Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (402)

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Adrien Brody je sympaťák jako vždycky a Forest Whitaker to zvládal docela dobře, ale jeho postava zas byla nějakým divným způsobem napsaná, takže to nevyznělo tak jak mělo. Rozhodně ne tak jak v původním německým experimentu. Navíc to tady nějak divně hrotili úplně do ztracena tím jakým způsobem změnili závěr a vyznění celého filmu. Navíc do toho ještě jako tak trochu zvláštně pojatá postava nácka, ke kterýmu snad má mít člověk sympatie právě skrze to že je to aktuální nebo bývalý nácek? To je trochu divný :). ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Stanfordském experimentu jsem se poprvé dozvěděla na jedné přednášce, kde nám vyučující mimo jiné promítla trailer na tento film. Nečekala jsem žádný zázrak a také jsem ho nedostala. Brody ztvárňující hlavního hrdinu mi byl už od začátku vrcholně nesympatický, ale všechno vynahrazuje Whitaker a mnohými pozapomenutý Gigandet (tomu to nadání pro záporné postavy prostě kouká z očí). Některé scény ze šikanování věznů byly působivé, závěr ale mohl být údernější. O německý originál zatím nemám zájem. ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o Stanfordském experimentu jsem před zhlédnutím snímku slyšel asi tolik, že proběhl. Detailní průběh neznám a těžko říct, zda je vůbec někde na světě k dohledání. Každopádně věc je to zajímavá a jistě vede k pořádnému zamyšlení. Pro pořádné kapacity třeba i na několik minut. Pečlivě vybraná skvadra několika magorů uzavřených do stísněného prostoru, přičemž každý dostal svoji šanci zbavit se dočasně svých komplexů, dala vzniknout tomu, co vědátoři v koutku duše předpokládali. Nápad tedy hodnotím hrozně vysoce. Bohužel, zpracování je absolutně debilní a neposouvá snímek ani o kousek výš. Spíše filmu uděluje obrovskou ránu do koulí, kterou nelze jen tak snadno rozdýchat. Většinu stopáže jsem byl tedy donucen k nudění se. Hvězdička za obohacení mých chabých znalostí. Jinak není absolutně o co stát. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné. Originál jsem neviděl, ale tento remake mi stačil. Whitaker byl dokonalý záporák, Brody už ne tak zdařilý klaďas a při sledování posledních patnácti minut jsem měl pocit, že někoho musím totálně zmlátit. Není to žádný extrémně převratný počin v historii filmu, ale jako ukázka lidské demence to postačí vrchovatě. 70% 29.08. 2010 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno