Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani tento western mě nijak zvlášť nezaujal. Alespoň tu mají větší roli indiáni. Celé se to zaměřuje hlavně na zlatou horečku a co jsou lidi ochotni udělat pro zbohatnutí. Šerif MacKenna je donucen spolupracovat s bandity při hledání apačského zlata. To samozřejmě nevěští nic dobrého. Po dlouhém trvání sice dosáhnou svého cíle, ale přežije jich jen hrstka. Filmu bych vytkl dlouhou stopáž a málo akce. Už bych si měl dát od těch westernů pokoj. "Někam se zahrab a už nevylízej." ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Apačská pověst vypráví o skrytém kaňonu a obrovském zlatém pokladu, který Apačové hlídají. Dokud dokážou ukrývat kaňon pŕed světem, dokud se zlata nedotknou, budou silní a mocní. Tak praví legenda. ... O něco později dostal kaňon jméno MacKennovo zlato. –––– Začína to veľkolepo veľkým preslovom rozprávača a nádhernými zábermi na púštnu prériu z pohľadu letiaceho supa. Neskôr ale prichádzajú dosť nezrozumiteľné dejové obraty a ani pravidelne sa objavujúci rozprávač nedokáže dej vysvetliť tak, aby dával úplný zmysel. No a záver je na tom tiež podobne. Snaha o trikové efekty je úplne smiešna a musela taká byť už v dobe vzniku. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

Mackennovo zlato propadlo v Americe, ale Hollywood měl řešení. Prodal tento dobrodružný western za železnou oponu, či do Indie, kde na něj chodili lidé jako na zjevení. Je to neskutečný brak, ve kterém se sice pořád něco děje, ale nic z toho nemá moc vliv na děj (celá čtvrthodinová expozice s novou skupinou je hned nato spláchnuta salvou výstřelů, Apači se objevují mizí dle potřeby scénáristy, tajemství unesené ženy držené po většinu filmu je odbyto v jedné krátké scéně atd atd). Do toho ještě krásná Julie "Catwoman" Newmar, která je přímo nabitá sexem A to právě v SSSR či Indii lidem chybělo. Čistý filmový výplach mozku. Mimochodem o dvacet let později udělal Hollywood to samé s podobným propadákem nevalných kvalit - Když se čas naplnil. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu grandiózní western, "odysea" bandity Colorada skvěle zahraného Omarem Sharifem a šerifa Mackenny v podání Gregory Pecka. Šéfa další skupiny banditů hraje dobře Elie Wallach. Příběh se celý prakticky odehrává v exotické skalnaté krajině, což mám rád (žádné dlouhé kecy chlapů, žijících ve městě, kteří se od Evropanů liší jen tím, že nosí na hlavě kovbojské kloubouky...). V tomto případě vyprahlé Monument Valley v Arizoně a Glen Canyon v Utahu. Vynikající hudba, stupňující se napětí směřující k vyvrcholení, ozvláštněném zemětřesením. To vše je důvod, proč tomuto westernu, snad i z nostalgie mládí, dát pět hvězdiček - a ty dávám westernům velmi zřídka. Viděl jsem to tehdy širokoúhlé v kině, a to byl opravdu zážitek. Mimoto bych se vsadil, že některými prvky z tohoto filmu se inspiroval Spielberg ve svém Indiánu Jonesovi. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude napínavejší dobrodružný western. Dobré 2/3 tam postavy, ktorých je fakt habadej, vedú diskusný krúžok o tom, kto z nich je najdrsnejší frajer, ktorý nakoniec získa to legendárne zlato. No a medzitým sa ich rady prerieďujú. Akcie tu veľa nie je a často ju zhadzuje komická zadná projekcia. Takto by som na koňovi dokázal cválať aj ja. Okrem finále je pôsobivá jedine pasáž na rieke. Chudáci kone. No a vo finále, po nekonečnej päsťovačke, film nečakane zmení žáner na katastrofický a hlavných hrdinov tam začnú naháňať padajúce skaly jak v nejakej Emmerichovke. Ale napriek zastaraným trikom ma finále bavilo. Celkovo to je podla mňa precenený priemerný film, ktorý sa často strašne vliekol a ani hviezdne obsadenie nedokázalo tým jednorozmerným postavám dodať poriadnu šťavu. Bolo mi jedno kto z nich sa na konci bude tešiť z kopy zlata. 5/10. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Film bol populárny v Sovietskom zväze. Prvýkrát bol uvedený na VIII. moskovskom medzinárodnom filmovom festivale v roku 1973, po ňom nasledovala filmová premiéra v roku 1974. Pozrelo si ho 63 miliónov ľudí a doteraz je na štvrtom mieste v historickom rebríčku zahraničnej filmovej distribúcie v post-sovietskych krajinách. (Arsenal83)
  • Film je spojen s Georgem Lucasem, který během svých studií vytvářel dokument o jeho vzniku. Když byl přítomen na place, přispěl mnoha nápady ke konečnému vyznění některých scén. (Hans.)

Reklama

Reklama