Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1937. Cirkusové opice divoce vřeští ve svých klecích, zatímco venku se odehrává úplně jiné představení – Španělská občanská válka. Klaun je proti své vůli povolán do armády proti frankovským fašistickým jednotkám, do nichž tne svou ostrou mačetou. Zanechává po sobě syna Javiera, jenž v sedmdesátých letech také přilne k cirkusu jako „smutný klaun“. Javier se zamiluje do překrásné artistky, která náleží Sergiovi, veselému a v soukromí autoritářskému klaunovi. Mezi oběma muži se rozvine smrtící souboj o srdce akrobatky. Postavy obou klaunů prezentují dvě vzájemně soupeřící podoby Španělska – násilné autoritářství Frankova režimu a na druhé straně nevinnost. (Febiofest)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (105)

genetique 

všechny recenze uživatele

Zahodiť všetky predsudky voči filmovým šablónam, vypnúť empatickosť, mozog nechať v režime spánku, jedine tak sa dá užiť táto psycho obsesná haluz. Nevšedná záležitosť, ktorú nedokáže stráviť hocikto, napriek tomu a napriek mnohým faktom ako je striedanie žánrov, nie stopercentné herecké výkony, krývajúca réžia, sa podarilo natočiť zábavný film plný absurdity, najčiernejšieho humoru, napätia a elegických momentov, ktorých zmes pôsobí akokoľvek, len nie ucelene. Napriek tomu dávam palec hore za nebojácnosť tvorcov, ich fantáziu a nakoniec aj umenie niečo podobné presadiť v takomto formáte. 80%. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl hodně zvláštní zážitek; období španělské občanské války je mezi iberijci využíváno často a musím uznat, že ho využívají většinou úspěšně. Povedlo se jim to i tentokrát, přestože jsem si několikrát nebyl úplně jistý, jestli jsem veškerý vizuál zpracoval správně. Každopádně to byl pořádný nářez (chvílemi i doslova), který místy přecházel až do absurdna, ale bavil jsem se, i když bytostně nesnáším klauny (jako zdroj humoru, Pennywise můžu). ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Psycho Circus! Zapomeňte na normy a normálnost, Balada obojí odmítá a nabízí čím dál vzácnější možnost vidět něco, co jste ještě téměř jistě neviděli. Jako kdybychom každou chvíli sledovali jiný film, jako kdyby Iglesia postupně strhával masky nejnemožnějších tvarů. Zkuste odhadnout, jakým směrem se tenhle bezohledný běh napříč žánry a španělskou historií bude ubírat a tvrdě narazíte. Je to film brutální, opulentní, eklektický a hlavně nevyzpytatelný. Jako psychopatický klaun, který se navenek usmívá. Tuším titul, jehož hodnocení bude s každým zhlédnutím stoupat. Zatím 80% ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Včera jsem koukal na film Veneciafrenia(2021) a bylo to za mě celkem zklamání ale třeba Las brujas de Zugarramurdi(2013) byl celkem zábavnej úlet. A tak jsem si řekl, že ještě kouknu na to co Álex de la Iglesia skrývá ve svý filmografii. A našel jsem poklad v podobě tohoto filmu. Balada triste de trompeta je za mě hodně povedenej bizárek. Obsah filmu se jen stěží popisuje. To se muší vidět. Já osobně bych ale film asi nikomu nedoporučil, protože tohle nemusí sednout každýmu. Mě to ale vtáhlo hned na začátku a vyfluslo až na konci. Přiznávám, že to není úplně dokonalý ale v tomhle případě rád přimhouřím oči a klidně slabší pátou hvězdu dám. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Uf, tak tohle bylo divné buď moc a nebo málo. Prostě jako bych se na to nedokázal naladit a nebo jakoby tomu něco chybělo. Nebo mi to prostě jen nesedlo tak, jak by si zasloužilo. Každopádně některé okamžiky to mělo hezké. V každém případě, zajímavý pohled na to, co všechno dokáže láska, a že to nejsou jen pozitivní věci. Protože nic není jen černé nebo bílé, někdy to je rudé, jako krev. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o první film Álexe de la Iglesia, na kterém nespolupracoval s Jorgem Guerricaechevarríou. (aadulka)
  • Originální soundtrack filmu nahrál Bratislavský symfonický orchestr. (=woody=)
  • Slavný "Wilhelm Scream" je zde slyšet několikrát, především ve chvíli, když jsou dva trpaslíci vyhozeni ze stanu Wonderland Cirgo ve 20. minutě. (aadulka)

Reklama

Reklama