Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nápad nechat celý film odehrát se v zakopaný dřevěný bedně zní zajímavě, ale i docela děsivě. V hlavě mi visela otázka "Bude to zábavný?" a v "Ano" jsem moc nevěřil. Ale nakonec překvápko. První půlka ztrácí a je to spíše samý ne úplně záživný telefonování, ale černou sviní počínaje (nejnapínavějších 5 minut, co jsem teď za dlouhou dobu kde viděl) už to byla radost. Je to rozhodně nadprůměrné thrillerové pokoukání a já vážně netuším, jak by se film o jednom jediném člověku pohřbeném zaživa dal ještě víc vylepšit. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem 90 minut zpoceného chlápka, který v jednom kuse někam volá mobilem, přesto těchto 90 minut uteklo mnohem rychleji, než klasický film z různého prostředí. Buried skvěle graduje, má perfektní scénář a skvělé "mobilové" dialogy. Napsat dobrý scénář na tak prostý film, to je umění a já ho oceňuji. 90% 25.11. 2010 ()

Reklama

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Telefonní budka horizontálně. Parádní thriller v němž mě z počátku štvalo, že je tolik politický, než mi došlo, že to bylo asi nejlepší možné scénaristické řešení (zkuste vymyslet dialogy, co udrží diváka u toho, aby hodinu a půl vydržel sledovat jen chlápka v bedně), následně jsem ocenila poukázání na to, jak jsou lidé z míst nejvyšších neschopní, nebo dokonce svině, co se týče pro ně bezvýznamných lidských životů. Čtvrtá hvězdička je za konec, který mě neuvěřitelně potěšil. Jinak také doporučuji film Oxygen s Adrienem Brodym, který mě svého času tak nadchl, že jsem si musela Buried sehnat co nejdřívě (holt jsem za ty roky dospěla k názoru, že několikahodinové umírání v bedně je jeden z nejdrsnějších způsobů smrti). ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ano, Buried je velmi zajímavý tím, že se odehrává v jedné rakvi s jedním mužem, jedním zapalovačem, jedním mobilem, jedním perem ... ale abych pravdu řekl, je tento minimalismus v konečném důsledku až příliš omezující. Občas bych prostě uvítal, kdyby se z té bedny vykouklo někam ven, což ukazuje na to, že se tvůrcům lákavý námět nepovedlo stoprocentně přetavit do fungující vybrané celovečerní formy. Za vidění Buried určitě stojí, jedná se o jeden z lepších thrillerů letošního roku - ale nehty jsem si napětím neokusoval, na židli nepoposedával. A logika chodila chodila na výlet až moc často na můj vkus. 70 % ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Reynolds do TOPky, Cortés do "interest-listu" a Buried do nejzajímavějších filmů loňského roku. Těch několik scenáristických zkratů sice zabolelo, ale Reynoldsova one-man show a Cortésovo odhodlání drží film od úvodních do závěrečných titulků vysoko nad vodou, přičemž závěr nezmizel z paměti ani po několika týdnech. Za podobné tahání diváka za nohu si režisér zaslouží políček... a hned po něm pusu na čelo. Vynikající! A mnohem zásadnější než Boyleových 127 hodin. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Zavoláte-li na telefonní číslo chicagské pobočky FBI, které ve filmu zazní, skutečně se dovoláte do jedné z kanceláří FBI. (PauloZ)
  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Hudbu k filmu nahráli Filharmonici města Prahy pod taktovkou Adama Klemense. (Pepinec)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama