Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (172)

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Vybroušenost dialogů, výborné herecké výkony. Nádherná parodie, kterou si užijí především milovníci dobrodružných románů tzv. RoDoKAPSů. Já mezi ně také patřil a jsem na to hrdý. Četl jsem je pod lavicí stejně jako prvorepublikový elegán Nový při hraní v orchestřišti. Vtipy jsou příjemně a hlavně nenásilně vloženy do děje, který rozhodně ani na chvíli nenudí. Květuška Fialová je zde neskutečně sexy. Jen bych mezi děj nevkládal záběry na Nového v orchestru. Ruší to a děj nikam neposouvá, mimo finální scény. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

"Nit, provázek, provaz... pilník, kleště, pilka. Ok sviňte to." Naprosto parádní podívaná, která si dělá prdel ze všeho a ze všech, ale takovým odlehčeným způsobem, že byste to ani neřekli. "apropo Alalne umíte řídit letadlo? - Trochu. - Oo, vy když řeknete trochu, to už něco znamená. Poletíte mým osobním dvouplošníkem. Good luck.!"Ty anglické výrazy byly skvělé a semtam komentář Oldřicha Nového, pak nám do toho zahrýl na triangl nebo na buben... Hrozně dobrý nápad natočit film jakože hudebník ve filharmonii si čte anglický román. Což vyznělo velmi vtipně, když měl převrácený list hlavou vzhůru, tak i ten obraz příběhu byl naopak. "Něco vážného doktore? - Naprosto ne. Normální svatební mdloby. - Domníváte se tedy, že se moje choť může bez nebezpečí zůčastnit starodávného obřadu? - Přesně za 8 minut bude v naprostém pořádku. V opačném případě si ale poleží 2-3 týdny." Nejlepší byl John. Prostě boží sluha, který vždycky ví, co kdy kde kdo potřebuje. Například vozík na zachycení padající omdlévající lady. A samozřejmě vrcholem všeho byly vychytávky prostě všude v podsklepí... splachovadlo a zaplaví to Allana v místnosti... snižující se stropy atd... A pronesení slov "Pojď si moje růkojmí" a přitom zvedání jí serve šaty:D Asi byly vcelku nekvalitní, řekla bych, když se úplně celé roztrhly a nezůstal na ní ani rukáv. "Vyloučíte-li všechny, kdož útok spáchat nemohli, dospějete k závěru, že útok mohl spáchat kdokoli jiný." Byla jsem unešena a proto 4,5* ()

Reklama

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Ne příliš povedená parodie brakových detektivek. Pár povedených vtipů nezakryje fakt, že do scénáře "Adély" má Fantom Morrisvillu daleko. Za vidění to stojí kvůli kráse Jany Novákové, která doplňuje trojici nádherných blondýn 60. let - Schoberovou a Brejchovou. Škoda, že se na ni kvůli předčasné smrti zapomnělo. A potěší také pozdní role Nataši Gollové, která je stejně výmluvná jako ve svých nejslavnějších postavách 30. let. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Po již x-tém shlédnutí Fantoma Morrisvillu od jeho vzniku jsem nenacházel nic, co by mi tato studená komedie suchého anglického humoru mohla ještě nabídnout. Snad občas jen pouhý náznak úsměvu na mé tváři. Hlavní roli v této parodii přisuzuji jednoznačně panu Janu Skopečkovi, který herecky dominoval. V žádném případě netvrdím, že se jedná o nepovedený kus. Mnohým, kteří ještě neviděli jistě úsměv na rtech vykouzlí. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Poletíte mým osobním dvojplošníkem. Gut lak!“ Úděl bicích v divadelním orchestru občas tkví v nevytíženosti a když k tomu přidáte bujnou fantazii, vznikne český Fantomas kontra Scotland Yard, nepokrytě těžící z dobové popularity Waldy El Mariachiho. Nemohu si pomoci, ale z hrátek s různými detektivními klišé šel vytěžit mnohem větší ohňostroj humorných i absurdních situací, ovšem třeba doživotní majordomus českého filmu Jan Skopeček se svým na prach vysušeným humorem oddaného sluhy zaválel a připomněl mi můj oblíbený vtip ze soudku lakonického služebnictva: "Londýn sužují obrovské záplavy a voda se dostane až k zápraží domu Lorda Hamiltona, který zrovna sedí se sklenicí whisky u krbu a pročítá sobotní Timesy. Do pokoje k němu vkráčí sluha a stylem, jakým se ohlašují návštěvy, praví: „Lorde, Temže..“ ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Jednu z hlavních ženských rolí hrála tehdy nadějná mladá herečka Jana Nováková, která byla nedlouho po natáčení zavražděna. Zabil ji přehnaně žárlivý manžel, za kterého se v roce 1968 provdala. (Rodriguez)

Reklama

Reklama