Reklama

Reklama

VOD (1)

V zimě roku 1952 britská policie dostala hlášení o vloupání do domu profesora matematiky a kryptoanalytika Alana Turinga (Benedict Cumberbatch). Namísto pachatele tohoto zločinu však v poutech odvedli samotného Turinga, který byl obviněn ze sexuálních přestupků a čekal ho zničující soudní proces. Téměř nikdo ze zúčastněných nevěděl, že jde o válečného hrdinu, který se spolu s týmem podílel na prolomení kódu legendárního německého šifrovacího stroje Enigma. The Imitation Game vypráví příběh matematického génia, který díky svému úžasnému talentu pomohl zkrátit 2. světovou válku a zachránil tak tisíce lidských životů. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (1 219)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Někdy jsou to lidé, které nikdo nezná, kteří dokážou věci, které si ostatní nedokážou ani představit. '' Ano, jsou to stovky, možná tisíce osudů vyjímečných lidí, o jejichž přínosu k vyhrání války nikdo ani neví a kteří za svojí práci dokonce ani neberou žádnou zaslouženou rentu, zkrátka jen a jen proto aby tajemství jejich válečného života bylo uchováno. To co znají, nebo lépe řečeno dnes už povětšinou znali mělo takovou zpravodajskou hodnotu, která vysoce převyšovala cenu jejich života a někdy i tisíců dalších. Zemřeli bez zásluh, bez medailí, bez velkých poct a přitom jejich přínos válečnému úsilí často nahradil několik armádních divizí... To byl osud i Alan Mathisona Turinga, génia , který rozluštil kód Enigmy. Závěrečné odsouzení Turinga v padesátých létech je jen smutnou tečkou potvrzující toto pravidlo...Naštěstí i pro všechny ty tajné služby a vlády (dokonce i v ultratajném Rusku) už lecos z Druhé světové přestává být tajné a tak se můžeme těšit třeba i na další bonbónky co archívy doposud ukrývají v obálkách s nápisem Top Seret a Cоверше́нно секретно . Ačkoliv by se mohlo zdát, že film nebude díky šifrám a matematikům pro každého, hned od první minuty se slibně rozjíždí. Ve filmu mi mírně vadilo prolínání tří dějových linií, které sice byly pro film a informovanost diváka důležité, ale byly k sobě sesazovány dosti těžkopádně a mně osobně to rušilo. Aby film byl lehce akční, máme tu i nepravděpodobnou zápletku s rozluštěním čísla konvoje včetně názvů britských plavidel s bratrem jednoho z šifrantů na palubě... Scénka sice vysvětlila, že by byla blbost chytrým Němcům prakticky vyzradit, proč a na základě čeho se jim nezdařil útok na konvoj, ale bylo to znázorněno moc jednoduše... Jinak bych filmu neměl moc co vytknout, snad jen že mohl být kraspet kratší. Ten konec se už mírně táhl. Je velmi dobře, že film vznikl. Alan Turing si ho právem zaslouží a o jeho zatraceně velkém příspěvku k vyhrání války se alespoň s velkým zpožděním dozví široká veřejnost. Bohužel, jemu je to už k ničemu a raději si ani nedomýšlím s jakou hořkostí v srdci nejspíš umíral. Dávám 4 rotory řazené na jedné ose. * * * * ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Životní osud, který si o zfilmování říká i bez všelijakých dramatizačních kliček - Morten Tyldum s Grahamem Moorem je nicméně i tak dodali (a že jich nebylo málo), a vzhledem k velmi slušnému řemeslu v technických kategoriích a Cumberbatchově herecké exhibici (bohužel opět v roli geniálního geeka a sociálního retarda, takže se místy neubráníte dojmu, že sledujete Sherlocka) není moc důvod k hanopisům. A pokud tehdy šly řeči o jakési gay lobby, myslím, že ve srovnání s dnešní nebinární "kenslkalčurní" vlnou, měnící pravidla pro udělování Oscarů, je Kód Enigmy naprosto v pořádku jsoucí historicko sociální apel:) 80% ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný životopisný kousek, za něhož však většinu práce oddře samotný životní příběh, než něčím výjimečná a nápaditá režie. Britský look tomu ovšem sedí a když máte v obsazení bezchybného Cumberbatche, tento rok nebývale rozjetou Keiru a přihrává jim neselhávající Strong a démonický Dance, máte vlastně už z poloviny vyhráno. Jen škoda, že režie na herce a samotného Turinga sází mnohdy až příliš. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Krásné a naprosto poctivé ztvárnění jedné dost zásadní události, která se udála uprostřed Británie v průběhu nehostinného období druhé světové války. Výborné je na ní prakticky vše...a to i přesto, že šifrování a Enigma ve své podstatě nikdy neměla nějaké výraznější a zajímavější filmy, které by stály za to si je zapamatovat a nedokázali by nudit. Morten Tyldum ale vše změnil spolu s naprosto úžasným Benedictem Cumberbatchem, který opět dokázal, jak skvělý herec je a co by si Británie měla hlídat jako oko v hlavě. Každopádně i Keira Knightley je zde nebývale krásná a stejně tak mi udělal radost i Charles Dance, který si víc rolí ve velkých filmech na stará kolena rozhodně zaslouží. Každopádně samotný film bych rozdělil na dvě části. Tedy před rozluštěním a po rozluštění. Před rozluštěním je to napětí totiž úplně jiné, než po. Časově je ta druhá část o něco málo kratší. Na druhou stranu je daleko intenzivnější a v tu chvíli přicházejí ty opravdové emoce. V tu chvíli mi vlastně dochází i fakt, že Alexandre Desplat si připravil úžasný soundtrack. Jestli je něco, co bych tomuto filmu měl vytknout, tak o tom nevím. Snad jen ten závěr života bych Alanovi přál lepší, ale život si bohužel nevybírá. Stejně tak ani doba, do které se narodil. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Alana Turing byl válečný hrdina, bez jehož přispění ve 2. světové válce bychom nebyli technicky úplně vyspělí. Turing přispěl k vítězství Velké Británie a britská vláda nejenže o tom mlčela přes půl století, ale také svého hrdinu zabila. A to jenom proto, že Turing byl gay. Dal jsem si na jeho památku znovu tenhle nádherně jemný film s Benedictem Cumberbatchem a znovu mi bylo líto zmařeného života. Je to silný snímek a Cumberbatch tu odehrál svou životní roli. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (140)

  • Krádež v dome Alana Turinga a následné vyšetrovanie jeho homosexuálnych aktivít sú zobrazené ako vyšetrované mestskou políciou v Manchestri. Turingov dom sa však nenachádzal v Manchestri, ale vo Wilmslow v Cheshire, a preto by by oba činy mali byť vyšetrované tamojšou políciou. Jeho neskoršie odsúdenie miestným súdom v Cheshire to potvrdzuje. (Pat.Ko)
  • Turing (Benedict Cumberbatch) podáva dlhé vysvetlenie "imitačnej hry" ako rámec celého filmu. Avšak podáva to, čo väčšina moderných ľudí vníma ako Turingov test, a nie test, ktorý pôvodne navrhol. Dnes ľudia vnímajú test tak, že sudca sa snaží rozlíšiť ľudského respondenta od počítača. V pôvodnom Turingovom článku však išlo o súboj, kde sudca sa snažil zistiť, či ide o mužského človeka alebo o počítač, ktorý sa snaží imitovať ženskú osobu (pričom žena tiež odpovedala na otázky). (Pat.Ko)
  • Na rozdiel od jeho upraveného vzhľadu vo filme, skutočný Alan Turing (vo filme Benedict Cumberbatch) bol známy tým, že bol nepozorný vo svojom osobnom vzhľade. (Pat.Ko)

Související novinky

Cumberbatch a velký elektrický duel

Cumberbatch a velký elektrický duel

20.12.2016

V minulých letech platilo, že si zhruba polovinu filmových a seriálových géniů zahrál Benedict Cumberbatch. Britská hvězda se objevila v Hawkingovi, Sherlockovi, Kódu Enigmy, Doctoru Strangeovi nebo… (více)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

Benedict Cumberbatch je Doctor Strange

05.12.2014

Po několika měsících spekulací je konečně jasno. Role špičkového neurochirurga Stephena Strange, který se po autonehodě zaplete do hrátek s magií a alternativními dimenzemi, si zahraje Benedict… (více)

Reklama

Reklama