Reklama

Reklama

Chris Farraday se kdysi pohyboval za hranou zákona, když pašoval zboží ze Střední Ameriky do USA. Patřil mezi špičku a v mafiánech vzbuzoval strach. Dokázal ale včas odejít. Bohužel mladší bratr jeho ženy se rozhodl začít tam, kde Chris přestal. Ze strachu před šťárou nechal pašovanou zásilku utopit v moři a teď po něm jde místní narkomafie. Chris se ocitá před těžkou volbou, buď nechá svého švagra zemřít, nebo se vrátí k tomu, co kdysi uměl nejlépe – k pašování. Aby splatil švagrův dluh, bude muset na nákladní lodi propašovat velmi cenný náklad. Celá akce se ale od samého počátku nevyvíjí dobře... (TV Nova)

(více)

Videa (26)

Trailer

Recenze (474)

kingik 

všechny recenze uživatele

Tenhle kontraband by vyčenichal i František Filipovský z Létajícího Čestmíra. Když potřebujete něco propašovat, můžete se obrátit na Chrise Farradaye (Mark Wahlberg). Je v tomhle "oboru" špička a chystá jednu ze svých největších akcí. Do velkého srabu se totiž dostal jeho švagr, který dluží nemalé peníze obávanému překupníkovi drog (Giovanni Ribisi). Farradaye v mžiku opráší svoje řemeslo, které dávno pověsil na hřebík, sestaví tým osvědčených pašeráků, políbí svoji manželku na rozloučenou, a jde se na věc. Tohle je typický příklad fádně natočeného, schematického thrilleru s namachrovanými postavami a rozplizlým vizuálem. K smíchu bylo, jak se film bral vážně, a přitom každá druhá vážně míněná scéna působila nechtěně komicky. Unikátním vrcholem byla Farradayova údajná nepřekonatelná schopnost důmyslně propašovat každou svěřenou zásilku, za což si vysloužil přezdívku Houdini. No, ale jestli bylo jeho vrcholným číslem trapné ukrytí kontrabandu na lodi s ještě trapnější posádkou a kapitánem, tak pak nezbývá, než se pousmát nad demencí spatlaného scénáře. Ten vůbec obsahuje úžasné scény ve kterých několikrát postavy s neskutečně drsnými výrazy na sebe míři zbraněmi anebo se jinak ohrožují na životě, ale klid, nic se nestane, protože ta předvídatelnost byla natolik okatá v kontextu se skutečností, že ještě půlka filmu je před námi a tudíž se hlavní postavě nic nemůže stát. Kate Beckinsale tady posloužila jen jako ozdoba v titulkách, aby jakoby sympatický lupič měl nějaké zázemí a manželku. Kupodivu působila v příběhu až zbytečným dojmem, když jí scénář přisoudil nevděčnou roli trpící chotě, na které se nedalo nic zkazit, a ani nic vylepšit. Osobně bych vylepšil její vzhled. Byla strhaná a hnusná. Baltasar Kormákur není zrovna typem akčního režiséra a podle toho taky film vypadá. Hrstka akčních scén, které v ničem neohromí a rychle se na ně zapomene. A tak je to i s celým tímhle filmem, který se tvářil jako drsná akční pecka, ale vyšlo z toho takové nedomrlé jadýrko s fajn herci a poměrně dobrým dějovým spádem. Vše ostatní je podprůměrné. Mé hodnocení: 40% ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Přesně tohle, tupá akce na jakési odpoledne, kde člověk může vypnout a jen tak blbě čučet, místy slintat (Kate). Něco podobného jsem už dlouho neviděl, obzvlášť mezi novou tvorbou. Je pravdou, že je to hloupé a prostoduché, možná i zbytečné, nóo 5/10. Chtělo by to víc surovosti a měně hodného taťku. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Pár absurdít, ktoré sa sa v priebehu jazdy vyskytli, kompenzuje sofistikovanosť celého príbehu a spôsobu, akým Wahlberg organizuje akciu. Treba však poznamenať, že nejde o nič nové. Príbehov, pri ktorých zhodou okolností zapadne do seba niekoľko desiatok premenných a naoko neuskutočniteľný plán sa podarí, sme tu už videli nemálo. Avšak silná dramatickosť, dynamika, výkony a atmosféra posúvajú túto snímku medzi top otváracie filmy roku 2012. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Kontraband si dám asi ještě jednou, protože jsem za nic na světě nemohla přijít na tu jednu kulišárnu, o kterou se postaral Chris (Mark). Jinak jsem byla nadšená tím, že to jelo jak na drátkách a na konci jsem byla přilepená na monitor, jakej to byl nervák. Tak to tady trochu zvednu, protože tenhle kousek si to vážně zaslouží. Akorát by se měli kluci na ty kšefty soustředit ve dne, protože jsem chvílemi viděla ho....uby. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

V Hollywoodu zavál drsný severský vítr a byl bleskurychle ohřátý na tamní pokojovou teplotu. Zaprdlé rodinné drama o chlapovi, co je sice zločinec, ale dobrej táta a manža, překombinovaný heist (ten film by mohl ve slovníku adjektiv zastupovat právě tuto vlastnost) a prostoduchá morálka, ze které nakonec vyběhne něco tak idiotského, jako že krást se vyplácí a je to cool. Kormákur je solidní režisér, Kontraband má pár solidních scén, ale jinak je to odstrašující příklad toho, jako by mohlo vypadat Drive, kdyby se ho neujal Refn. Prostě zcela tuctová podívaná, u níž zapomenete i na typicky severský způsob snímání "přes překážky" a věčné syrové přeostřování. Forma tuhle naivní věc nemá šanci ubrzdit. Islanďan si prostě nezvládl udržet drsnou tvář a podřídil se mainstreamu. Zbytečnost. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (13)

  • V průběhu proplouvání nákladní lodi plavební komorou Panamského průplavu můžeme vidět velícího kapitána u řídícího kormidla. To by za skutečných podmínek bylo jen velmi těžké obzvláště proto, že lodě daných rozměrů jsou v daných místech naváděny speciálně vycvičenými piloty provozní společnosti Panamského průplavu. (Conspi)
  • Film je natočený pomocou ručnej kamery. (Sufferer)

Související novinky

Wahlberg a Washington tasí bouchačky

Wahlberg a Washington tasí bouchačky

01.07.2012

Před několika dny padla první klapka akční krimi 2 Guns. Jde sice o komiksovou adaptaci, ale superhrdiny v teplácích a pláštěnkách byste v ní hledali marně. Relativně komplikovaná zápletka staví do… (více)

Washington a Wahlberg jsou bouchači

Washington a Wahlberg jsou bouchači

09.02.2012

Z pašeráckého thrilleru Kontraband se vyvinul příjemný malý hit. Není divu, že režisér Baltasar Kormákur a hlavní hvězda Mark Wahlberg opět spojí síly. Akční krimi 2 Guns napsal scenárista Blake… (více)

Wahlberg, Foster, Ribisi a mafie

Wahlberg, Foster, Ribisi a mafie

06.12.2010

Může se zdát, že Mark Wahlberg teď bude hrát ve všem. Nepochybně se jedná o součást kampaně před uvedením boxerského dramatu The Fighter, ale jeden projekt je tady už dávno a natáčení začne už v… (více)

Reklama

Reklama