Reklama

Reklama

Celosvětově úspěšný snímek Hlad (2008) režiséra Steva McQueena prostřednictvím extrémního případu vězně IRA a jeho smrtící hladovky analyzoval vztah individuální a společenské svobody jednotlivce. Ve filmu Stud je hlavní hrdina Brandon v naprosto opačné situaci než Bobby Sands, hrdina Hladu - je to úspěšný a finančně zajištěný mladý muž žijící v současném New Yorku s absolutními možnostmi. I přesto, že jeho sociální status je velmi vysoký, Brandonova vnitřní spokojenost a svoboda jsou deformovány do sexuální závislosti a společenské i osobní frustrace. Stud je mrazivou analýzou vyprázdněnosti současné produktivní generace, ve které se neschopnost lásky, citu a komunikace s ostatními transformuje do patologické závislosti na cyklicky se opakujících sexuálních aktivitách. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (818)

srolyma 

všechny recenze uživatele

Nudná hovadina o ničem. Ale taky skvělý herecký koncert mistra Fuckbendera, který to nic, co měl hrát, zahrál naprosto fantasticky. Film, kde se za celou dobu vůbec nic nestane, dlouhé statické pasáže podbarvené pomalou orchestrální hudbou nebo jen klavírem vás nutí buď vypnout nebo usnout. Na druhou stranu je to zase poměrně silný emotivní zážitek. Tak nevím. Blbost nebo skvost? Takže asi takhle. I sebelíp zahraná blbost zůstává pořád jen blbostí, stejně jako sebekrásnější prostitutka zůstává pořád jen prodejnou děvkou. ()

raffi 

všechny recenze uživatele

Mohl se aspoň oholit... vypla jsem to po 30 min, pak jsem to druhej den teda skokovitě dodívala, ale pocit jsem z toho měla stejnej: ,,Co to sakra je." ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Navzdory naprosto odlišnému dějí, hlavní postavě i době, ve které se snímek odehrává, je film Stud velmi podobný McQueenovu předchozímu počinu Hlad. Stejně zvláštní styl vyprávění, stejně dlouhé záběry, stejně málo mluvení a když už se konečně rozjede nějaký rozhovor, většinou se celý odehraje v jednom záběru, a nakonec to nejdůležitější, stejně výborný Michael Fassbender. Ve výsledku se mi Stud líbil více než Hlad, ale rozhodně oba dva stojí za zhlédnutí. ()

calculus 

všechny recenze uživatele

Irský imigrant, který udělal za svým dřívějším bytím nebytím hodně tlustou čáru. V NY zapadl, má skvělý "job", super adresu, partu "bílých límečků", ale zůstal mu i cynismus, který ho postupně stravuje. Sex je pro něj dobrý ventil, i když ... Hodně mi to připomnělo rukopis Breta Eastona Ellise. ()

_Jimmy_ 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitný film. Michael Fassbender hral v tom filme rolu, ktorú treba nejako pochopiť. Aj takto sa zije v dnesnej dobe. Mal som pritom zmiešané pocity ale treba to vidieť. ()

lobo87 

všechny recenze uživatele

Bolo potešením sledovať herecké umenie Michaela Fassbendera a Carey Mulligan. Obaja boli fantastickí a ich vzájomné scény by boli ozdobou akéhokoľvek filmu. Bez nich by však zostalo len prázdno. Film, v ktorom nebolo vypovedaných veľmi veľa vecí, čo mu v konečnom dôsledku podrážalo nohy. Kontroverzný, nie však dostatočne kvalitný film. Jednu vec nechápem. Že sa mu pri žene, ako je Nicole Beharie nechce. Bol to úchyl...65% ()

14krejca14 

všechny recenze uživatele

I přes Fassbenderův výkon v žádném případě nemůžu s hodnocením výš. Natěšen jsem film zapnul a znuděn vypínal. I když u řady diváků film vyvolá řadu emocí, já jsem se po většinu řádně nudil. ()

HrudkaJ 

všechny recenze uživatele

Vynikající ukázka toho, že proklamovaná přesexualizovanost dnešní doby ve skutečnosti vůbec není o sexu, nýbrž o rozkladu lidské identity. ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Fassbender hraje úžasně, takže vykreslení mladého, úspěšného a šikovného Newyorčana působí stejně přirozeně jako jeho pozvolná proměna během filmu v člověka frustrovaného, nespokojeného, sobeckého a posedlého. Ale celé je to pro mě jen jakási skvělá herecká etuda, která běžnému divákovi nabízí mnoho erotických scén, jinak nic. Tedy, kdo se chce dívat, jak Fassbender močí, vzdychá atd, hurá do toho. Jinak je to silně depresivní jízda, krutě připomínající, že každý máme nějaký problém, nikdo není naprosto dokonalý, dokonale šťastný a spokojený. ()

SeldomSeen 

všechny recenze uživatele

"I can`t get no... satisfaction..." Znepokojující snímek, který vás přiměje přemýšlet, kdy člověk přestává být schopen "normální" mezilidské interakce. Fassbender, který si z plátna neodskočí ani na záchod, je bez debaty skvělý a film samotný chvílemi velmi silný - alespoň pro mě tedy hlavně mimo ony prvoplánově šokující scény. Body strhávám za konec. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Nepopierateľne silný film s výrazným spracovaním, absencia hlbších dialógov a prílišné sústredenie sa na intimitu ho robí ešte viac nezvyčajným, budem zrejme za duraka, ale napriek výnimočnosti vo viacerých rovinách mi to nezapasovalo, napriek tomu empatickejším náturám to jednoznačne doporučujem, takže 40%. ()

p.a.douch 

všechny recenze uživatele

No nazdar, asi jsem uplně mimo. Kdo na takový filmy dává prachy? Ještě, že existuje Hill, McTiernan, Carpenter, Scottové a podobní režiséři. No nechtěl bych nikoho odradit, ať si to taky zkouknou. Tohle zkrátka není můj šálek kávy. Pro mě 10 %. A tohohle režiséra už nikdy víc. Nikdy, niKDY, NIKDY!!!!! ()

bmolko 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je něco neuvěřitelného. Způsob, jakým je téma lhostejnosti, odcizenosti a osamocenosti lidí zpracováno, je dechberoucí. Dokonce i New York je zde vykreslen jako šedé a anonymní město plné osamocených lidí, kteří snad ani nejsou schopni projevit jakékoliv emoce a proplouvají den co den svým bezcílným životem. Všechny scény jsou perfekcionisticky dotaženy k dokonalosti (každodenní ranní Brandonova rutina, "sváděcí" scéna v metru, či scéna, kdy Brandon bezemočně sleduje porno, zatímco vedle se jeho sestra srdceryvně utápí ve své závislosti na lásce). Film do značné míry stojí a padá na výkonu Mr.Fassbendera, který je zneklidňující, sugestivní, dráždivý, emotivní, VÝJIMEČNÝ A NEZAPOMENUTELNÝ. Jen výtečné herectví (ale i překvapivě pěvecký um!!!) Carey Mulligan mohlo dostat více prostoru..Stále mi jen nejde do hlavy, proč byl Stud opomenut Akademií a našimi kiny se jen proplížil. Počet promítání by se dal spočítat na prstech jedné ruky!!!! ()

dexfirst 

všechny recenze uživatele

vynikajúci snímok, vynikajúco zahraté Michaelom ale moje nesympatie k hlavnému hrdinovi sa časom stupňovali a keby som ho stretol v réale neviem či by som sa udržal. ()

evca_007 

všechny recenze uživatele

Nechápu to. Snažím se, ale nemůžu pochopit proč nebyl Stud minimálně v nominacích na Oskara. Tohle je film, který dokonale mapuje problémy současného života. Tenhle styl režie je mi velmi blízký. Líbí se mi ten prostor co je dán divákovi k zamyšlení. Kvůli tomu se na ten film podívám i desetkrát. A výkon Michaela byl naprosto famózní. Kdybych mohla tak bych hvězdiček dala dvacet. Stud jde šupem do mé top 10. ()

VLADEK 

všechny recenze uživatele

Váhám mezi 3 a 4 hvězdičkami. Myslím, že jde o přeceňovaný kus. Alice Nellis by se s tématem, i při menším rozpočtu, vypořádala lépe. ()

Související novinky

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

Best of 2012 dle popředních uživatelů ČSFD.cz

06.01.2013

Stejně jako v loňském roce, i letos vám přinášíme přehled nejlepších filmů uplynulého roku dle předních uživatelů ČSFD.cz. Uživatelé i filmy v jejich výběru jsou seřazeny abecedně. Nejoblíbenějším… (více)

Trierova sága o souložení

Trierova sága o souložení

29.08.2012

Ve Švédsku právě padla první klapka nového ero-eposu Larse von Triera s výmluvným názvem Nymphomaniac. Filmu přinesl mediální pozornost především Shia LaBeouf, který tvrdil, že si před kamerou… (více)

Reklama

Reklama