Reklama

Reklama

Dům na konci ulice

  • USA House at the End of the Street (více)
Trailer 3

Tajemství čeká na své odhalení. Jennifer Lawrenceová v hlavní roli amerického hororu. Rozvedená Sarah (Elisabeth Shueová) se nastěhuje se sedmnáctiletou dcerou Elissou (Jennifer Lawrenceová) do domu na kraji lesa. Nejbližší obydlí na konci ulice má být prázdné po rodinné tragédii (dospívající dcera v něm zabila oba rodiče), ale Elissa zjistí, že tam žije bratr vražedkyně Ryan. Starostlivá Sarah okamžitě vidí v samotářském chlapci nebezpečí, ale přesto mezi Elissou a Ryanem přeskočí jiskra a vzniká náznak romantického vztahu. Tajemství domu na konci ulice, o němž nikdo nemá tušení, čeká na své odhalení... Snímek Dům na konci ulice (2011) vznikl podle námětu známého režiséra Jonathana Mostowa (mj. Ponorka U-571, Terminátor 3), ale hodně dluží především klasickému Hitchcockovu hororu Psycho. Představitelka Elissy Jennifer Lawrenceová (nar. 1990) už sice měla za sebou svoji průlomovou roli Ree, starající se o své sourozence, v nezávislém filmu Do morku kosti (uvedeném na MFF v Karlových Varech pod originálním titulem Winter's Bone), zasloužené postavení hvězdy jí však přinesl až následující snímek, divácký hit Hunger Games. Roli její matky vytvořila Elisabeth Shueová, známá především rolí prostitutky z dramatu Leaving Las Vegas (1995). (Česká televize)

(více)

Videa (10)

Trailer 3

Recenze (292)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Místy to dost intenzivně páchlo dost hnusným odérem typickým pro všemožné teen sračky. Mým nehezkým dojmům vůbec pozitivně nepřispívala účast Jennifer Lawrence, neboť tuhle šerednou krávu nemám ani malinko rád. Nějaké napětí na diváka mrklo zřídka. Strach zůstal doma úplně a já musím s lítostí konstatovat, že tohle mělo s hororem společného pramálo. Děj je celý prakticky o tom, že pokud se o někom povídá, že je retard, pokud někdo vypadá jako retard, ba dokonce pokud se někdo chová jako retard, tak to retard prostě je a důrazně se mladým slečnám nedoporučuje, aby se pokoušely takového retarda převychovat k obrazu svému. Mohlo by se to krutě nevyplatit. Pár pěknějších momentů se ve filmu vyhrabat dá, ale bojím se, že se v hodnocení nedostanu ani přes ty dvě hvězdy. Strašně mě iritovala ta teen atmosféra, tuny nevýrazných, nezajímavých a krajně zbytečných herců a hereček a v neposlední řadě absolutní absence jakéhokoli hororového nádechu. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence síce po úspechu Hunger Games vedie, ale lákať na ňu do kín aj na tento najneoriginálnejší, najtuctovejší thriller (označenie horor zámerne vynechávam) za posledných desať rokov chce poriadnu dávku odvahy (alebo naivity?). Po technickej stránke film nepôsobí rozhodne zle – žlto-hnedé kamerové filtre, plynulé detailné zábery, minimalistická hudba spolu vytvárajú celkom pútavé scény. Herci do úloh sedia, dokonca budia aspoň minimálne sympatie. Úvodná (asi dvojminútová) scéna má aj tú správnu dávku napätej atmosféry a príbeh prvých pár minút dokáže vyvolať očakávania ako sa bude ďalej vyvíjať – či sa vyberie do mysterióznej roviny alebo sa z neho vykľuje slasher, prípadne niečo iné (teda v prípade, že nepoznáte vopred synopsu filmu). S pribúdajúcimi minútami (doslovne po prvých 15. minútach) sú karty vyložené na stôl a ďalej sa film nešťastne sústredí na značne nefungujúcu drámu medzi dvoma hlavnými hrdinami. Thrillerové prvky ustupujú maximálne do úzadia, nepracuje sa tu s napätím, atmosférou, tobôž nie so strachom. Síce nemôžem povedať, že samotné záverečné rozuzlenie by som priam očakával, ale vďaka predchádzajúcim mdlým 80 minútam nebolo žiadnym prekvapením a viac menej vyšumelo do prázdna. Navyše záverečnú 15 minútovku v dome, ktorá mala byť pravdepodobne plná napätia (pokus o neho badať hlavne v scéne v absolútnej tme s haprujúcou baterkou) zrážajú snáď tie najprevarenejšie thrillerové klišé – policajtovi nefunguje baterka, sám sa vydá na prebádania domu bez toho, aby predtým zavolal posily, postrelené/pobodané postavy, ktoré boli niekoľko minút mŕtve „prekvapivo“ ožívajú, aby niekoho zachránili v poslednej sekunde, z úhlavného nepriateľa o postave teenagera sa stáva nesmrteľný protivník, ktorý zvládne niekoľko rán, predmety prestávajú a zase začínajú fungovať v tej naj(ne)vhodnejšej chvíli a... (doplňte ľubovoľné klišé, ktoré Vás z thrillerov napadne). Navyše aj cca 100 minútová stopáž je pre filmu doslovne prestrelená, zbytočne tak pôsobí príliš zdĺhavo, hlavne pri pomyslení, že by bez problémov fungoval aj ako skromná 75 minútovka a žiadna scéna by rozhodne nechýbala. Je pravda, že nič nepôsobí amatérsky, ani vyslovene hlúpo, je to taký technicky obstojne zvládnutý,ale filmovo „nevýrazný štandard“ s jedným veľkým klišé cez druhé veľké klišé. CELKOVO: 2* ()

Reklama

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Jak jsem se těšil, tak jsem se také rychle dotěšil. Dobrý start, který trval pouze pár vteřin a potom do závěru jen nuda. Jednu hvězdu za zvrat, poněvadž jsem to nečekal a jak bych mohl, když se divák od začátku nudí. Herecké výkony k smíchu a atmosféra nulová, není nic dalšího na pochvalu, takže bohužel velké zklamání.. 2/10 = 21% ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Jennifer Lawrence, zpocená anebo zmoklá, pořád zůstává sexy. Na konci ulice stojí zdánlivě opuštěný dům, jehož zdi byly svědky velké rodinné tragédie. Před čtyřmi lety zde pomatená dcera zavraždila své rodiče a poté zmizela v přilehlých lesích. Od té doby už ji nikdo neviděl. Do sousedství prokletého domu se se svojí matkou nastěhuje sličná Elissa (Jennifer Lawrence), která se zamiluje do podivínského mladíka Ryana (Max Thieriot), který tehdy děsivé události nebyl přítomen a nyní v domě přebývá i s jeho dávným tajemstvím. Film láká na čerstvou držitelku Oscara Jennifer Lawrence, ale má i jiné přednosti. Především velmi klame tělem, a i když zdánlivě vyloží své karty na stůl, tak si divák nemůže být jist, jak se to celé bude ubírat. Nedá velkou práci odhadnout závěrečnou pointu hned po několika minutách filmu, ale neměl jsem pocit, že by na tom film až tak moc stavěl. Postupem času se sice ještě přidala do děje přílišná překombinovanost, která ubírala filmu na přehlednosti, ale stačil jsem se včas zorientovat. Nějaké vedlejší a nepodstatné motivy se do thrilleru kapánek nehodily. Namátkou bych zmínil pěvecký talent hlavní hrdinky nebo rozvíjení milostného vztahu, které mírně brzdilo děj. Jinak ale velká spokojenost. Jennifer se od půlky promenádovala jenom v tílku, což jenom podtrhlo její ženskost, vedlejší postavy mě bavily, nejvíc asi zajímavý Gil Bellows jako policista a finále bylo nervydrásající. Jen to zpacifikování psychicky narušeného mladíka působilo divně. Když to shrnu, tak jsem v poslední době nenarazil na žádný thriller s tak pěknou a působivou hororovou atmosférou a s množstvím originálně pojatých scén, o jehož dobrých kvalitách svědčí i fakt, že ačkoliv jsem se na něj díval pozdě v noci, tak jsem u něj neusnul, ani jsem ho nevypnul s tím, že se na něj podívám jindy. Klady: Jennifer Lawrence + vedlejší postavy nepostrádají zajímavost + působivá hororová atmosféra + řada originálních scén + velmi dobrá gradace děje + nervydrásající finále. Zápory: překombinovanost, jejíž vlivem film občas ztrácí na přehlednosti - průhledná pointa -některé vedlejší motivy do thrilleru nezapadly - chabé zpacifikování mladého psychopata v závěru. Mé hodnocení: 100% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Najväčšími ťahákmi Domu na konci ulice sú Jennifer Lawrence, scenár naprataný twistami a temná atmosféra. Do budovy sa nasťahuje dcéra s matkou a oproti stojí starý dom s neblahou povesťou. Vraj v jeho ponurých útrobách nikto nebýva, ale poznáte to... V minulosti sa medzi jeho stenami odohrala strašná tragédia. Najviac mi na Dome na konci ulice prekážala zastaranosť, čo je trochu zvláštne, lebo námet napísal režisér Terminátora 3, čo nie je dokonalý film, ale v mnohých momentoch je príjemne osviežujúci. Keby som v titulkoch uvidel rok výroby 1986, nečudoval by som sa. Staromódnosť fakt bije do očí. Ironicky povedané: vyzdvihnúť musím predovšetkým „nečakané“ oživenie zastreleného zlosyna alebo len jeho omráčenie a ponechanie mu dýky v ruke (!). Tempo občas stagnuje a niektoré scény sú ozaj jedno obrovské klišé, ale ako celok ma to príjemne zaujalo. Solídna jednohubka, žánrovka. Diváci mali podobný názor, takže komorná snímka s rozpočtom ani nie 7 miliónov ich na celom svete trhla 40. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (5)

  • Byť středoškoláci velmi poškodí Ryanovo (Max Thieriot) auto (rozbité čelní sklo a přední světlomety) po chvíli, když jej řídí Elissa (Jennifer Lawrence), je auto zcela v pořádku a v tomto stavu už zůstane až do konce filmu. (pemap)

Související novinky

Hladové hry bourají statistiky

Hladové hry bourají statistiky

26.03.2012

To jsou opravdu pozoruhodná čísla. Adaptace bestselleru Hunger Games zlomila o víkendu hned několik rekordů. S odhadovanými tržbami kolem 155 milionů dolarů jde o nejúspěšnější březnovou premiéru… (více)

Reklama

Reklama