Reklama

Reklama

Mladá učitelka Jana byla v parku přepadena, znásilněna a uškrcena. Všichni tuší, že hrůzný čin spáchali mladíci Dostál, Hagar a Daniš, žáci sedmé třídy. Janin bratr Tomáš se průběžně informuje na policii o průběhu vyšetřování. Když však ani po šesti měsících nejsou pachatelé uvězněni kvůli nedostatku důkazů, rozhodne se nastoupit do místní školy jako nový učitel. Rychle zjišťuje, že o studium tu nikdo nemá nejmenší zájem. Řediteli záleží jen na  jeho klidu a učitelé, kteří chtějí žáky opravdu něco naučit, nemají žádné zastání. Když žák Dostál zbije tělocvikáře baseballovou pálkou, přijdou detektivové z kriminálky, mezi nimiž je i vyšetřovatel Janiny vraždy, a Tomášova identita je odhalena… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (842)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš pravděpodobné (rozuměj přehnané) drama s kontroverzním poselstvím o naléhavé sociální výpovědi vypráví příběh mladého pedagoga, který se nechá přijat na základní školu se žáky se špatnou pověstí převážně z romské komunity, kteří sem byli přeřazeni zásahem školního systému ze zvláštních škol. Tři sedmáci z této školy mu před časem znásilnili a zabili sestru, která zde před časem rovněž učila. Jejich ohavný zločin zůstal pro nedostatek důkazů nepotrestán, ale tři hříšníci už za něj brzy zaplatí vlastním životem. Třem vulgárním výrostkům, kterým nic není svaté, kdosi zatne tipec, a jejich úmrtí vypadají jako nešťastné náhody či sebevraždy. S neotřelým námětem přišel představitel hlavní role Tomáš Magnusek a spolu s režisérem Petrem Šíchou si troufli na český film, který je na hony vzdálený optimistickým filmům, a je naplněný k prasknutí vulgarismy nezletilých spratků, nemající úctu vůbec před ničím, ale jako celek film nemá ideální poměr snímku volajícím po opětovném zhlédnutí. A hlavně úplně rezignuje na zdravou logiku, která přece jen je zapotřebí, neboť naše prostředí je přece jen divákovi známější a bližší, než film s obdobnou tematikou natočený americkou produkcí. Kluky po ohavném činu nikdo neodsoudí z okolí, ani z řad spolužáků, učitelé jsou líčeni jako řádní neschopáci a ředitel jako zoufalá nula snažící se problémy rychle smést ze stolu. O zázemí provinilců se nedozvíme zhola nic a pouze "kápo" trojlístku je nám jakoby přiblížen tím, že jeho otec je zřejmě vlivný mafián chodící výhradně do ulic s gorilou v podání zpěváka Rytmuse. To je ale na identifikaci postav dost málo a brát Magnuskův výkon jako za autentický je sporné, protože jeho herecký projev zavání amatérismem (líbila se mně scéna, ve které mu ujedou nervy, a seřve ve třídě jednoho ze žáků). Stejné je to i s technickou stránkou filmu, na níž je znát evidentně nízký rozpočet. Dětští herci jsou však dost dobří a jejich vulgární hlášky pobaví, ale současně z nich mrazí, pokud si člověk představí, že by potencionálně existovala škola s takovými nezvladatelnými žáky. Zajímavý námět, několik silných momentů, snaha o zamyšlení nad dnešní mládeží, potažmo společností a autentické výkony mladých herců jsou největším plus poněkud nevyrovnaného dramatu, který se dočkal druhého i třetího pokračování. 60% ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Název tohoto filmu přesně vystihuje skupiny mladistvých, o nichž je natočen. Jsou to bastardi, zmetci, primitivní smradi a lháři. Dala by se na ně použít ještě spousta přízvisek, jen ne cokoliv, co je spjato se slušností, ctí, svědomím a rozumem. Zřejmě. Jenže, jak se můžou chovat a vyjadřovat slušně, když je to nikdo nenaučil? Jak můžou ctít a tolerovat druhé a sebe, když žijí v takovém zázemí a pohybují se v takovém prostředí, které je naučilo všem špatnostem a sračkám, jen ne správnosti? Jak můžou vnímat své chování a cítit něco jako výčitky či lítost, když neznají nic jiného, než ten svůj špinavý svět, který je pořád táhne do bahna? Kdo by takovým chtěl podat ruku? Bastardi mají kvalitní námět, který by si v české tvorbě konečně zasloužil pořádné zpracování. Jenže to opět nevyšlo. Film pokulhává snad ve všech rovinách. Především herecké a scénáristické. Základní prvek, znásilnění a vražda mladé učitelky, o níž jsem myslela, že se bude pojednávat především, během děje vyšumí kamsi do ztracena. A místo toho se začne odehrávat příběh o jedné škole s problémovým žactvem. Je jasné, že se v takových "menšinách" používá otřesně vulgární mluva a že jí dokáží zřejmě mluvit i ti nejmenší. Ač byla ta obrovská přemíra sprostých výrazů a dialogů na místě, občas to bylo příliš i na mě. Trhá to uši, když slyšíte malé děcka takto mluvit. Nejspíš se mezi sebou ani nedokáží jinak bavit. Někdo by si mohl dát tu práci a spočítat, kolik sprostých výrazů zde bylo celkem použito:) Tomáš Magnusek nebyl příliš přesvědčivý, ani jakkoliv výrazný, ač mu tato role nabízela jistě velké možnosti. Učitelský sbor držel pevně se svým novým kolegou, když předváděl stejně "naučené" výkony. Vzhledem k naprosté herecké nezkušenosti a mladému věku představitelů žáků, si myslím, že své role ztvárnili docela věrohodně, a i s chutí. Z party tří hlavních hajzlíků mě zaujali Ondřej Semerák a David Dolanský. Ale možná to bylo tím, že mi připomínali jiné herce:) Hereckých es zde není mnoho, ale díky za ně, i za jejich menší role. Bez nich bych možná hodnotila méně. Jsou jimi Ladislav Potměšil, Saša Rašilov a Jan Šťastný. Jeho postava arogantního prachatého kreténa, který se vozí v bílém bavoráku, byla snad tou nejvychcanější, v jaké jsem ho kdy viděla. Takového jsem ho neznala:) Tím nejvydařenějším na celém snímku, je pro mě podmanivá a výrazná hudba, díky níž mi na mysl vytanula hudba z šokujícího "Klass." A nejen díky ní. Já jen doufám a věřím, že se někdy objeví člověk, který podobný film natočí, a že to bude konečně síla... ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Tomáš Magnusek dal české kinematografii, co postrádala. Ačkoli exploatace zde má silnou tradici, doposud jí chyběla osoba, která by svou tvorbu brala smrtelně vážně (když tedy opomeneme populisty Klímu a Johna). Magnusek dokonce svou fušeřinou a zaníceností připomíná mladého Wese Cravena. Stejně jako legendární "Last House on the Left" také "Bastardi" spojují vypjatě exploatační sekvence s estrádním humorem i lidovou bodrostí a zaštiťují se vážností svého tématu, ale Magnusek Cravena dalece překonává v řemeslné neschopnosti, naivitě a přímočarosti. Producent, scenárista a herec v jedné osobě evidentně má velké trauma z dob svých učitelských let a tímto snímkem si je konečně ventiluje. Ačkoli by ale premisa zavdávala k drsnému rape and revenge filmu ala "Přání zabít", Magnusek alibisticky nebere spravedlnost do vlastních rukou a naopak nad chuligány srabácky vynáší boží soud. Když k tomu připočteme až tvrdošíjně důslednou dramaturgickou nekoncepčnost, rozpadlost a nemotivovanost, díky nimž jednotlivé dějové motivy nemají žádné vyznění (obzvláště celá linie s nemocí zástupkyně ředitele) jsou "Bastardi" famózní exploatace se vším všudy. A základní koncept, kde proti sobě stojí neherečtí sígrové a vykopávky české normalizační či raně devadesátkové audiovize, coby zastánci hodnot, je dokonalý. Už se těším na dvojku, která podle traileru slibuje dravou honičku na parkovišti před Lidlem (Magnusek je králem product placementu), požár nějaké boudy na dvorku a ještě víc starých ksichtů. ()

mil@n.fanatik 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak... Velmi solidní české drama, které je založeno za reálném základě a můžeme vidět lidskou agresivitu, jak to může v dnešní době u nás v horších školách vypadat... Hodně mě tento film vtáhl a i dostal. Místy i negativně, proto, jak můžou být "děcka" hrozní, hnusní, bastardští... Nevím, myslím, že to je tak max. na 4 hvězdy, ale mě to tak chytlo, že dávám prostě 5, jinak bych sám sobě lhal... ()

Peytl

všechny recenze uživatele

Morgoši ukázaní v tomto pokusu o film, jsou ve skutečnosti stokrát horší, přesto už tenhle cikánský, třikrát vyždímaný pytlíkový čajíček v lidech vzbuzoval hysterii a tak šílené reakce, že jsem neměl odvahu se na něj dobrovolně podívat střízlivý... no, včera jsem kupodivu zjistil, že ani ožralý, ale někam jsem si při veselém pogu a závěrečném skoku na gauč zakopl ovladač, a tak jsem byl nucen vidět většinu téměř vychrtlé Mangusty a té nechutné verbeže, která by zasloužila cyklon B. Takže, co k tomu veledílu napsat, snad jen to, že byl evidentně vydán rozkaz, aby herci, kteří hrát umí na to srali a byli tedy horší než uzoufaní ochotníci z Dolní Kyselé Prdele. Vše, co bych měl chuť napsat by bylo vymazáno, proto nevidím důvod se jakkoliv exponovat, navíc se oteplilo a černý držky mi pod oknem ladí ukradený kytáry, takže se nemám možnost soustředit a raději si půjdu odpočinout, abych nabral sil do rachoty, odvedl daně, aby tenhle hmyz mohl dál nerušeně šukat a množit se. A málem bych zapomněl, Radku99, ty jsi opravdu případ pro ředitelování na zvláštní, bože, ty jsi vůl. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (21)

  • Čtvrt roku po premiéře filmu Kristýna Leichtová sdělila médiím, že byla ve dvanácti letech znásilněna. (Fenk)
  • Postava mafiána Dostála (Jan Šťastný) je inspirována skutečnou osobou. Reálný gauner poté přišel na premiéru a došlo mu, že postava Dostála je inspirována jím, že tvůrci popisují jeho reálné jednání, včetně vydírání a vyhrožování. (rublik05)
  • Lidé mohli na sociální síti Facebook zvolit plakát, který bude film propagovat. Rozhodovalo se mezi černou a bílou verzí. Nakonec byly vidět vylepené plakáty s černým pozadím. (Fenk)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama