Reklama

Reklama

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Skoro celý život používám počítač, vlastně se tím, že o nich něco vím, i živím a až nyní se dozvídám, že nebýt Alana Turinga, geniálního matematika a logika, tak všechno mohlo být jinak a já bych si své poznámky k tomuhle filmu škrábal někam na papír do šuplíčku. No dobře, Alan nebyl zrovna tím, kdo počítač, jak ho známe dnes, přímo vymyslel, ale spoustu lidí k jeho vytvoření alespoň inspiroval. A jeho život je pozoruhodný i tím, že kromě počítačů by tu nebyla ani spousta z nás, protože rozluštění kódu Enigmy zachránilo nespočet životů. A do třetice: Alan Turing byl obětí své doby, která šla nemilosrdně homosexuálům po krku. Spousta silných témat, která se filmovým tvůrcům povedlo převést na stříbrné plátno. Nebojte se přívalu slz, to se spíš občas Benedictovu sucharství od srdce zasmějete. PS: Víte, čím se inspirovala firma Apple při vymýšlení svého loga? ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skoro by se slušelo říct že se jeden z řady nudných, za účelem Oscarů, natočených filmů. Při takhle vysokém hodnocení, jsem jisté vysoké očekávání samozřejmě měl, ale že dostanu takhle sterilní podívanou jsem nečekal. Neberu filmu že pracuje s historií a divák se tedy má šanci leccos dozvědět. Herecké výkony můžu objektivně označit za spíše průměrné. Weinsteini po loňském Špinavém triku opět prokázali že nudné filmy umí vyrábět na jedničku. 60% ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Morten má už ode mě čtyři čtyřky, ta dnešní byla zřejmě ovlivněná tím, že téma dešifrování je mně poměrně vzdálené a nezajímavé. Ale jinak je to výborně zpracovaný film, kde hrál nepřekvapivě opět Benedict zcela brilantně sebevědomého, velmi inteligentního profesora a kryptoanalytika (přiznávám, slyším poprvé). Jeho nadšení a elán byl neuvěřitelný a přece tomu musím věřit, protože to tak vážně bylo. V Joan našel spřízněnou duši, která byla ochotná sdílet s ním dobré a i to smutnější a má můj neskonalý obdiv. Já bych to asi tak v polovině vzdala. Keira to zvládla se vší parádou, to se musí nechat. Zajímavou statí byl problém, který vyvstal po rozluštění Enigmy. Tam už hrála roli nejen inteligence, ale i svědomí a jiné podstatné ingredience. To byla pro mě asi nejzajímavější část a vyústění s Christopherem byla už jen třešničkou na dortu, která ale nebyla tak sladká a příjemná. Bravo Benedicte ! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

RSWOJ SBELZ LPNFOUBSF WFOVKJ AFKNFOB RPDJUVN, LUFSF WF NOF RSUCFI WZWPMBM, OFA GJMNV KBLP UBLPWFNV. OFLPMJL EFTJUFL NJOVU TF TIMVLMP RSBLUJDLZ EP RBS WUFSJO. EP MVTLOVUJ RSTUV, EP ISULZ TFUJO TFLVOEZ, OFA HPPHMF OBMFAOF IFTMP FOJHNB, LUFSF TJ KJTUF WBMOB DBTU A WBT WZIMFEB RP TLPODFOJ GJMNV, RPLVE UP UFEZ KFTUF OFVEFMBMB ESJWF. ALSBULB UZ OFDFMF EWF IPEJOZ OB RMBUOF TF TOBE BOJ TWPV TUPRBAJ OFEPLBAJ NFSJU WJDF OFA KFEOJN OBEFDIFN B KFEOJN WZEFDIFN, UPMJLP EFMLPV BROPF, KFMJLPA PE RSWOJIP PLBNAJLV WBN TOJNFL WFANF EFDI. TA EMPVIP NF OFDP UPMJL OFWUBIMP EP EFKF B KB NBSOF RSFNJUBN, W DFN ULWJ UB NBHJF, UP VNFOJ WZWPMBU MBDOPTU RP LBAEFN EBMTJN EJBMPHV, RP OBTMFEVKJDJ TDFOF. UMVLPU TSEDF B WASVTFOJ RP USJ DUWSUJOA EFKF W LPNCJOBDJ T IVNPSFN TVDIZN KBLP CSJUTLF NBSUJOJ. LSJTUBMPWB EPLPOBMPTU TOJNLV KF VNPDOFOB OB NJSV TJUPV JVECPV, DIZUSZN DBTUJOHFN, OFPECZUPV WZRSBWPV B DJUMJWPV LBNFSPV. B BCZ UPIP OFCZMP NBMP, TOJNFL WBN OFEB TRBU BOJ RP PRVTUFOJ LJOB B OVUJ L ABNZTMFOJ OBE MJETUWFN, MJETLPTUJ B LPOFDOF J OBE TFCPV TBNZN. TLVUFDOF EFMBNF NBYJNVN WF TWZDI AJWPUFDI, OFCP TF TRPLPKJNF T RPIPEMOPV OPSNBMOPTUJ? 100% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nic zásadního snímku vytknout nemůžu, vlastně mi byl od začátku do konce sympatický a z nabízené látky dokázal jak scénárista, tak režisér vytěžit maximum. Co si budem povídat, o luštění šifer se dá napsat napínavý román, ale strhující film potřebuje víc než pohled na skupinu vědců hloubajících u psacího stolu a řešících složité rovnice. Benedict Cumberbatch se s postavou podivínského génia s homosexuálními sklony popral podle očekávání dobře. Morální dilemata spojená s rozhodováním, jakou cenu spojenou s udržením tajemství zásadním pro vítězství ve válce lze ještě zaplatit, se filmu také nevyhýbají. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Hodinky, ktoré Turing (Benedict Cumberbatch) nosí, sú model Hamilton "Van Horn" (alebo "Titan"), ktorý bol vyrobený až v roku 1957. (Pat.Ko)
  • Štrukturálny rám prototypu Bomby postaveného Turingom (Benedict Cumberbatch) sa zdá byť skonštruovaný zo systému regálov na skladovanie nazývaného Dexion. Hoci bol Dexion prvýkrát vynájdený v roku 1939, jeho vynálezca nebol schopný získať zdroje na výrobu až po druhej svetovej vojne. Dostupným produktom sa Dexion stal najskôr v roku 1948. (Pat.Ko)
  • Vo filme Turing (Benedict Cumberbatch) tají svoju sexualitu tak, akoby to bolo veľmi dôverne strážené tajomstvo. V skutočnosti bol Turing otvorený voči svojim priateľom a kolegom - a známy bol aj svojím flirtovaním s inými mužmi. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama