Reklama

Reklama

Američan

Trailer 2

VOD (1)

George Clooney (nar. 1961) je jedním z mála herců, kteří dokázali přetavit televizní popularitu (díky postavě dr. Rosse ze seriálu Pohotovost) v plnohodnotnou kariéru oblíbené filmové hvězdy. A nejen to. Začal se věnovat produkci a neméně úspěšně také režii. Jeho postavení mu umožňuje pečlivou volbu rolí i spolupracovníků. Američan (2010), natočený podle románu Martina Bootha "A Very Private Gentleman" (1990, Velmi uzavřený pán), není typickým thrillerem. Co mu schází na akčních scénách, ovšem bohatě vynahrazuje přesvědčivým zachycením poklidné atmosféry italského venkova a melancholickým příběhem unaveného muže, který ví, že se ocitl na konci své cesty. Jack je nájemný zabiják a zručný výrobce zbraní, který se po dramatickém prologu v zasněženém Švédsku ukryje v italském městečku, kde se vydává za fotografa architektury. Spřátelí se s místním knězem (Paolo Bonacelli) a zaplete se s prostitutkou Clarou (dcera známého herce Violante Placidová). Jeho snaha skoncovat se svou profesí však nemá naději na úspěch. Musí čelit nejen svému zaměstnavateli, ale také švédským zabijákům, kteří ho vystopovali... Režisérem snímku je uznávaný nizozemský tvůrce Anton Corbijn (nar. 1955), který získal řadu cen za své předchozí dílo, životopisný hudební snímek Control (2007). Vedle umírněného výkonu George Clooneyho se režisér v tomto minimalistickém thrilleru nejvíc opírá o schopnost vyjadřovat se důsledně obrazem a o působivou hudbu dobrého přítele, německého rockového muzikanta Herberta Grönemeyera. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (588)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Rozhodně byl film nesmírně utahanej, téměř žádná akce a hudba ve filmu nebyla, přesto z filmu nemám zas tak špatný dojem. Spíš to působí jako Drama s nádehcem Thrilleru. Chybí trochu více atmosféry. Největší kladem je charisma hlavního hrdiny Georga Clooneyho, který zaujal nejvíc. Ještě nepředvídatelnost a reálnost se dá připsat ke kladům. Nic víc. Tak je to tak na jednu podívanou. Hodnotím na 50% = *** ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Komu lze film doporučit? Tedy všem těm, kteří mají rádi takovou tu poetickou náladu ze starších francouzských či italských krimi snímků. Nebudete-li ovšem čekat nějaké zázraky, neměl by vás zklamat film. Možná ten konec mohl být zajímavější, ale i tak to nebylo zas až tak špatný. I když upřímně řečeno, největší pozornost na sebe strhává krásné městečko Castel del Monte a jeho nádherná renesanční architektura umístěná pod vrcholky hor. ()

Reklama

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 6.7/10] | me: Hmm,... nenaplnenie predstáv a očakávaní vychádza hlavne z traileru, ktorý vytvorí akúsi ilúziu thrilleru s istou dávkou napätia. Realita je však iná. Po hereckej stránke je hlavná rola zvládnutá výborne - Clooney drží svoj štandard, dokonca aj réžia je kvalitná, avšak to na čom to celé padá je scenár. Film nemá náboj, vlečie sa a nedáva divákovi nič okrem očakávania z nadchádzajúceho napätia, ktoré však nepríde. Rozhovory s kňazom sú nanajvýš gýčové, klišé a zbytočné. Myšlienka filmu (hitman pred dôchodkom a jeho paranoje) však vôbec nie je zlá (aj keď sa nejedná o thriller), ale spôsob akým nám je prezentovaná je nezáživný a nič neprináša. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenční konkrétní i abstraktní obrazová kompozice dává znát, že za filmem stojí nejenom filmař, ale též zkušený fotograf. Palec nahoru taktéž za do mrtě využité možnosti italské krajiny se starým městečkem, které navíc zvýrazňuje už tak gigantickou individualitu George Clooneyho v roli killera. I na mě, jako i na další diváky tady, zavála neodolatelná vůně (nejenom) francouzských kriminálek 60s a 70s. Souhlas s woodym - Američan je jedním z filmů roku. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Je mi proti srsti označit The American za pohou oldschool kriminálku. Na to je až příliš chytrá a hloubavá... a má až příliš minimalistický a předvídatelný příběh. Ale i v naprosté neoriginalitě je kouzlo, neb tam kde jiní v archeotypálním příběhu ohromují akcí či dramatičnosti, Corbinj šlape na brzdu... a zatáčí k opatrnému zkoumání hlubin hitmanovy duše. S očekávaným vyústěním, avšak bez patosu a tiše rozebírá jeho tragický vztah k nemilovaným ženám a neživotnému bytí. Ať už je to v nočních hovorech s prodejnou děvkou, či při siestách se starým knězem, ze všeho je cítit jeho léty práce vypěstovaný, ale nyní postupně umírající nihilismus. A jako vždy vynikající Clooney i takto zadumaný nihilismus podává s fascinující dávkou šarmu. 8/10 ()

Galerie (58)

Zajímavosti (14)

  • Američan v reštaurácii s Clarou (Violante Placido) pri vstupe jej pomáha zobliecť kabát a ona má holé plecia. Avšak pri stole už nie, má pelerínku. (GabrielGabko)
  • Jack (George Clooney) ve filmu používá pistoli Walther PPK. Stejnou zbraň používal britský agent s povolením zabíjet James Bond. (Krouťák)

Související novinky

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

Další špionáž od autora Jeden musí z kola ven

19.05.2012

Spisovatel John le Carré je jeden z největších klasiků špionážního žánru a adaptace jeho bestselleru Jeden musí z kola ven patří k nejlahodnějším filmovým pamlskům loňského roku. A chystá se filmová… (více)

Clooneyho „bokovka“

Clooneyho „bokovka“

04.11.2009

George Clooney začne tento pátek v amerických kinech zírat na kozy a to je čas, kdy je potřeba upozornit na jeho osobu novinkou o nějakém dalším projektu. Král hollywoodských sympaťáků právě v těchto… (více)

Reklama

Reklama