Reklama

Reklama

Film je remake stejnojmenného příběhu Daria Argenta z roku 1977. Mladá Američanka (Dakota Johnson) přilétá do Evropy, kde se přihlásila na lekce tance. Posléze však zjišťuje, že škola je jen zástěrkou pro působení temných sil. (Terva)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (215)

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nová Suspiria není naštěstí remakem původního snímku, což by bylo nudné a zbytečné. Zůstal v podstatě jen hlavní motiv školy, Matky, čarodějnic a nové studentky přijíždějící z USA. Podobně ale jako Argentovy filmy i tenhle je svým způsobem zvláštní, podivně mysteriózní, a byť ne přímo artový, pak má oním směrem pěkně nakročeno. Zpočátku zdánlivě chaotické, později s jasnými dvěma liniemi a v závěru napínavé a šťavnaté. Swintonová opět září, jak jinak, jelikož role zvláštních postav jí prostě sednou, a pokud není upírkou, pak jí i tu čarodějnici člověk věří. Neklidná kamera se téměř nezastaví, hudba je místy příjemně tajuplná a zneklidňující. Místo masakrální je nová Suspiria atmosferická. Ovšem pixelovou krev si mohli odpustit, tady se nabízely skutečné rubínové fontány. Jinak spokojenost. p.s. a já si říkal, že je mi ten doktor povědomý..... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tak přece, Jessica Harper, která ztvárnila hlavní hrdinku Suzy v původním filmu z roku 1977, si zahrála i tady. Ačkoli docela jinou roli. Tento film je hvězdně obsazený a o hodinu delší. Také děj je mnohem obsáhlejší. Těžko říct, který se mi líbil víc, každý měl něco do sebe. Zájemcům doporučuji shlédnout oba, v pořadí nejdříve starší verzi. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Naprostý opak současných trendů na poli hororů. Film, který formálně neodlišuje vědomí od podvědomí, hlasy znějí buď šeptem nebo z dálky, zdi mluví a zrcadla se dívají. Horor, který začíná umíráním a končí usmířením. Je třeba více projekcí, abych byl schopný trocha nadhledu a nějakého rozplétání. Takto na jednu stranu mě šepotavost a neměnné tempo Suspirie často ubíraly na pozornosti, což možná dost odvádělo zrak od toho, že film není kdovíjak dobře sestříhaný a Dakota Johnson je pořád herecký střevo. Nicméně nová Suspiria je film, který je výraznější a lepší den po projekci než během ní. A to je jedna ze zásadních a přesto vzácných vlastností hororu. EDIT 2023: Kecy prdy vomáčka, remake Suspirie je v každém aspektu ultimátním hororovým dílem, historickým komentářem i smířlivým příběhem o ztracené lásce. To vše v neuvěřitelným způsobem inscenovaných scénách. Celý ten film je tanec a Guadaghnino je Kubrick naší doby. Prove me wrong or so long. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

SUSPIRIA od Guadagniniho, je z celkom iného spektra. Jeden z najväčších hororov v histórii dostal remake, ktorý to berie z celkom iného konca a postavy sú viac tajomne a eroticky predstavené, ako v origináli. Aj keď vlastne...každé predstavenie má to svoje. Originál, je pestrofarebnou kompozíciou gialla a gore festu ( tak, ako to Dario rád ), no a prerábka sa dusí v politicky hustej atmosfére, plnej šedi a bolesti. Argento, ale vyhráva na body. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Asi som čakal, že to na mňa zapôsobí viac. A hoci nemôžem uprieť filmu jeho kvality, tak miestami som mal pocit,že by mohol konečne dojsť k pointe a začať nás nejako desiť. "Suspiria" je podľa mňa dobrým filmom, no nemôžem sa zbaviť pocitu, že mohol byť silnejším. V úvodnej polhodine sa dokopy toho moc neudeje a trošku som sa nudil. Nevedel som kam to pôjde, mal som problém si pospájať jednotlivé udalosti dokopy a akosi som rozmýšľal prečo je tu Chloe Grace Moretz, keď tu dokopy má veľmi malú rolu. Jej postava sa síce bude spomínať viac a zanechá nejaké potrebné informácie, no ako herečka tomu moc nepridala. Mohol ju dokopy hrať úplne ktokoľvek. Okrem toho mám pocit, že film je dosť dlhý a trvá mu to, kým sa trošku rozhýbe a ukáže svoje ostré zuby. No keď ich ukáže, tak je to skutočne sila. Osobne mám ale pocit, že najdesivejšia momentka filmu prišla hneď po tých najnudnejších momentoch a to je osud Olgy. Neviem či budú so mnou ostatní súhlasiť, no to bol pre mňa najdesivejší moment filmu. Záver je tiež dosť dobrý a ešte tu máme aj poriadne silných vizuálnych momentov pri konci. Vôbec musím pochváliť vizuálnu a zvukovú stránku filmu. Tam film exceluje. Kde ešte ponúka niečo úchvatné? Tilda Swinton je absolútne vynikajúca. Čím viac ju vidím posledné roky, tým viac mám pocit, že je maximálne talentovaná a dokáže do svojich rolí priniesť niečo zaujímavé. A tento film nie je žiadnou výnimkou. A má tu toho na hranie teda skutočne dosť. Dakota Johnson je podľa mňa tiež veľmi zaujímavá. Hoci to poviem úprimne, najlepšie scénky si vychytá v posledných častiach filmu. Sú poriadne červené a rozhodne majú čo ponúknuť. Tanečné scénky sú fascinujúce a skutočne som si ich užil naplno. Pre mňa to pôsobí fantasticky. Aby som to zhrnul, film má skvelé miesta, má pár nudných momentiek, no vo svojich silných momentoch vie zakusnúť. Možno by som čakal o niečo viac a možno som nevedel kam to nakoniec dospeje, no film ma dokázal prekvapiť. Ešte na konci musím pochváliť aj Miu Goth. A dúfam, že dievča ešte niekde uvidím, lebo sa tu ukázala veľmi šikovná. Určite to bude film, ktorý divákov rozdelí, tak pridajte ma do klubu fandov. Napriek tomu, že mám s ním svoje problémy, dokážem jeho kvality oceniť. Hodnotenie: B ()

Galerie (58)

Zajímavosti (13)

  • Na konci následuje ještě jedna krátká scéna. (noelcoward73)
  • Na začátku filmu je na levé straně vlakového nádraží nápis „Suspiria“. (ČSFD)

Související novinky

ČSFD výprava na nej horor fest světa

ČSFD výprava na nej horor fest světa

07.10.2018

ČSFD skvadra hororových geeků Filmmaniak, Goldbeater, POMO a RUSSELL (na horní fotce zleva doprava se zombie girls, odchycenými na slavném “Zombie Walk”) nás zdraví ze světového Nr. 1 festivalu… (více)

Reklama

Reklama