Reklama

Reklama

Melancholie

  • Česko Melancholia (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Melancholia dánského režiséra Larse von Triera před diváky rozprostírá intimní portrét konce světa. Globální zánik lidstva je vyobrazený prostřednictvím sester Justine a Claire, ztvárněných bravurně herečkami Kirsten Dunstovou a Charlotte Gainsbourgovou. S těmi se diváci seznamují v den Justininy svatby, který má být završený velkolepou a precizně zorganizovanou oslavou na honosném venkovském sídle, kde bydlí Claire s manželem a malým synem. Jenže navzdory podrobným plánům je průběh večera narušován nejrůznějšími vnějšími faktory. Během veškerého lidského hemžení a marné snahy dodržet přednastavený absurdní řád se zpoza slunce vyloupne planeta Melancholie, jež se pohybuje po zkázonosné trajektorii. Lars von Trier předkládá jízlivý protipól hollywoodským spektáklům o konci světa, který ale se snímky, vůči nimž se vymezuje, má současně mnoho společného. Jak je pro Trierovu tvorbu posledních let typické, cynicky manipuluje s emocemi diváků a zároveň publikum od filmu distancuje záludnými symboly a rébusy, zatímco nechává ve vycizelovaných záběrech defilovat ansámbl složený z mezinárodních hvězd a charakterních herců a hereček. Vedle zmiňovaných Kirsten Dunstové a Charlotte Gainsbourgové se v dalších rolích objeví Kiefer Sutherland, Charlotte Ramplingová, Udo Kier, Stellan Skarsgard a John Hurt. (Česká televize)

(více)

Recenze (1 200)

hodbodka 

všechny recenze uživatele

Tak po shlédnutí tohoto filmu jsem opravdu netušila, jak ho ohodnotit. Vyvolal ve mně velice smíšeně pocity. Herecký výkon Kirsten Dunst byl perfektní, to je jediný, co jsem mohla s jistotou říct. Prvních pár minut filmu zachycují krásné detaily a je to velice poutavě natočené. Je to opravdu zvláštní film, ale rozhodně stojí za podívanou. Ale téměř v žádné chvíli filmu nevíte, co čekat. Nebo alespoň já nevěděla. A to na tom bylo možná to nejkrásnější. ()

nemesis333 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica filmu nič moc, ale druhá to vylepšila na plnej čiare. Film sprevádzali krásne zábery, pekná a zároveň deprimujúca hudba. Poslený záber z filmu bol dokonalý... ()

chrustie

všechny recenze uživatele

Nedovolím si hodnotit něco, co bylo mířeno na naprosto jinou cílovou skupinu. Pokud budu mluvit za sebe, jedná se o nudnou utahanou a příšerně natočenou blbost s hloupým dějem, kterou sem neměl sílu dodívat. Kameramana by měli popravit. ()

Perchta6 

všechny recenze uživatele

Po pár minutách jsem chtěla film vypnout (myslela jsem si, že to stejně nepochopím), ale po úvodních titulkách mě snímek přitáhl do děje... Sledovala jsem ho téměř tři hodiny bez přestávky. Snad se tu zobrazilo absurdno, snad nadpřirozeno, snad jen nadpřirozený zmar... A o tom to asi bylo, ne?! Že nic na světě nemá cenu... Proto jsem byla celou dobu ponořená v melancholii... ()

M1R3K 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu mne zaujaly pouze dvě scény. První hned na úvodu s tou limuzínou, protože to jsem ještě nevěděl, co bude následovat. No a druhá, když se objevila polonahá Kirsten Dunst. Jinak jsem se zasmál nad komentářem verbala :-) ()

Vica 

všechny recenze uživatele

Užasný filmový zážitok a hlavne si pamatám to ticho....dokonalé ticho ktoré nastalo a ludia sa nehýbali, skoro nedýchali až do konca tituliek. ()

benny159 

všechny recenze uživatele

Asi som tento film vôbec nepochopil, ale pýtam sa...o čom to bolo? Na tomto sa môžu ukájať fakt len intelektuáli, a a potom ďalšia skupina, ktorá sa tvári, že tomu rozumie, aby nevyzerala blbo. Jediné, čo ma na tomto filme zaujalo, bol ten katastrofický námet. Len kvôli tomu som to pozeral. Prvá polovica, ehm ... WTF? Tú som zvládol len vďaka prítomnosti Kiefera Sutherlanda. Za neho dávam prvej polovici *. Tá druhá polovica bola zas o niečo lepšia. Hlavne posledných atmosférických 15 minút a posledný záber na rútiacu sa planétu na zem mi vyrazil dych. To "umelecké", čo tento film ponúka, mi zjavne uniklo. Za koniec filmu dávam ****, takže výsledné hodnotenie: ** ()

elpin odpad!

všechny recenze uživatele

Režisér se léčil z těžkých depresí a jednou dostal nápad o tom natočit film. Není v tom žádná hluboká myšlenka, žádný skrytý motiv. Jak kdyby těch depresivních věcí bylo na světě málo... ()

Akvidizerp 

všechny recenze uživatele

pan režisér zde používá dva přístupy : statickou kameru náladových (poetických) záběrů tyto pak spojuje a "oživuje" svojí nezaměnitelnou naklepávací kamerou aby se zastřela prázdnota děje dějově část Justine úplně mimo sledovatelnost bez efektu kamery a střihů je však jen jakési intro k druhé části kde udělat umělecky katastrofický film tzn. bez ječení a detonací a jen s jedním závěrečným efektem konce vyznívá jalově a nepřináší nic víc než sdělení cedulky na plotě : pozor do Země může vrazit nebeské těleso. poetické pasáže (s netřesoucí se kamerou)jsou často parafrázemi od jiných mistrů, ale vyznění a je však často sporné jsou navíc zpracování lze označit za kýčovité a je podmalované unylou hudbou tak že by člověk šel a podepsal Dogma 95 celkově to působí jako průmyslová fast foodová strava v méně křiklavém obalu a pro sichra s nápisem bio ()

pepad3 

všechny recenze uživatele

Velmi silná Trierova osobní výpověď. U Melancholie se ve mě mísilo hodně smíšených a zvláštních pocitů a docela dost na mě film psychicky zapůsobil. Vizuálně velmi podmanivé a chvílemi opravdu až hypnotické. Vlastně atmosféra celého snímku je opravdu velmi silná a HODNĚ zvláštní - a silně se na mě přenesla. Po shlédnutí jsem chvíli koukal do prázdna a vlastně moc nevěděl, co jsem to zrovna viděl. Výborná kamera. ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Krátko po zhliadnutí Melancholie som prišla na čsfd a rozmýšľala, ako film hodnotiť. Môj pocit nebol nijak dobrý, skôr zmätený a neuspokojený. Už je to ale nejaký ten týždeň a mám jasno- Melancholia nie je film, ktorý by mal zanechať uspokojený, dobrý pocit. Treba ho pochopiť, treba ho vnímať všetkými zmyslami. Nakoniec je to síce len iné spracovanie ohranej látky, no spracovanie originálne a správnym spôsobom rozjímavé. ()

jack_scott 

všechny recenze uživatele

Vizuálně pěkné,hudebně...zajimavé. Nejsem fanoušek Wagnera no.. 6e režiséra napadla taková šílenost během léčby mne nějak neudivila, ono celý snímek je prostoupen jeho duševní poruchou...A já nemám blázny rád, přímo bytostně jejich choré mozky nesnáším. Jak naivně si Trier představuje konec světa je vtipné, až trapné. Za pěkné herectví a zajimavé obrazy průměrné ** a 40%. ()

nikkittka 

všechny recenze uživatele

Jeden velice pádný důvod,pro který se nejspíš konečně odhodlám k pořádnému nakoukání Trierovy filmografie.Melancholia je velká síla,precizně vedená,diskuze vyvolávající,provokativní a nesmírně rezonující,navíc s fantastickými herci a vyloženě fantastickými sociologickými podtexty.Dílo,které ještě nejspíš párkrát uvidím. ()

ArNEtis 

všechny recenze uživatele

Čim více času uběhlo od zkouknutí, tím více se mi film začíná líbit.. Musím si ho pustit ještě jednou.. ()

natalie15 

všechny recenze uživatele

Zdĺhavé, nudné, nelogické. A hrozne dlhé! Čo však tomuto filmu nemôžem odoprieť je prenádherný vizuál a práca s kamerou, taktiež výprava a špičkové herectvo. Ale čo mi tu naozaj chýbalo, bol príbeh, hrdina, s ktorým by som sa stotožnila, logika... Vizuálne nádherný koniec sveta, kolízia Zeme s modrou planétou Melancholiou, je len obrovskou metaforou k nekonečnej a nezmyselnej depresii pôvabnej Justine, za doprovodu Richarda Wagnera... Melancholia nie je pre každého - nie je vôbec o deji, ale o citoch, a dojmoch, ktoré vo vás vyvolajú krásne obrazy planéty Zeme, hviezdnej oblohy, prírody, alebo honosného panského sídla. Keď sa film skončí, jediné čo vám zostane, je práve pocit - depresívny, ťaživý, melancholický. Avšak nebolo by možné skrátiť Melancholiu aspoň o 40 minút a skrátiť spomalené zábery? Prečo režisér trochu viac nerozvinul zaujímavo načrtnutý vzťah Justine a Claire, či Justine a jej manželom? Justine - jej chorobu a príčiny? Myslím, že to urobil zámerne, avšak ja som divák, ktorému sa žiadajú aj nejaké tie odpovede, nielen milión nezodpovedaných otázok. Nakoniec predsa len ** a 50%. (Kristen Dunst by si za svoj výkon zaslúžila Oskara. Taký nepríjemný pocit som z nijakej filmovej postavy hádam ešte ani nemala). ()

ferouser 

všechny recenze uživatele

Sem z tohohle filmu vždycky zralej na provaz!! Ale musím se na něj dívat furt a furt a furt!!!! Chartotte Gainsbourg i Kristen Dunst tu předvadějí úžasné výkony!!! WOW!!! ()

BBSeeker 

všechny recenze uživatele

Nemôžem povedať, že by ma to nudilo, to určite nie, ale nemôžem ani povedať, že by ma to tešilo. Zaujímavý spôsob točenia - žiadna plynulosť samý strih, strih, strih... Skvelé herecké výkony, kamera premakaná, o estetickosť nie je núdza. Akurát ma to proste nechytilo za srdce. O posolstve jednotlivých scén by sa dalo polemizovať do nekonečna, ale pri tomto filme by ma to nebavilo, narozdiel od Antikrista, ktorým som sa chvíľu zaoberať vydržala. Možno je to len subjektívne, každopádne mi neponúkol nič, nad čím by sa mi chcelo zamyslieť. Že ľudstvo je skazené a zaslúži si zánik? Ok, to tu bolo už nespočetne veľa krát. V Melancholii je bezvýchodiskovosť podčiarknutá ešte tým, že sme vo vesmíre sami, čiže neponúka žiadny únik, žiadnu nádej. Jedinú možnosť vidí v skaze. Prijateľné možno pre tých, čo vskutku nenávidia všetkých a všetko okolo seba. Film je rozdelený na dve časti, prvá ma zaujala, myslela som, že sa vo filme bude riešiť ľudská psychika, hlavne depresia, nakoniec sa z toho vykľula apokalypsa. Sprvu idylická svatobná hostina odkryje choré vzťahy v rodine. Námet pre mňa ako stvorený. Bohužiaľ v druhej polke dialógy strácali na sile, prišlo mi to fakt ako plácanie do vzduchu. Musím pochváliť nahú Kirsten na skalisku vystavujúcu sa modrej žiare Melancholie, i iné obrazy ma uchvátili, i hudba mi krásne znela, ale po dopozeraní som nič necítila. A tých pár chvíľkových pocitov počas, mi za tri hviezdičky nestoja. ()

CorvusBlek 

všechny recenze uživatele

Triera moc nemusim, je na mě až moc depresivní ( a to už je co říct ), ale Melancholia mě dostala. Prvních asi 45min jsem přetrpěl s nutkáním to vypnout, ale pak se to stalo, příběh mě pohltil. Narozdíl od dle mě samoúčelného Antikrista, tento film mi v paměti zůstane dlouho ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

Best of 2011 dle vybraných uživatelů

31.12.2011

Další filmový rok je za námi, a tak vám přinášíme přehled nejlepších filmů roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Jako vítězný snímek z tohoto… (více)

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

Alexander Skarsgård jako vikingský mstitel

15.07.2011

Byl by asi hřích, kdyby mu dříve nebo později taková role nespadla do klína. Stellanův syn a hvězda seriálu Pravá krev se ze všech sil snaží rozběhnout filmovou kariéru. Po Melancholii, remaku Straw… (více)

Melancholická Kirsten Dunst

Melancholická Kirsten Dunst

17.04.2010

V restartu Spider-Mana bude její postava přeobsazena podstatně mladší herečkou, tudíž má Kirsten důvod na trochu smutku. Stejně tak Kiefer Sutherland (zrušili mu 24), Alexander Skarsgard (nezískal… (více)

Reklama

Reklama