Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Sofia 

všechny recenze uživatele

“Pověste ji vejš, ať se houpá, pověste ji vejš, ať má dost…” Napínavé soudní drama o jedné velké justiční nespravedlnosti v dějinách USA. Nejnovější Redfordův režisérský počin oplývá všemi jeho průvodními znaky - dokonalý výběr herců (třeba výborní Kevin Kline a Tom Wilkinson ve vedlejších rolích), chvílemi rozvleklé tempo a zdlouhavé dialogy, vygradované emocionální finále. Já osobně byla spokojená, film si udržel moji pozornost až do konce. Vytkla bych možná trochu nepřehlednou akci na začátku, což se ale s ohledem na počet atentátníků nedalo pravděpodobně udělat jinak. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Veliké překvapení, čti zklamání. Větší nuda, než jsme čekali. Podle mého názoru je James McAvoy skvělý herec, tady ale neměl skoro co na práci. Moment, kdy začne ženě věřit, se ztratil, stejně jako se nedostavilo ani napětí či jakákoliv jiná emoce v závěru. Film jako by se natolik zaobíral tím, jestli v každé scéně svítí dostatek měkkého světla malým oknem do potemnělé místnosti, aby nám z toho vyskočil šerosvit, ale už nějak zapomněl na dramatický oblouk, na emoce, na EMOCE! Nebýt angažmá McAvoye, tak asi v průběhu usínám. Sterilní. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľmi napínavé, výborne zahraté, s niekoľkými subtílnejšími prekvapivými zvratmi. Film je dôležitý ako historický film, ktorý niečo vypovedá o svojej dobe, ale cítiť v ňom aj aktualizáciu. Ono sa totiž v politike nič zásadné za tie storočia nezmenilo. Redford si je toho dobre vedomý. Dalo by sa tu rozdeliť postavy na kladné a záporné, ale oni tie argumenty druhej strany nie sú tak nezmyselné, ako sa môžu zdať. Boj za pravdu je tak komplikovanejší, pretože každá pravda je relatívna. Tento film mohol byť jednou z hviezd oscarového večera, alebo aj väčší hit, ale nestalo sa tak a je mi to dosť ľúto. 90% ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Nejsem Američan, neznám ústavu Spojených Států, a nejsem ani historik, aby mě nějak více zajímala. Abych pravdu řekl, ani jsem nevěděl, že za spiknutí a vraždu Abrahama Lincolna byla popravena i jedna žena. Takže jsem k tomuto filmu přistupoval čistě jako k historickému dramatu. A z tohoto pohledu se mi film líbil. A herecké výkony byly opravdu kvalitní. Aby také ne, když bylo obsazeno tolik známých tváří. Za mě 77% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ďalší pekný film od Roberta Redforda. Tentoraz je to údajne snímka podľa skutočnej udalosti. Film sa mi veľmi páčil. Atentát na Abrahama Lincolna je podľa mňa najzaujímavejšia americká udalosť. Ako som už napísal, snímka ma veľmi potešila. Dobré obsadenie a scenár ma pripútali do kresla a s chuťou som sledoval osudy našich dvoch hrdinov. Raz za niekoľko rokov si Robert Redford usadne na režisérske kreslo a vypustí do sveta film s neobyčajnou tematikou. Tentoraz si vzal atentát na Abrahama Lincolna a vznikla z toho neobyčajná súdna dráma, keď americké súdnictvo nefungovalo tak, ako teraz. Vedľa Jamesa McAvoya a Robin Wright sa vo filme objavujú herecké hviezdy ako Kevin Kline či James Badge Dale. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení požádal Robert Redford Jamese McAvoye, zda-li by i mimo kameru mohl mluvit s americkým přízvukem. Důvodem byl fakt, že ve chvílích, kdy James mluvil svou rodnou skotskou angličtinu, mu Rob zkrátka nerozuměl tomu, co říká. (Ajka1)
  • Robin Wright, představitelka Mary Suratt, původně nemohla ve filmu hrát kvůli rodinným důvodům. Robert Redford ji však chtěl obsadit tak moc, že kvůli ní krátce posunul natáčení. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama