Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Parodie na detektivní příběhy o šlechetných lordech a nebezpečných zločincích... V pražském Smetanově divadle probíhá představení Bizetovy "Carmen". Postarší hudebník Emil (O. Nový) hraje na bicí nástroje, a má proto dost času, aby mezi jednotlivými úkony mohl číst román Fantom Morrisvillu. Jako sir Hanibal tak ve svých představách prožívá velká dobrodružství: Hanibalovy svatby s krásnou Clarence (K. Fialová) se zúčastní i inspektor Brumpby (J. Marvan) a mladý kriminální reportér Allan Pinkerton (V. Olmer). Po obřadu se objeví v Clarencině pokoji její bývalý manžel, považovaný za mrtvého, dobrodruh a zločinec Manuel Diaz (W. Matuška). Ten se chce zmocnit Clarence, ale především jejího majetku, kterého by nabyla po smrti svého nového manžela. Proto začne Diaz usilovat o Hanibalův život… (Česká televize)

(více)

Recenze (171)

honajz 

všechny recenze uživatele

Předposlední celovečerní rolí Oldřicha Nového se stala opět parodie - tentokrát na krváky z anglického prostředí, kde si v režii Bořivoje Zemana zahrál dvouroli Sira Hanibala Morrise a tympanisty, který čtení krváků propadl i při koncertování. Příběh kopíruje všechny linie podobných krváků - je zde statečný hrdina, neznámá žena, která ho podporuje, Sir, v jehož sídle dojde k tragédii, krásná sekretářka, neobvyklé zvraty, zlý desperát, ale i tajné chodby pod zámkem či indický fakír. Není divu, že spousta oblíbených českých herců si své party vyloženě užívala a na výsledku filmu je to sympaticky znát. Kromě již zméněného Oldřicha Nového zde hrají Vít Olmer, Jaroslav Marvan, Bohuš Záhorský, Květa Fialová, Waldemar Matuška, Jan Skopeček, Lubomír Kostelka, Nataša Gollová a další. Roli Mabel si zahrála mladičká Jana Nováková, která si zahrála v celkem šesti filmech a v roce 1968 se provdala do Německa. Šlo však pro ni o špatný osud, protože se stala v prosinci téhož roku tragickou obětí svého přehnaně žárlivého manžela. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Sotva se Clarence objevila, zašumělo to sborem, jak je krásná…“ Zas jeden z domácích filmů, který se mi dlouho vyhýbal. Jde o komedii/parodii dosti suchou, místy možná až příliš. Nevyvolává totiž salvy smíchu jako spíš trvalý (leč jen) úsměv. Moc příjemně se na film dívá, ale nemůžu si pomoct, z dané látky se prostě dalo vytřískat víc. Tím spíš, když měli tvůrci k ruce tak luxusní herce, a to i ve vedlejších rolích (mými favority byli Lubomír „Lůžko si stelu.“ Kostelka a Jana „Co pak, Allane?“ Nováková). Naštěstí hlášek i všemožných dobrých nápadů je tu i tak slušná řádka. Bohužel ještě něčeho je tu hodně, a to Matušky. Ač jsem se připravil na částečně hudební film, tak ty jeho „šlágry“ se sem vůbec nehodily a děj jen zdržovaly. A proto (i s ohledem na lehkou zmatenost snímku ala liliputův účel apod.) to celkově vidím jen na slabší 4*. „Domníváte se tedy, že se moje choť může bez nebezpečí zúčastnit starodávného obřadu?“ - „Přesně za 8 minut bude v naprostém pořádku. V opačném případě si ovšem poleží 2-3 týdny.“ ()

Reklama

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Humournost scénáře je do značné míry postavena na tom, že někdo se k někomu připlíží a udeří ho zezadu tupým předmětem do hlavy. Krom toho je tam ale pár podařených fórů, které u nás vzbudily dokonce hlasité výbuchy smíchu. Vzhledem k tomu, že si uvědomuji, jak je nesnadné natočit vtipnou komedii, uvažoval jsem o čtyřech hvězdičkách, ale pak jsem si vzpomněl na Matušku a jeho odporné krákání ve filmu, a moje nadšení ochladlo. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Suchý anglický humor v tom nejlepším českém provedení. Dalším kladem filmu je příjemná nostalgie let minulých, kde se v důležitých i vedlejších rolích objevují známí prvorepublikoví herci (Nový, Marvan, Gollová, Filipovský) a nekazí jim to ani herci tehdejší mladé generace (Fialová, Matuška, Olmer či půvabná Nováková - zde však nepochopitelně nadabovaná Klepáčovou). Celý film má svou nepopsatelnou atmosféru, kterou zapřičiňuje především prostředí hradu, sklepení, tajných chodeb a dále pak perfektní komorník Jan Skopeček (snad jeho životní role). Menší vadou na kráse jsou snad ty věčné Waldovy písničky, které se zde nějak nehodí. ()

Finskej 

všechny recenze uživatele

Perla z rodiny českých filmových komedií a parodií. Bez váhání lze zařadit po bok nesmrtelných pecek a la Konec agenta W4C nebo Kdo chce zabít Jessii. Plejáda starých českých herců - ve skutečnosti výkvět dobově nejlepšího i tehdejší nadějné budoucnosti - vtipné gagy a dokonale nakašírované prostředí starého šlechtického sídla. Člověk se ani na vteřinku nenudí. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (5)

  • Sídlo sira Hannibala Morrise představuje Hrádek u Nechanic, který se mimo jiné objevil i ve filmu Atentát (1964). (Robbi)
  • Sídlo, sousedící se sídlem Morrisvillů, je ve skutečnosti lovecký letohrádek v pražské Stromovce. (rakovnik)
  • Kniha, kterou čte v ději hudebník, má titul "Fantom Morrisswillu" a liší se tak od názvu filmu. (lausik)

Reklama

Reklama