Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Madison 

všechny recenze uživatele

Hoci je na prvý pohľad zrejmé, že sa Redford sústredí najmä na čiernu škvrnu amerických dejín, skôr som mala dojem, že atentát slúži ako pozadie na psychologické vykreslenie ženy, ktorú v danom období, na základe vtedajšej ústavy súdili úplne inak, ako by ju boli právne normy súdili dnes. Bola som pripravená na nenápadnú rezervovanú drámu a dostala som, čo som očakávala. Znamenitá kamera plná tlmeného svetla perfektne dotvárala stiesnenú atmosféru, skvelý James McAvoy a Robin Wright v pozícii ženy, ktorej voľby zďaleka neboli tak jednoduché. Pripadá mi komické, keď niekto americkému filmu s americkou históriou vyčíta patetizmus, ústavu, morálku,... - jemné zveličenie a nadnesené podanie nepovažujem za negatívum, hoci chladný Redford je tým posledným, komu by sa tieto elementy pri tak škrobenom pojatí snímky mali vyčítať. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Velmi všední drama, nicméně s úžasnou výpravou, silně vypjatým příběhem a perfektním hereckým výkonem Jamese McAvoye. Sakra, nebýt jeho tak ten film není z poloviny tak zajimavý jako s ním. Závěr měl trochu hořčí příchuť, obzvlášť pro někoho, kdo trpí komplexem "stěžování si na neustálou nespravedlnost vůči němu" a všichni víme, že to je "real thing" ! Já za tu rozbitou vázu vážně nemůžu ! No ale k hodnocení, k dokonalosti chybí trochu kratší stopáž a možná větší prostor pro soudní místnost, stále to je ale za solidních 8/10. ()

Reklama

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Zpočátku chaos, ale jakmile Aiken převezme případ tak to začne mít trochu grády. A přestože se tam v podstatě "nic" neděje a jen se mluví, dialogy mě vtáhly a vážně jsem se chtěla dozvědět, jak to ve skutečnosti bylo. Do poslední minuty jsem doufala, že se syn Surattové objeví a přizná. Připadá mi dost zvláštní, že jeho později osvobodili, když proti němu měli důkazy (narozdíl od případu jeho matky..). Ale někdy je bohužel učinění spravedlnosti za dost nemožné..James McAvoy je výborný herec, ale o tom jsem nikdy neměla pochyby. Naopak taková Alexis Bledel nebo Justin Long působili ve svých rolích spíše směšně a nehodili se tam. Historické filmy mám ráda a tenhle bezpochyby patří k těm lepším, každopádně je to nejspíš taková ta záležitost na jedno shlédnutí, druhé by mě pravděpodobně tak nechytlo... ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Plné amerického nacionalizmu, ústavy, morálky, hľadania spravedlnosti... tradičný Redford. "Dôverihodná" rekonštrukcia udalosti, ktorá otriasla USA a navždy sa tak zapísala do jej histórie. "Suché" vykreslenie z právnického prostredia, vtedajšie výlohy stáli za to. James McAvoy ako severan obhajujúci južanov. Priznám sa dosť dobre nechápem danú nevraživosť, no Robert áno. 6/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Za posledný rok sa akoby roztrhlo vrece s projektami okolo A. Lincolna. R. Redford sa sústredil na tie menej známe časti slávneho atentátu a venoval sa skôr súdnej dohre. Herecky výborne obsadené, v menších úlohách poteší hlavne T. Wilkinson, ale najviac asi McAvoy a Robin Wright, ktorá by si konečne zaslúžila herecky naplno zažiariť. Škoda, že ani tu nedostáva až toľko priestoru, pretože dej sa točí prevažne okolo jej obhájcu. Film ponúka v skratke i takmer celý priebeh atentátu, čo mnohým neznalým, veľmi pomôže lepšie sa orientovať v deji. Záverečná scéna i malá iskra nádeje tesne pred ňou sú silné scény a celkovo na mňa film urobil dobrý dojem. 80%. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • James McAvoy je alegický na koně, a proto nemohl v jejich blízkosti trávit příliš dlouhou dobu. (hellstruck)
  • Rovnako ako hlavná postava Frederick Aiken, tak ani jeho predstaviteľ James McAvoy nemali 27 rokov. Skutočný Frederick Aiken mal v dobe atentátu na Abrahama Lincolna 33 rokov a jeho predstaviteľ v dobe natáčania ešte o 2 roky menej. (MikaelSVK)
  • Natáčanie snímky prebiehalo na viacerých miestach v americkom štáte Georgia. (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama