Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

verbal 

všechny recenze uživatele

Sahat jižanům na negry se nemusí vždy vyplatit. To poznala na vlastní hlavu i ikona všech ikon, velikán největší, jehož jméno šeptá za hrdého třepetání Hvězdotřpytného praporu v posvátné úctě každý Američan, přičemž jednou vlhkou rukou osahává ústavu a druhou majetnicky laská pojistku své devítky a demokracie. Tedy snad jen mimo majitelů nemovitostí v Harlemu a Bronxu. Ti jen laskají tu devítku, na výročí atentátu bouchnou šampáňo a smutně kalkulují případnou současnou hodnotu svých bloků za předpokladu, že by jejich nájemníci stále strádali pod bitchem otrokáře. Bobík Červenáfordka umí perfektní dramata a moc dobrý republikán by z něj asi nebyl! Ukazuje totiž, že jde li o hon na čarodejnice, tak u včel svědí prostředky, výjimka potvrzuje pravidlo a v přelomových momentech si jakýkoliv establishment s plnou hubou ideálů dokáže Biblí své demokracie chladnokrevně vytřít prdel. Mařenka Surratová by mohla vyprávět... Nebýt krutého castingového erroru v podobě obsazení nejslizštějšího "herce" v dějinách kinematografie, mužské verze Portmanovic Natálky, Skřeta Mekevoje, jehož xicht mi způsobuje nauseu už na plakátech, naperu pětihvězdu, aniž bych mrkl svým názorově nekorektním okem. ()

Freemind

všechny recenze uživatele

Vedle Scorseseho další schopný režisér, kterému postupující senilizace a narůstající počet dioptrií nenávratně zkorodovaly estetický vkus. Redford kdysi uměl komorní dramata ("Ordinary people") i malebné krajinky ("The Horse Whisperer") - to ještě nebyla klíčovací plátna a celá estetika obrazu stála a padala s řemeslem kameramana a střihače. Scénografii "Konspirátora" asi lepila horda mlaďochů v After Effects - celek totiž vypadá jako plochá, televizní produkce s počítačově dokreslenými budovami a komparzisty. Jo, měl bych říct něco o ději ... Škoda, že si toho moc nepamatuju, protože jsem počítal pixely. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Soudní drama zasazené do konce americké občanské války úspěšně nabourávající zažitou představu bezmezně spravedlivého a rovnoprávného Severu. Film sice jinak ničím nevybočuje ani neohromí, ale je to kvalitně odvedená řemeslná práce jak od Roberta Redforda, tak od herců v čele s Jamesem McAvoyem, Robin Wright či Tomem Wilkinsonem. Určitě lepší a mě bližší než příliš neosobní Spielbergův Lincoln. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí a padá na hereckých výkonech. Jde o soudní konverzační drama a zde skutečně podávají skvělé výkony všichni zúčastnění, ať už v hlavních rolích, nebo v těch vedlejších. Všechny dialogy jsou dobře napsané a díky hercům mají skvělou dynamiku a člověk se nestihne nudit. Robin Wright je skvělá, ale nedostala zase tolik prostoru, jak jsem si původně myslela. Film patří Jamesi McAvoyovi, který je v roli mladého právníka, který musí obhajovat ženu, o které je z počátku přesvědčen, že je vinna vážně výborný. Robert Redford se vůbec nechtěl zabývat samotným atentátem, ale aby se neřeklo, tak ho do filmu vložil, jde strašně poznat, že šlo zkrátka jen o povinnost a tak začátek působí trochu chaoticky a vše se seběhne strašně rychle. Chtěl hlavně poukázat na ten nespravedlivý právní systém a to, že celý soudní proces s Mary Surrattovou měl výsledek ještě před jeho začátkem. Technická stránka filmu povedená, kostýmy, výprava a své předvedl i kameraman. Hodně se mi líbila práce se světlem. V The Conspirator mi ve výsledku sice možná chybělo větší zapálení pro samotný příběh, závěr na mě emočně také nezapůsobil tak, jak asi měl, na druhou stranu jsem se ale nenudila, herci výborní, technicky taky a ta moje velká slabost pro Jamese. Musím dát 4* ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Nechávám pozdravovat.. Redfordova tvorba posledních let se vyvíjí, ač se to třeba na první pohled nezdá, stejným směrem.. Mohu-li vzít za příklad jiného barda, srovnám Roberta se Spielbergem.. Dokonalá, léty vypilovaná režie ve službách vlasteneckého vymáhání spravedlnosti.. Ne náhodou sahá po látce, vracející se k politickým kotrmecům, za účelem osvětlit dějinné události.. Jen je holt třeba počítat s rozpaky na ostatních kontinentech.. Mějte se filmově! Woo. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Jeden z generálů v komisi, jehož jméno ve filmu nepadlo, byl Lew Wallace, který je autorem románu "Ben Hur: Příběh Krista". (Morien)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)
  • James McAvoy je alegický na koně, a proto nemohl v jejich blízkosti trávit příliš dlouhou dobu. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama