Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dívky z města jménem Caroline, která se přestěhuje do malého městečka a zaplete se do milostného trojúhelníku s největším fešákem z fakulty a jejím učitelem ze střední, panem Andersonem a Thurstonem, jejím spolužákem a huličem. Sedmnáctiletá Caroline Wexler čelí noční můře každého dospívajícího: její ovdovělý otec se rozhodl přestěhovat z velkoměsta doprostřed pustiny. Když Caroline zjistí, že se svými novými spolužáky nemá vůbec nic společného, následuje jedinou osobu, která se stala objektem jejího zájmu – svého pohledného mladého učitele, pana Andersona. Vše vyústí v bizarní milostný trojúhelník, když se k nim připojí sladký potížista, spolužák Thurston. Nenechte si ujít tento nadčasový příběh, který doprovází vábivý indie soundtrack. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (145)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Romantika sa veru nekonala, no a dráma to bola taktiež dosť nevýrazná. Celkovo sa mi zdal celý ten príbeh dosť podivný a ani tá zápletka nebola nejaká oslnivá. Určite som od tohto filmu očakával viacej, a nielen príbeh posekaný do rôznych pasáží, ktoré boli prelínané akýmisi tajomnými vraždami. No a to som stále veril, že predsa len na konci sa niečo veľké stane, čo zmení celý môj pohľad na film. Stalo sa v závere toho naozaj veľa, ale žiadna z tých udalostí nebola tou vytúženou čerešničkou na torte. A čo sa posolstva týka? Hmmm, asi len to, že by človek nemal predčasne niekym pohŕdať - lebo náhodou by sa mohlo stať to, že medzi tým všetkým pohŕdaním zrazu zistíme, že sme sa do toho človeka zaľúbili... No na viac ako 2 hviezdičky to veru nebude, hoci Kat Dennings bola skvelá a taktiež treba pochváliť aj dobré hudobné kulisy. ()

Tomyfrok 

všechny recenze uživatele

Jako bych stále nevěděl, co si dám o Daydream Nation myslet. Na jednu stranu ne tak nezajímavý příběh, na tu druhou ale nepříliš podařený scénář, který bych připodobnil k mladické prvotině, a režie, která však také nepůsobí zrovna profesionálně, ale přesto je něčím ojedinělá. Ono totiž kdyby byl Daydream Nation natočen jako klasická americká béčková vyvražďovačka s vedlejší zápletkou antiromantického vztahu dvou studentů, který boří pošahaný mladý učitel, přišlo by mi vše v pořádku. Jenže v rámci dramatu je třeba se postavami zabývat o trochu více, hlouběji. V tomto snímku jich je hned několik, jejichž potenciál zůstal někde na dně kbelíku. Vše, co se však dozvíme plave zase pouze po hladině a rovněž to nepřináší žádnou velkou slast. Za všechno třeba onen vrah: mladé dívky pravidelně mizí, ale zajímá to leda vývěsní tabule podél cest. Přestože mi snímek v hlavě na čas utkvěl, za týden na něj ani nevzpomenu. Ale to se holt stává, když je vrcholem filmu "pusa" před závěrečnými titulky. P.S. velké plus za role dvou desetiletých prcků, byť celkově asi ve třech minutách. (55 %) ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Americká krása po kanadsku, navíc pro náctileté. Už dlouho jsem nebyl z nějakého filmu o teenagerech takhle nadšen. Debutující kanadský režisér Michael Goldbach si zjevně odskočil na učenou do kousek za hranicemi ležícího městečka Twin Peaks, kde ho sám David Lynch zasvětil do tajů, jak do filmového nálevu slít vše to hnijící a zatuchající na americkém (potažmo kanadském) maloměstě, přesto z toho ale vytvořit celkem chutný koktejl. Stejně tak od Lynche odkoukal mysterium vyvolávání napětí a duchů temné iracionality, která město obchází v podobě sériového vraha. Nespecifikovaný ID, který je přes den a v hranicích města potlačen kulturními návyky a křesťanskou fází, v lesích za městem a v přítmí noci však propuká v ten nejtemnější pohanský proud zla. Michael Goldbach natočil v podstatě malý nezávislý film, jehož velikost roste s ubíhajícím dějem. Tak, jak se postupně posunují hranice otevřenosti ve veřejném prostoru, tak se posunují i hranice otevřenosti kinematografie, respektive v tomto případě filmové romantiky, Daydream Nation (Národ snílků či možná lépe národ denního snění?) je stejně jako výše zmíněná Americká krása veskrze negativní a alarmující, přesto je jejím základem romance, romantické (v hodně postmoderním významu slova) sblížení dvou lidí. Zajímavé jsou i použité výrazové prostředky - již použití mezititulků a členění do jednotlivých minikapitol, stejně jako fragmentování linearity dějové linky, které vyplývá z přístupu režiséra, který nechává celý příběh vyprávět hlavní hrdinku. Úžasná je hudební stránka (Daydream Nation coby název je dle mého odvozen od slavné desky amerických Sonic Youth, jejichž skladba také zazní hned v úvodu snímku - a dle mého ne náhodou), stejně jako úroveň hereckých výkonů, celý film snad možná ztrácí jen trochu obrazově, což je nejspíš dopad omezeného rozpočtu, přesto to nemá na celkový dojem zásadní vliv. Pocit štěstí lze nalézt už jen v denním snění, levných drogách a snad ještě v... Kanadská krása. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nemyslím si, že zádrhel vězí v tom, že nejsem vrstevnice Caroline, i kdybych se vyškrábala ze stroje času a ocitla se zpět v mých sedmnácti, není naděje na ztotožnění se s nezdravě sebevědomou dívčinou, která si nevidí na špičku nosu, když se snaží o klišoidní teen vyprávěnky a chová se naprosto opačně. Dějem ve zmatku naznačených zápletek o ničem chtěl pan Goldbach zřejmě nastínit tápání nedospělých duší, u mě však docílil pouze opozičního postoje ke všemu a všem, krom mladého Thurstona, v podání zajímavého Reece Thompsona, na jehož další role jsem hodně žádostivá. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

To je mi panečku debut. Takhle skvěle namíchat romanci na stísněnou atmosféru venkovského maloměsta, do detailu rozebrat jednotlivé postavy, tak aby byly jasné a uvěřitelné, rozjet v podstatě několik jejich paralelních příběhu, a vše zamíchat do líbivých záběrů podpořených skvělých soundtrackem? Nezbývá mi než souhlasit s Radkem99 - Americká krása pro náctileté po kanadsku, je docela příhodné označení. Klobouk dolů Michaeli Goldbachu. Píšu si tě, stejně jako Kat Dennings a těším se na další kariéru. I am not here to save you, I am the main character of my life ()

Galerie (67)

Zajímavosti (4)

  • Názov filmu je prebratý z albumu skupiny Sonic Youth a keďže je meno hlavnej postavy Thurston, podobne ako lídra kapely Thurstona Moorea, je zjavné, že film má čiastočne záujem vzdať hold tejto alternatívnej hudobnej skupine. (Arsenal83)
  • Když se Caroline (Kat Dennings) s Barrym (Josh Lucas) pohádá, omylem shodí hrnek s kávou na zem a ten se rozbije. V dalších záběrech je však vidět hrnek zpátky na stole a nepoškozený. (DJDVD)
  • Caroline (Kat Dennings) řídí první generaci vozu VW Golf (v USA známém pod označením Rabbit) z přelomu 70. a 80. let, který ještě nebyl vybaven airbagy. Přesto je však při nehodě vidět spuštěný airbag. (DJDVD)

Reklama

Reklama