Reklama

Reklama

Konkurenti

  • USA Glengarry Glen Ross
Trailer 1

Obsahy(1)

Pulitzerovou cenou ověnčenou divadelní hru Davida Mameta, která pojednává o skupině zoufalých realitních makléřů, převedl na filmové plátno režisér James Foley. Alec Baldwin se představuje v roli motivačního řečníka, která mu byla ušita na míru. Informuje čtyři zaměstnance o tom, že se musí zúčastnit podivné "soutěže" - mají do čtyřiadvaceti hodin co nejvýhodněji prodat bezcenné pozemky. Vítěz vyhraje luxusní auto, poražený dostane padáka. Každý ze zaměstnanců zvolí jinou metodu, jak obstát. Jeden z nich dokonce přijde s nápadem vyloupit kancelář, ukrást seznam perspektivních klientů a prodat je konkurentovi. Snímek Konkurenti, v němž excelují Al Pacino jako šéf obchodního oddělení, Jack Lemmon jako stárnoucí zkrachovalec, Alan Arkin a Ed Harris jako frustrovaní obchodníci, Kevin Spacey jako vyčerpaný vedoucí kanceláře a Jonathan Pryce v roli klienta, je v jádru charakterovou studií o skupině mužů, kterým už dávno ujel vlak. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (226)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Parádní konverzačka, u které jsem nabyl dojmu, že slova fuck je nutnou součástí věty :-). Parta "konkurentů" poskládaná z jedné herecké osobnosti větší než druhé, zahrála naprosto famózně. Ono vidět v jednu chvíli na plátně Lemmona, Pacina, Harrise, Spaceyho, Arkina a Baldwina není zrovna každodenní zážitek :). Nebudu hodnotit kdo z nich zahrál nejlépe, líbili se mi všichni bez rozdílu. Ovšem závěrečné vyříkávání je geniální! Pokud by v Čechách inscenovali tuto divadelní hru, hned bych si zašel koupit lístek a stál bych natěšený před divadlem hodinu před začátkem:) Jak jsem již napsal na začátku, brilantní konverzačka, které nechybí absolutně nic...... ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Komorní až divadelní prostředí v němž se odehrává naprosto odrovnávající herecký galakoncert (Al Pacino, Lemmon), takový film v afektu, všichni na sebe řvou a nejvíc na Spaceyho, koncentrace slova fuck vyvolává až úsměv, možná vám tedy přijde divné, že dialogy hodnotím jako geniální, ale koncentrace kruté pravdy je ještě vyšší než koncentrace slov fuck a shit:).. . Žádný velký děj, ale o to cennější sonda mezi praktiky různých realitních agentů a agentíčků.. ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

Nuž...prvá polovica ma vyslovene nudila, potom sa to aspoň trochu rozbehlo a herci sa predviedli v plnej paráde. Dojem však ruší to, že sa celá druhá polovica filmu odohráva v jednej miestnosti a všetko je sústredené na dialógy, ktoré sa začnú tak nejak opakovať a nie je to ono. A zrazu prídu titulky. Pre mňa to bola iba skvelá ukážka hereckých výkonov, no bohužiaľ všetky ostatné súčasti filmu ostali nevyužité. Stotožnujem sa s tým, čo napísal StarsFan - je to ako sledovať divadelnú hru v televízii. ()

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Takto nejako vyzerá skutočná filmová lahôdka. Brilantní "starí" herci, perfektné dialógy a jednoduchá, no pútavá zápletka. Do toho úžasná atmosféra predmestia amerického veľkomesta a šou sa môže začať. Al Pacino je jednoznačný herecký boh a v tomto filme to vyhral. Ale mimoriadne ma zaujal aj nesympatický a doslova odpudivo vtieravý Jack Lemmon, ktorý svoju úlohu krachujúceho realitného agenta zahral excelentne. Veľmi ma potešil aj tak trochu tajomoný Kevin Spacey ako manažér kancelárie, či Jonathan Pryce ako veľmi naivný a nerozhodný zákazník. Nečakajte žiadnu akciu, no o to viac vás tento film bude baviť svojou plynulosťou, atmosférou a priamočiarosťou. Jednoznačne odporúčam. 80 %!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Death of a Fuckinˈ Salesman. I barevným schématem nasnímání noc a den, ve kterých schází morální hodnoty, čest i důstojnost a přebývají neduhy maskulinity v podobě sebestředných lží, ješitnosti a slabosti. Ve volbě mezi cadillacem, sadou nožů a vyhazovem je ještě naštěstí možnost nebýt toho součástí.. Bezesporu bombastické obsazení, ale jak vrzala ta divadelní prkna, měl jsem pocit, že ti herci tam nejsou pro ty postavy, pro jejich autentičnost, ale spíš pro diváka v hledišti. Dle mého Foleyho chyba. Ať tak, či onak, Pacinův realitní žralok Ricky Roma by prodal i 59. patro newyorkské Trump Tower. Klidně i Donaldovi.. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Herci, kteří zrovna nemuseli být v době natáčení na place, se chodili dívat na herecké výkony svých kolegů. (becki_tu)
  • Stejně jako divadelní předloha a všechny autorovy hry, i filmoví Konkurenti mají dialogy napsané v tzv. Mamet Speaku. Jde o poznávací znamení děl Davida Mameta – postavy mluví rychle, skáčou si do řeči, opakují svoje pointy, zatímco mluví někdo jiný. Mamet navíc všechny dialogy rozepisuje skutečně do detailu, včetně momentů, kdy se má postava zadrhnout, zastavit, nebo třeba nedoříct slovo. Na improvizaci v Mametově stylu není prostor. (DavePave)
  • Postava Blakea v původním scénáři vůbec nebyla. Když však David Mamet psal scénář pro film, rozhodl se tuto postavu napsat přesně pro Aleca Baldwina. (becki_tu)

Související novinky

Zemřel herec Alan Arkin

Zemřel herec Alan Arkin

30.06.2023

Přichází smutná zpráva pro celý filmový svět, ve věku devětaosmdesáti let totiž ve čtvrtek v kalifornském Carlsbadu zemřel oblíbený americký herec, režisér, scenárista a hudebník, držitel Oscara Alan… (více)

Reklama

Reklama