Pokoj (festivalový název)
Tommy WiseauScénář:
Tommy WiseauKamera:
Todd BarronHudba:
Mladen MilicevicHrají:
Tommy Wiseau, Juliette Danielle, Greg Sestero, Philip Haldiman, Carolyn Minnott, Robyn Paris, Scott Holmes, Kyle VogtProducenti:
Tommy WiseauStřih:
Eric ChaseScénografie:
Mercedes YoungerKostýmy:
Safowa Bright-AsarePlakáty
Proč se The Room jmenuje Pokoj a jaký vlastně má smysl? Jedná se opravdu o nejhorší film všech dob, nebo je to jen zbožné přání poblázněných fanoušků? Je hlavní hrdina Johnny nejlepší člověk na světě, největší debil pod sluncem, nebo nejtragičtější postava v dějinách narativních umění? Čerpá zdejší vyprávění spíš z nekonečných soap oper, nebo z dějových pasáží v pornu? Může mít nějaký americký biják horší postsynchrony než české filmy? Kolik postelových scén se vejde do jednoho celovečeráku a jsou v Kámasútře opravdu všechny možné sexuální polohy? Kolik let ve skutečnosti je hlavnímu představiteli, režisérovi i scenáristovi v jedné osobě, Tommymu Wiseauovi – a to jednak mentálně, ale i fyzicky? Kolik má být jeho postavě a všem figurám ve filmu? Kdo ze zúčastněných je nejlepší herec, kdo nejzoufalejší dřevo a kdo dnes nejvíc lituje, že má jméno uvedené ve zdejších titulcích? Tříbil Tommy Wiseau svou hereckou metodu sledováním Ala Pacina, Marlona Branda, nebo poloviční rychlostí pouštěného Sylvestera Stallona? A naopak kdo doopravdy posloužil Heathu Ledgerovi jako hlavní inspirace pro Jokera a kde opisovali tvůrci Sousedů z TV Barrandov? Kde vůbec leží hranice mezi nepochopenou genialitou a nesoudným šílenstvím? Je Tommy Wiseau vychytralý obchodník, nic netušící loutka v rukou ziskuchtivých kolegů, nebo jednoho dne na celý svět zakřičí „Apríl“? V čem se vlastně skrývá věhlas tohoto filmu a kde v něm jsou ty tolik vyzdvihované lžičky? A co je to Tommy Wizour? Na všechny tyto otázky vám Pokoj odpoví.(Festival otrlého diváka)
V Česku a na Slovensku poměrně neznámé dílo si v zámoří získalo velkou pozornost publika a kultovní status. Je totiž obecně považováno za jeden z nejhorších filmů, které kdy byly natočeny.
Hlavního hrdinu Johnnyho si vystřihl sám Wiseau. Johnny nadevše miluje svou nastávající ženu Lisu (Juliette Danielle). Ta je však s jejich vztahem stále méně spokojená a tak svede Johnnyho nejlepšího přítele Marka (Greg Sestero). Johnnymu se postupně hroutí svět, který se mu za posledních sedm let podařilo vybudovat.
Film přitahuje pozornost milovníků nepovedených snímků pro svůj až komický charakter, špatnou práci s herci a absurdní repliky postav. Wiseau je někdy označován za současného Eda Wooda. Promítání filmu se uskutečňuje za bouřlivých reakcí publika, které nahlas komentuje dění na plátně.(L_O_U_S)
- přehled
- ocenění
Photo © TPW Films
- Kyle Vogt, představitel Petera, se při natáčení praštil hlavou o konstrukci točitého schodiště a utrpěl otřes mozku. Proto během scén v Johnnyho (Tommy Wiseau) bytě tolik mrká a opírá se o kulisy. (L_O_U_S)
- Kameraman Raphael Smadja si na place postavil stan, kam se chodil schovávat před režisérem a představitelem Johnnyho, Tommym Wiseaum, kde se mu mohl posmívat. (L_O_U_S)
- Režisér Tommy Wiseau si najal jakéhosi Markuse, původem Čecha, aby při natáčení pořizoval záběry ze zákulisí. Ty si pak přehrával doma, aby věděl, co si o něm členové štábu povídají. (L_O_U_S)
Související
Podobné
- West Side Story (2021)
- The Artist (2011)
- Okouzleni tancem (2007)
- Ed Wood (1994)
- Hráč (1992)
- Němý film (1976)
- West Side Story (1961)
- Zpívání v dešti (1952)
- Sunset Boulevard (1950)
Chrustyn
Film, který je tak špatný, až je v mnoha ohledech dobrý. Dialogy, které svou strohostí a trapností překonávají i všechny telenovely, nenavazující scény a vůbec vše, co je zde k vidění nemá nic společného s fungujícím filmem. Ve své podstatě se stačí podívat na hlavního hrdinu, jehož vzhled vyjadřuje veškeré kvality filmu.(2.4.2018)
RedAK
Otřesný, excelentní, otřesně excelentní! Kdo neviděl, neuvěří a kdo uviděl, taky neuvěří. The Room je jako zanícená bradavice na kundě čerstvě vyholený osmnáctky, jako srdeční infarkt při souloži s nadrženou supermodelkou, jako havárie letadla na dětským hřišti v romským ghettu, jako sebevražda výfukovým plynem v nejnovějším modelu Lamborghini, jako psí hovno rozmatlaný na nalezený peněžence, jako hysterická tchyně krátce před zkolabováním, jako děsivá partnerská hádka znějící z vedlejšího bytu, jako hnusný poporodní strie tvořící kolem pupku krásnou mapu Bulharska, jako plošná genocida na území arabských států, jako smrt matky někoho úplně cizího, jako oslepnutí během sledování filmu The Room. Prostě tak hrozný, až je to za daných okolností vlastně skvělý. Rozhodně doporučuju všem, nic podobnýho už nikdy nikde neuvidíte. I did not hit her! It's not true! It's bullshit! I did not hit her! I dit noooot! Oh, hi Mark.(1.2.2018)
SeBig
Po pravdě jsem viděl i tisíckrát horší sracky.. nad hloupostí filmu jsem se nesmál, spíš jen nad těma zajimavostma, který jsou tady napsaný..film kurvi jen sam Wiseau, kterej vůbec neumí hrát a spíš mi za něj bylo trapně, než abych se mu smál...přišel mi jako postiženej člověk a proto mi bylo i lito toho co se mu všechno za ten film přihodí. Každopádně bych si tohle nikdy nepustil, kdyby nevznikl Disaster artist, u kterého je povinností si toto předtím pustit.(26.2.2018)
Necrotongue
odpad!Ještě u žádného filmu, který jsem kdy ohodnotil odpadem, jsem se tak královsky nebavil. Proč tedy odpad? Jednoduše proto, že je film špatný ve všech ohledech. Jakákoli jihoamerická telenovela je proti němu profesně dokonalá a zralá na cenu kritiky. Jenže právě příšerné výkony před i za kamerou způsobily, že jsem si málem potrhal bránici. Všechny postelové scény, neustále se objevující a mizející postavy (Denny v tomhle vládl), Johnnyho smích, všechny dialogy (hlavně ten v květinářství) a postava nejlepšího přítele Marka vytvořily gejzír fantastické zábavy. Sice hodnotím odpadem, ale: "Wake up, Johnny!"(9.1.2020)
Freemind
odpad!Odpad, ale jaký! Tommy Wiseau je novodobý Ed Wood, jeho veledílo je obecně považováno za jeden z nejhorších filmů všech dob a v USA má své početné fankluby. Tohle prostě musíte vidět - pokud jste alespoň trochu obeznámeni se základními pravidly pro režii, střih a psaní scénáře, budete sbírat čelist z podlahy. Je to samozřejmě strašná, mučivá nuda - dějová linka nemá žádnou logiku, dramatické okamžiky a dialogy se objevují a pak mizí bez žádné pointy ani vlivu na další děj. V průběhu natáčení z projektu průběžně utíkali herci a členové štábu - některé záběry jsou tedy použity víckrát, jedna z hlavních mužských postav najednou bez vysvětlení zmizí a nahradí ji nějaký cizí chlap. Naprosto dokonalý je samotný Tommy Wisseau, který na sebe strhává pozornost nejen lehce retardovaným vzezřením a přízvukem, ale hlavně krátkým, bizarním smíchem, kterým proplétá své monology. Je to prostě ukázkové WTF a já se vůbec nedivím, že kolem toho vznikl takový kult. Zajímavost - ve filmu se často objevuje zasklený rámeček s fotkou polévkové lžíce (he?). Skalní fandové chodí na promítání s hrstí lžiček a pokaždé, když se tato fotka objeví v nějakém záběru, celý sál začne zuřivě házet lžičky na plátno. Další značkovou rekvizitou je rugbyový míč. Proč? Podívejte se, pochopíte.(7.3.2010)