Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

sepp 

všechny recenze uživatele

Premyslel jsem i o 3*, ale nakonec jsem nemohl jit tak vysoko. Dve hvezdy za celkem slusne zpracovani a Whitakera, co mi vadilo byl (tradicne) Brody a hlavne fakt, ze takhle ten experiment neprobihal. A ja mam rad fakta nebo aspon snahu o nakou presnost ve filmu, ne ovsem ulety typu, ze v prubehu tam zemrel clovek apod. ()

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Vězeňský expetiment aneb dej blbci funkci. Možná by neškodilo, kdyby se scénárista namáhal víc vysvětlit emocionální přerod nejen u dvou hlavních postav, protože mi není tak docela jasný, kde se najednou vzala ta vlna odporu u ostatních vězňů, nemluvě o tom, proč kurva nezstavili ten debilní experiment dřív, ale dobrý, jak bych nenapsala ani pohádku o nemocným kuřátku, takže nemám co kvákat. Brody a hlavně Whitaker odtáhli psychologickou stránku v podstatě sami a šlo jim to jako vždy skvěle. ()

Reklama

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Velmi slusny zacatek, ktery slibuje vysinutou podivanou, nakonec naprosto nepochopitelne rychle skonci a cely dojem z filmu totalne zkazi, jakoby tvurcum bud dosly penize nebo producenti se shodli na tom, ze 96minut je az az a vice nebudou divaka trapit. Skoda, Whitaker nemel daleko k tomu, aby se stal nejslizactejsim bacharem filmoveho platna... ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Další zbytečný americký remake, rádoby vylepšovaný a patřičně „umělecky zdramatizovaný“. Slabý odvar dobrého německého filmu Experiment (2001). Skutečný Stanfordský experiment (s dobrovolníky - studenty vysokých škol, kteří prošli výběrovým řízením jakožto normální, neagresivní jedinci bez sklonů k násilí či šikaně) se sice odehrál v USA, ale původní německý film alespoň částečně zachovává ducha předlohy. To se bohužel už nedá říct o tomto americkém remake z roku 2010. Filmu samotnému neupírám právo na existenci (s průměrnými třemi hvězdami ode mne), ale proboha - se skutečným průběhem experimentu prováděným v roce 1971 Philipem Zimbardem i s tím, co vedlo k jeho předčasnému ukončení to už nemá téměř nic společného. Ovšem „Příběh podle skutečné události!“ to přece lidi mají rádi, že ... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měl nejdřív pustit originál, ten má ale delší stopáž, do které se mi v tu chvíli nechtělo, tak jsem dal přednost tomuto remaku. Bezpochyby se jedná o zajímavý koncept inspirovaný událostmi ze 70. let. Ještě než jsem se o něčem takovém dozvěděl, tak mě samotného napadalo, že by se něco takového mohlo uskutečnit (prostě si jen tak vyzkoušet, jaký to je žít ve vězení). Na filmu je nejzajímavější právě ona myšlenka tohoto "experimentu" a studium lidského charakteru, který se může v extrémních podmínkách rapidně změnit. Napětí je taky na velmi dobré úrovni a o skvělých hereckých výkonech netřeba mluvit. Povedený film, ale můj názor na něj by byl možná jiný, kdybych viděl nejdřív origo, které si určitě nenechám ujít... 75% ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)

Reklama

Reklama