje, a to nic je ukončeno kýčovitou tečkou. A k mému překvapení, ačkoli mám velmi ráda Amy Adams, zde byl ke koukání pouze Matthew Goode. Na jeho charizma je dle mého názoru celý snímek postaven. ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Za zoufale nevtipnou a nudnou první polovinu bych vraždil. Ta druhá totiž na humor kašle a hraje na emoce, v čemž je kupodivu docela fajn. Rozpačitý dojem z filmu to už ale nezachrání a zbyde jen pocit, že kdyby se Amy s Matthewem ocitli v něčem lepším, nemuseli svůj párový potenciál takhle propálit. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pravdepodobne môj najobľúbenejší romantický film. Žiadna prehnaná dráma, pekná šablóna o tom, ako pekná žena ku šťastiu prišla, krásne prostredie Írska, fešácka hlavná hrdinka. Rola Anny bola pre Amy Adams ako stvorená. Neskutočne sympatická dvojica, krásne Írsko, pomalé zbližovanie hlavných postáv ma jednoducho dostalo. Od prvej chvíle ma film upútal a udržal na stoličke až do konca. Severská krajina robí z tejto komédie niečo viac, oproti iným podobne ladeným snímkam, odohrávajúcich sa prevažne v interiéroch Amerických budov, kancelárií, alebo mrakodrapov. A preto sa na tento film môžem pozerať koľkokrát chcem a nikdy sa mi nezovšednie. Rozprávkový príbeh o tom, ako sa človek veľakrát zle rozhodne, pretože nežil naplno a o tom, že na každého niekde čaká láska. ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

Už jsem se docela smířil s faktem, že romantické komedie neustále ohrávají stejná klišé a šablony. Lze to i pochopit, protože co nového ještě vymyslet, pokud se nechceme pouštět do nějakých extrémů a ohavností. Takže zajetý scénař, neoriginální příběh, ale především tuctový přístup bych ještě snesl. Navíc opravdu krásné irské exteriéry a velmi sympatická hlavní dvojice. ALE co nesnesu je, že v první polovině filmu, jsem se už těšil na konec, protože to byla tak hrozná nuda, že to už jsem dlouho ve svém oblíbeném žánru nezažil. Navíc v první polovině je "irskost" vykreslená tak, že tam nikdo nemá IQ nad 100, nemá vychování a je absolutně přízemní, což mne poměrně dosti mrzí. Druhá polovina nabírá pak mnohem větších obrátek a poukazuje na potenciál jak samotného filmu, tak především hlavní dvojice. Film se u mne láme zvracecí scénou a scéna s autobusem je naopak asi tou necitlivější a nejsympatičtější. Celkově jsou to i tak 4, tedy 7/10, ale mohlo to být ještě lepší a hodnocení zvedla druhá projekce. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (7)

  • Irská tradice, která dovoluje ženám požádat muže 29. února o ruku, skutečně existuje. (sluppka)
  • Ve filmu se objeví 44letá láhev whisky Jameson. Problém je, že má na obalu čárový kód, který se v té době ještě nepoužíval. (Dr Lizal)
  • Filmovalo se v Dublinu. (M.B)

Reklama

Reklama