Reklama

Reklama

Murphyho válka

Velká Británie / USA, 1971, 107 min (Alternativní 102 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Zarputilý boj jednoho muže s německou ponorkou... V posledních dnech druhé světové války torpéduje u břehů Jižní Ameriky britskou loď Mount Kyle německá ponorka, jejíž kapitán nechá trosečníky, zápasící ve vlnách o holý život, postřílet z kulometů. Jediný, kdo jako zázrakem masakr přežije, je irský námořník jménem Murphy. Podaří se mu dostat ke kvakerské misii v deltě řeky Orinoko, kde se jej ujme doktorka Haydenová. Murphy je přesvědčen, že se německá ponorka skrývá někde proti proudu řeky a je rozhodnutý ji za každou cenu potopit... Komorní snímek britského režiséra Petera Yatese, který mimochodem natočil slavný Bullittův případ, vyniká dokonalým využitím divoké jihoamerické přírody a precizním budováním atmosféry. Především ale nabízí sytě vykreslený portrét muže, pro něhož se pomsta stala vším. K přesvědčivosti snímku zásadní měrou přispívá herecké mistrovství Petera O’Toola, kterému zdatně sekunduje Philippe Noiret. (Česká televize)

(více)

Recenze (52)

majo25 

všechny recenze uživatele

Film sa rozbieha pomalšie a dramatických prvkov je pomenej. Je jasné, že nepriateľ nie je ten, ktorý sa môže tak na prvý pohľad zdať. Ale vykreslenie nemeckých fašistov až príliš mieromulovne a príliš ľudsky nepridáva veľmi na atmosfére filmu. Tá je ako tak hore vďaka O'Tooleovi a hlavne vďaka skvelému záveru, ktorý sa mne osobne asi najviac 'zavŕtal' do pamäte. Hodnotenie: 70% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Peter Yates /Garderobier, John a Mary 1969 / natocil len priemerny film o poslednych dnoch druhej svetovej vojny a o tom, ze kdesi pri Juznej Amerike sa posadke miestnej lode a ponorky stale nedostava aktualnych informacii. Par lepsich scen sa najde /torpedo/, ale herci - Peter O´Toole aj Philippe Noiret - to nezachrania od siveho, sediveho priemeru : 52 % ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kdo by řekl, že těch 107 minut může být tak dlouhých aneb Murphyho válka není vůbec špatný film, jen jeho více jak první polovina se zbytečně táhne do jinak vynikajícího finále, které řekne mnohé bez nutnosti vysvětlovat. Souboj s ponorkou, v které Němci mluví konečně zase jednou německy člověka málokdy omrzí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

"Jejich válka skončila, ta moje nikoliv!" Nevím, zda bych Murphyho válku označil primárně zrovna jako válečné drama, spíše bych ji viděl na klasický dobrodružný film, ovšem s přesně gradujícím napětím, akcí i odlehčujícím humorem a jako takový znamenal pro mě zážitek. Titulní postava Murphyho v podání Petera O'Tolea mě trochu uvedla do zvláštního stavu, na jedné straně jsem mu coby svéráznému akčnímu hrdinovi s jasným cílem pomsty fandil a chápal v dané situaci neústupné jednání, zároveň jsem s ním však nedokázal plně souhlasit, vnímal často i odvrácenou stránku Murphyho počínání směrem k budoucím lidským obětem, zničené přírodě či už mezi tím vykonané reakce v podobě rozpoutaného útoku protivníka. Jedna z deviz filmu spočívá, že tuhle rozpolcenost Murphyho válka oproti klasickým „béčkovým akčňákům“ v nejedné scéně reflektuje a dokáže zůstat napínavá a rozehrát slušný akční nervák bez ohledu na divákův postoj k hlavní postavě. Závěr jsem si vlastně nemohl přát lepší. Akční scény s letounem, ponorkou, lodí i s plovoucím jeřábem jsou nasnímány velice efektním způsobem, i přes pár krátkých záběrů na letoun se zadní projekcí na mě zbytek akce dokázal působit strhujícím dojmem, včetně precizní přípravy a procesů mezi útoky. Nemám výtek ani k ústřednímu obsazení a výkonům O'Toola a Noireta, kteří dokážou atraktivně táhnout žánrový film, ačkoliv na Noiretovu angličtinu s divným přízvukem jsem si zvykal hůře, pravda. Také jsem měl po tom úvodním brutálním masakru dojem, že se tu rozjede další chladné britské drama, krátce tu tak vypadalo, od scény zašívání letounu se však rozjelo prvotřídní filmové dobrodružství „staré školy“. [90%] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno na ČT2 v naprosto děsivém českém dabingu, za který bych vraždil a který stáhl výsledný dojem z filmu hodně dolů. Respektive on to nebyl čistý dabing, ale podivná směsice dabingu a replik v původních znění, z nichž ne všechny byly přeloženy českými titulky. Hrůza! Proč to rovnou nemohli celé odvysílat jenom s titulky?! Přesto je to pořád na 4 hvězdy - už jen pro těch posledních 30 minut, kdy film finišuje v nervy drásající napínavou podívanou, která mě zcela strhla. "Murphyho válka" není film založený na propracovaném ději - ten je zde tak prostinký, že se dá shrnout do jedné věty. Proto je škoda té stopáže, která mohla být klidně kratší - celý ten námět o jednom tvrdohlavém námořníkovi by šel odvyprávět v mnohem hutnější podobě a výrazně by to celkovému vyznění filmu napomohlo. Hlavní postava Murphyho, kterého tento film sleduje a který je zde úhelným bodem celého snímku, je ze stejného rodu sympaticky umanutých tvrďáků, jako třeba stařec Santiago z filmu "Stařec a moře" (1958), Walt Kowalski z filmu "Gran Torino" (2008), Harry Stamper z filmu "Armageddon" (1998) ad., kteří (by) za svůj ideál dali nejvyšší oběť. Osobně mám pro tento typ postav na filmovém plátně svým způsobem slabost, a tak mě tragický konec Murpyho války velmi zasáhl. Nebýt slabší úvodní části, asi by to bylo i na plné hodnocení. Mimochodem výborná kamera a zvuk. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou sepsal Max Catto. (Dragoni)
  • V původní knize byl použit letoun Fairey Swordfish, ovšem ve filmu létal Grumman J2F Duck, který byl zapůjčen z National Museum of the United States Air Force - Wright Patterson Air Force Base v Ohiu. (Dragoni)
  • Ve filmu byla použita Americká ponorka USS Tilefish (SS-307), kterou od roku 1960 používala venezuelské námořnictvo pod názvem ARV Carite (S-11). (Dragoni)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama