Reklama

Reklama

Templář

  • Česko Ironclad (více)
Trailer

V Anglii 13. století bojuje skupinka templářských rytířů při ochraně hradu Rochester proti tyranskému králi Janovi. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (549)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Anglie 13. století, templář Purefoy vs. král Giamatti (oba dobří), dobývání hradu při jednom podlém tažení. OK. Ale co ne-e, tak to sice, že je děj takový příliš stojatý a na jedno brdo - po táhlém úvodu přijde obléhání, které je místy krvavé (snad nepamatuju hezčí středověké akční masakry, kde zamrzí snad jen ta zbytečně zmatečná kamera), ale jako výhradní náplň filmu ne zcela naplňující. Dvě hodiny příliš, ale budiž, proč na to nepodívat... "Only the weak believe that what they do in battle is who they are as men." ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Ironclad ma jeden zasadni problem, stopaz. Krome nejakejch uvodnich 20ti minut to je totiz film o dobyvani a obrane jednoho strategicky dulezityho hradu a tady neni moc prostor na nejaky hluboky komplikovany scenare, samozrejme se utoci a brani ruznejma metodama, je zde nacrtla romanticka a znacne zbytecna linie, ale vetsinu casu to je proste o tom, jak parta drsnaku brani hrad pred tisici nasobnou presilou. A kdyz to trva dve hodiny, tak to proste zakonite ma hluchy mista a sem tam pomalejsi tempo. Jinak to je ale skvela historicka drsna rubacka s Rkovou pristupnosti, kde krev a koncetiny litaj na vsechny strany, hlavni borci maj oblibeny zbrane typu palice, sekery nebo mece a herecky obsazeni je znacne libovy. Giamatti je radnej parchant a Purefoy naprosto ultimatni nemluvnej zabijak, tomu tyhle role fakt sednou. Navic se film snazi bejt jakoze historicky vernej, takze tu dojde na uplavici, Magnu Chartu a podobne. Celkove nebejt stopaze, tak du asi na maximum, takle jen solidni 4*. ()

Reklama

Shakers 

všechny recenze uživatele

Musím povedať, že som celkom prekvapený. Jonathan English to síce celkom pekne zrežíroval (výprava, kostýmy, akcie) a dokázal namiešať aj celkom fajn hereckú zostavu, taktiež zamaskovať nižší rozpočet, ale je to v podstate stále dookola o tom istom. Skupinka žoldnierov a jeden teplársky rytier (Purefoy) chráni hrad pred tyranským kráľom (Giamatti). Síce s celkom peknými krvavými akciami, no nezaškodilo by, keby strih nebol tak rýchli a kamera tak roztrasená. A tiež barbari, ktorý hulákajú prekvapivo po maďarsky na to, že su to Dáni. Keď si to tak zhrniem, tak celkom fajn herci, postavy, príbeh, hudba, výprava atď. a celkovo sa to aj trafilo do môjho štýlu. Rozhodne jeden s tých lepších historických filmov, na ktoré nie sú prachy. Obľúbený soundtrack: Final Resolution. 80% - 4* ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Ale jo, ušlo to. Není to žádný zázrak, dialogy mě občas tahaly za uši silně a zápletka s věčně nadrženou Kate byla naprosto zbytečná a otravná, když tedy odhlédnu od faktu, že vidět Kate je samozřejmě vždy potěcha pro oko a navíc zde v středověkém vohozu. Ale popravdě film by bez ní jako zhmotnění Williamovy snahy o vykoupení (Purefoy má tyhle role rád) určitě fungovala taky, docela mám těch násilně tlačených romancí plné zuby. Naroubování na podepsání magny charty je ovšem docela zábavné, Giamatti si roli viditelně užívá, souboje jsou správně špinavé a krvavé a používá se i half-swording - to u mě začíná být čím dál víc jako nezanedbatelné plus, nejen proto, že to vypadá cool. Ale na cool věci si potrpím, ne že ne. Parta gerojů bránících hrad - nu, asi tak bych to popsal. Nic víc, nic míň. Možná trošku zbytečně dlouhé. Aspoň tak mi to přišlo při koukání, a ty intermezza mezi akcí byly někdy bolestivá. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Aneb kterak lidu anglickému Veliké listiny svobod dostati se mohlo. Britové se v poslední době rozhodli rozjet historické filmy pořádně od podlahy a když nemůžou zámoří konkurovat výpravou, nahrazují to syrovostí. Ne vždy se však zadaří jak by mohlo a toto je jeden z těch případů. Film překvapivě v některých věcech zůstává věrný historické skutečnosti, dokonce i ta záležitost s prasaty se stala (tedy, hrad Rochester se ve skutečnosti po měsící a půl vzdal a nechápu, co tam dělali ti chudáci Dánové a Francouzi dorazili až napřesrok, leč nemrvilo to dějiny až tak, jak by se mohlo zdát a jak je obvyklé). Se samotnou filmovou stránkou už je to horší, protože kromě značně krvavých bitek je to celé vlastně docela nuda, charaktery sedmi statečných (koukám, že salahadina napadlo to samé) jsou sebraný ze všech možných scénářů co jich kde leželo, milostná zápletka s neuspokojenou hradní paní je jak okovaná pěst na oko a děj samotný je na dvě hodiny řídký jak stolice po kilu švestek zapitých sudem piva. Zahustit nebo zkrátit. Veškeré mlácení pak je natočené poměrně nepřehledně a krom velké naturalističnosti nijak zajímavě. Ve výsledku to není úplně marná záležitost, který ale bohužel chybí propracovanější děj, lepší postavy a přehlednější střih. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (18)

  • Posádce hradu Rochester při obléhání v roce 1216 skutečně velel baron William d'Aubigny (Brian Cox), jeden z pětadvaceti garantů Magny Charty. Po pádu do Janova zajetí po prolomení hradní obrany ale nebyl ani mučen, ani zmrzačen, ani popraven - zemřel až v roce 1236. Stejně tak se rozhodně nejednalo o pouhého obchodníka s vlnou. (IlMagnifico)
  • Ján Bezzemok (1166 – † 1216) bol bratom Richarda I. (Levie srdce) a zároveň najmladším synom Henricha II. z dynastie Plantagenetovcov. (MikaelSVK)
  • Paulu Giamattimu zabralo natáčení jeho role pouhých 7 dní. (Conspi)

Reklama

Reklama