Reklama

Reklama

VOD (1)

Pět let hrál britský premiér Winston Churchill důležitou roli v boji proti nacismu a jeho vůdcovské schopnosti i pamětihodné projevy pomohly dovést hitlerovské Německo až k hořkému konci. V hlavní roli biografického dramatu HBO uvidíme Brendana Gleesona.
Film z produkce HBO nabízí pohled na život britského ministerského předsedy Winstona Churchilla (hraje ho Brendan Gleeson). V průběhu druhé světové války hrál tento muž jednu z nejdůležitějších rolí v boji proti nacismu a jeho neohroženost, velitelské schopnosti i pamětihodné projevy přispěly k tomu, že hitlerovské Německo dospělo až k hořkému konci. Biografické drama se odehrává ve dvou dějových liniích. V první sledujeme nástup Winstona Churchilla do pozice premiéra Velké Británie v roce 1940 a jeho následnou vládu až do podepsání příměří s nacistickým Německem. Druhá linie se odehrává po válce v roce 1945 ve Francii, kde Winston Churchill tráví se svou ženou a dcerou dovolenou, čeká na výsledky prvních poválečných voleb a připomíná si některé ze svých nejslavnějších válečných událostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (68)

Olík 

všechny recenze uživatele

„Účelem válčení není padnout za svou zemi, ale přinutit nepřátele, aby padli za tu svou“. Winston Leonardo Spencer-Churchill (1874 – 1965) – žurnalista, politik, voják, historik, státník, bojovník proti nacismu. Historický životopis z produkce HBO popisující období mezi lety 1940 – 1946 jedné z nejvýznamnějších postav 20 století a to během druhé světové války, kterou Churchill ovlivnil z pozice premiéra Velké Británie a v období těsně po válce, v němž čeká na výsledky pro něj a jeho konzervativní stranu neúspěšných prvních poválečných voleb. Nediskutovatelnou a léty prověřenou pravdou je, že velkou část celkového dojmu z biografického filmu tvoří výběr ústředního protagonisty, který se O'Sullivanovy povedl na 110 procent. Smutnější pravdou je však fakt, že odkaz takové veličiny jakou bezesporu Churchill je, nejde zpracovat v hodině a půl a i když se Into the Storm zabývá pouze událostmi druhé světové války a těsně po ní, Churchill by si zasloužil minimálně dvakrát takovou stopáž - Pro člověka neznalého historii však velmi užitečných 95 minut. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Winston Churchill je bezpochyby jednou z největších osobností Velké Británie a celé historie vůbec. Toto drama v produkci HBO a pánů Ridleho a Tonyho Scottových pojednává nejvypjatější epizodu jeho života, a to od roku 1940, kdy byl zvolen premiérem, až do poválečné doby, kdy prohrál volby. Film ukazuje všechny důležité momenty války ve spojitosti právě s Churchillem (bitva o Británii, konference, volby, ...). Jediné, co se mi moc nepáčilo a co mi kazí celkový dojem, je velké skákání mezi událostmi. Připadlo mi to, jakoby mezitím nic nebylo, a všichni si musíme přiznat, že bylo. Asi by tomu slušelo víc třeba dvoudílné zpracování. Devadesát minut věnované takovéto osobě, i když v relativně krátkém období, je málo na to, aby se tam vešlo všechno. Nicméně Brendan Gleeson byl výjmečný, bylo vidět, že toli Winstona vzal poctivě a výsledek stojí za shlédnutí. Jeho výkon bych přirovnal třeba k Robertu Carlylemu, který také ztvárnil důležitou osubu tohoto období, a to Adolfa Hitlera. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Nedá sa mi neskrývať mierne sklamanie, pretože na podobné filmy si dosť potrpím. Bez debaty má tento film rovnako skvelých hercov ako v oscaroch ovenčených snímkoch, dialógy som hlatal, réžia je veľmi stabilná, hudba veľmi dobre navodzuje patovú situáciu a bezradnosť vo vypätých vzťahoch medzi najdôležitejšími osobami anglickej vlády i medzi jednotlivými štátmi zároveň. Súčasne však neviem čím by ma film počas celého trvania zaujal. Tešil som sa na poodhalenie súkromného života jednej z najväčších postáv anglickej histórie a takisto som si chcel doplniť pár historických vedomostí, ktoré mi filmy tohto razenia vždy ponúknu. V prvom prípade som bol celkom spokojný. Ale v druhom prípade mohli tvorcovia obohatiť historické fakty o pár delikátnych údajov, ktoré som si následne, v dopyte po vedomostiach, ktorý vyvolal tento film, musel vygoogliť. 70%. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Retrospektivně pojaté vyprávění o Churchillové "nejskvělejší hodině", v němž je poměrně dost prostoru věnováno i času těsně před i po jeho překvapivé volební porážce jen pár měsíců po konci války. Nevím zda to byl úplně nejlepší nápad, neboť už tak muselo být dost těžké vtěsnat do 95 minut tak velkolepou látku jako Churchill ve válce. Ty opakované prostřihy do letního sídla roku 1945, kde nervní Churchill debatuje se svou manželkou o celé řadě více či méně banálních věcech, mi přišly asi trošku navíc. Závěrečná scéna z divadla s aplausem publika pak byla dosti předvídatelná. Skvělé na filmu je samotné ztvárnění Churchilla ať už po stránce vizuální tak i charakterové. Churchill Brendana Gleesona je dokonale nerudný, hrubý a arogantní ale i velmi vtipný. Prostě Churchill jak má být. ()

V.Silver 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Skvěle natočené, zahrané, poutavé, šlape to - ale jako dokument to berte s opravdu velkou rezervou. Churchill je tady vykreslen až moc idealisticky, a ačkoli on opravdu velkým státníkem nepopiratelně byl, zdaleka nebyl tak geniální, jak by si autor scénáře k tomuto snímku přál. Toto historické klišé pro mě trochu shazuje celkový dojem z filmu, kde Gleeson opravdu exceluje. 80% ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Brendan Gleeson získal za svou roli cenu Emmy. (shyster)

Reklama

Reklama