Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (501)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Mikulášovi patálie lehce připomínají Bylo nás pět...ale jenom z lehka. Chápu ale, že tenhle film bude vtipnější, když vybral ty nejlepší scény z celé knihy. Jsem ale rád, že ho Francouzi natočili, protože se na něj nádherně koukalo. Bylo to opět takové příjemné, jak Francouzi umí, ale dlouho jsem se od nich ničeho takového nedočkal. Jsem rád, že tu frantíkovství nezapomněli a pořád se můžu těšit na další a další vtipné francouzské komedie, které nám zpříjemňují život už hodně dlouho. Také jsem koukal, že Michel Galabru ještě hraje. V jeho letech sklízí můj ohromný obdiv, protože to nemůže být tak jednoduché, jak to na první pohled vypadá. Drsné ale je, jak od posledního filmu, který jsem s ním viděl, zestárl. Ale tak pravda, od Asterixe s Obelixem uteklo už dlouhých deset let. K tomuhle filmu se s radostí vrátím znovu, a znovu...nejspíš neustále. Jako k těm nejlepším francouzským komediím, které v jejich zemi kdy vznikly. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Perfektní francouzská komedie, vyprávěná malým chlapcem. Ten nám svým vyprávěním sděluje pohled na svět dospělých asi stejně svérázným způsobem jako je podáno v Bylo nás pět. Dětská logika je někdy neúprosná a tak tam kde malý Mikulášův mozeček něco neví, lecos si pospojuje či domyslí čímž někdy vznikají obskurní rozuzlení a vysvětlení dětských neajsností a problémů. A kde selže rozum Mikuláše, je tu parta stejně starých kamarádů, se kterými se dají problémy probrat :-)) A v tom je právě to nejrásnější koulo této komedie. Dětský pohled na svět dospělých je neuvěřitelně vtipný. A co teprve když se Mikuláš dozví, že maminka čeká miminko... Rodinná komedie jak vyšitá pro všechny generace. Doporučuji shlédnout! * * * * * ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Knihy jsem nikdy nečetla, a to ani přesto, že je zbožňuje jak moje maminka, tak mladší bratříček... Nemůžu si pomoct, ale film u mě dopadl úplně stejně, jako jeho předlohy. Některé věci jsou legrační, jiné (ač by měly být) legrační nejsou a k pořádnému, upřímnému zasmání mě donutilo maximálně pět scén... Škoda, protože děj byl sestaven z poměrně nadějných částí knih (zase tak nevzdělaná ohledně Mikuláše nejsem, jeho patálie mi byly vyprávěny mockrát) a všechny zhmotněné postavy bez výjimky by zasloužily jedničku s hvězdičkou.:-( ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie jsem četl několikrát, mám je strašlivě moc rád a doma i s přáteli si z nich občas citujeme. Tohle mi přijde jako milý film z rodu Bylo nás pět, Páni kluci..., ale pro mne to Mikulášovy patálie s jejich legračním naivním vyprávěním a stále dokola se opakujícími motivy a hláškami nejsou. To není hana, spíše je to pro mne potvrzení mého předchozího přesvědčení, že tahle literatura je do filmu převoditelná jen velmi obtížně. Sám to však považuji jen za svou soukromou potrefenost, nikoliv za pokus o objektivní hodnocení. I tak je to však i pro mne moc povedený film. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)
  • Ve scéně, kdy Kad Merad (otec) sní o tom, že mu jeho šéf přináší košile a boty, má na začátku v kapse u saka kapesník, tzv. straight fold, když říká "fajn", nemá ho a v dalších záběrech opět ano. (kwaicheng)

Reklama

Reklama