Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

honajz 

všechny recenze uživatele

Dokonalý film s výborným scénářem. V podstatě soudní drama na obehrané téma, tentokrát však ozvláštněné tím, že k němu skutečně došlo a že se režisér Robert Redford snažil o co nejvěrnější historickou přesnost. Vše podtrhují i skvělé herecké výkony. Jen kamera občas nemusela tak lavírovat, jak je dnes zvykem. Na to, že má film dvě hodiny, nedokázal jsem se od něj odtrhnout. Podruhé už se na něj asi nepodívám, ale je to skutečně poctivý kus filmařiny na zajímavé téma. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"V časech války zákon mlčí." V americké válce Severu proti Jihu obvykle stojím na straně Zimbabwe a ani tento snímek mě nepřinutil změnit postoj. Jsem sice rád, že je zde ukázáno, kterak se ohýbá Ústava, až se z toho Otcové zakladatelé obracejí v hrobě, ale jelikož tohoto jednání jsem svědkem dnes a denně, tak mne to prostě nemůže šokovat. Nicméně mne celkem bavilo sledovat naivní snahu idealistického právníka, ale chybělo mi v tom trošku konspirace, protože je zřejmé, že "někdo informovaný" předával útočníkům informace o pohybu cílů. O tom to však není. Tady je předmětem úvaha o tom, kterak lze vyhrát soudní spor, když soudce již před jeho zahájením má napsaný rozsudek. Ve skutečném životě to nejde, ale ve filmu občas ano, takže se přiznám, že jisté napětí jsem pociťoval. ()

Reklama

Sheldra 

všechny recenze uživatele

Jo takhle se buduje svobodnej stát, kde je možný žalovat i chlápka, kterými se vloupáte do garáže. Holt ani Řím nepostavili za den. McAvoy v roli ani ne tak idealistickýho, jako spíš morálně založenýho obhájce, a Robin Wright Penn coby jižanka charakteru natolik pevného, že na ní můžete dříví štípat, zafungovali jako dva magnety, který otáčejí střelku mýho diváckýho kompasu rovnou k tomu správnýmu pólu. Takhle vystavěný soudně-politický dramata zatra můžu! ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Jednou za několik let si Robert Redford usedne na režisérské křeslo a vypustí do světa film s neobyčejnou tématikou. Tentokrát si vzal atentát na Abrahama Lincolna a vzniklo z toho obyčejné soudní drama, kdy americké soudnictví nefungovalo tak, jak teď. Ač film umí hned vtáhnout do děje, s přibývajícím časem nadšení upadá a vy jste mohli zhlédnout další průměrný film. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektuji Redforda coby tvůrce, který neplácá zbytečně. I tento jeho film je pěkný, pozorně zpracovaný, ale jaksi mi nedochází, co na tomto příběhu tolik zaujalo Redforda a co nám chtěl sdělit. --- Napadá mě jen ta možnost, že jde o decentní protest proti Guantánamu. Jak známo, americká vláda tam drží jakési zajatce a těží z genia loci této vojenské základny: Amerika je a není ve válce a na Guantánamu platí a neplatí americká ústava. Nezávislé americké civilní soudy mohou jen omezeně zasahovat do toho, co americká armáda tropí na neamerickém území s neamerickými občany. Je to finta jako hrom obcházející právě ta ústavní práva, která byla v Americe definitivně potvrzena v souvislosti s událostmi, o kterých tento film vypráví. --- Pokud se s v této Redfordově motivaci nemýlím, pak nejsem cílovou skupinou, daný problém mě opravdu příliš neznepokojuje, a vlastně mám sto chutí Redfordovi vzkázat: „Vaše problémy s nedokonalou spravedlností bych chtěl mít.“ Ale Redford to samozřejmě ví i beze mne, takže si v tuto chvíli tak nějak nemáme co říct. --- ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Rovnako ako hlavná postava Frederick Aiken, tak ani jeho predstaviteľ James McAvoy nemali 27 rokov. Skutočný Frederick Aiken mal v dobe atentátu na Abrahama Lincolna 33 rokov a jeho predstaviteľ v dobe natáčania ešte o 2 roky menej. (MikaelSVK)
  • Vo filme možno počuť, ako je Aiken (James McAvoy) označený celým menom "Frederick Aiken Sebastian". V skutočnosti však bolo jeho prostredné meno "Augustus". (MikaelSVK)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama