Reklama

Reklama

Obsahy(1)

„Jmenuji se Simon. Mám Aspergerův syndrom. Mám rád vesmír, věci ve tvaru kruhu a svého bratra Sama, který se o mě stará. Nemám rád city, ostatní lidi, změny a komedie s Hughem Grantem.“ Osmnáctiletý Simon trpí poruchou osobnosti a každý den je pro něj velmi náročný. Díky trpělivé péči svého bratra Sama a pevně nastavenému režimu je Simon schopen fungovat. Stav věcí naruší rozchod Sama s jeho přítelkyní. Její odchod z domácnosti dopadne nepříznivě na oba bratry. Když Sam propadne depresi, Simonův život se změní v nesnesitelný chaos. Rozhodne se proto vzít situaci do vlastních rukou. Aby znovu nastolil ztracený řád, musí najít bratrovi novou, dokonalou dívku.

Ve Švédsku umějí točit neotřelé hořko-sladké komedie z každodenního života a Simonův vesmír je toho dalším důkazem. Film byl kladně přijat jak domácí kritikou, tak diváky a s nemalým úspěchem se promítal i na zahraničních festivalech. Postavu Simona ztvárnil Bill Skarsgård, syn slavného otce Stellana Skarsgårda. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Recenze (115)

Yarwen 

všechny recenze uživatele

Krásné, vtipné, sympatické. A přitom tak jednoduché. Zatímco jiní se za velké peníze a mohutné efekty marně snaží, druzí dokáží s menšími prostředky vyvolat v divákovi větší emoce. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Jsem velmi mile překvapená nejen kvalitou filmu, ale i hereckým obsazením. Dosud jsem podléhala stereotypu, že seveřané prakticky nevyužívají mimiku a neprojevují emoce. Tento film je toho pravým opakem. I když mě poněkud sarkasticky napadá, že je to tím, aby více vynikl hlavní hrdina stižený Aspergerem… Každopádně tam bylo pár scén, jež mě velmi rezasmály, a to se často nestává. ()

vojo 

všechny recenze uživatele

Nie je to dokonalý film, ale keď si ho pozriete v správnom bode kruhu tak vás absolútne poteší, a o tom má kinematografia byť. "Severní vítr není vôbec krutý :D" ()

canucks333 

všechny recenze uživatele

Poviem to asi takto. Tento film som dostal ako odporúčanie a priznám sa, že som od neho čakal iba nejaké to rutinné komediálne drama. Našťastie som sa pekelne mýlil a tento film je proste úžasný. Ľudskejší než väčšina ostatných. Krása, toto milé švédske prekvapenie pridávam do topky európskych filmovVidel som 1x v českom dabingu ------------------ 95% ()

Gixian 

všechny recenze uživatele

Tohle mi fakt nesedlo. Po tvůrčí strácne nápadite, graficky pohledné až pohádkové, režisér dokáže člověka překvapivě rychle přetáčet z radosti do deprese a zase zpět. Bohužel tomu pro me chybělo nějaké rozuzlení, nějaký závěr - film skončil jakoby v půlce a vlastně neměl žádnou závěrečnou pointu. ()

kilobyte 

všechny recenze uživatele

Chvílemi mi přišlo, že scénáristi zapomínali na Aspergerův syndrom, nebo se jim to jen nehodilo do příběhu. Jeden den Simon vyvádí, že má mít místo tacos pizzu se zpožděním, ale druhý den mu nevadí, že jí v jinou hodinu v jiném bytě a jiné jídlo než na které je zvyklé. Jinak je to dobrá romantická komedie. Navíc jedna z mála, která skončí dobře. :D "Nejsou v tom city? Ty nesnáším." ()

Veronica27 

všechny recenze uživatele

Simon má aspergrův syndrom a vše má svůj daný řád.Má rád kruhy a svou vesmírnou loď.Musím říct, že po dlouhé době jsem viděla opravdu hezký film, který se mi líbil.Upoutalo určitě. ()

markyzgero 

všechny recenze uživatele

jasný. autista, potažmo aspergerovec začne řešit romantickej život bráchy, aby dosáhl svýho. do toho voice overem tak nějak moudře analyzuje život náš vezdejší. proboha! kdyby to natočil nějakej českej zaprděnej rejža, tak se tu kinosály nestačej odvodňovat. navíc mam pocit, že asperger vypadá přeci jen trochu jinak http://www.youtube.com/watch?v=j0z0OJ3jL2A&feature=bf_next&list=PL56E9EFB905904737vhled do duše zvláštního člověka, co zanalyzuje všechno kolem sebe a nahlídne na svět novejma očima? takovejch už tu bylo... ()

Alergius 

všechny recenze uživatele

Pohodové zpracování bez nějakých hlubších nátlaků. Film jde přímočaře za tím aby diváka pobavil, tento přístup je chvályhodný a mnoho dalších snímků by se z něj mělo poučit - i Asperger jde zpracovat bez zbytečných cavyků okolo. Plus také za tu slečnu, je okouzlující. ()

Slunik 

všechny recenze uživatele

Pohled do duše psychicky nemocného člověka, leč nějak nezajímavý, nenápaditý, nedokáže pořádně vtáhnout diváka do děje a přinutit ho soucítit. ()

mchlumak 

všechny recenze uživatele

Vizuálně velmi zajímavý a příjemné působící film připomínající Stranger than fiction, ale s ještě podivnějším hlavním hrdinou. ()

Maica 

všechny recenze uživatele

No, na to, že je to film o klukovi s poměrně nepříjemnou nemocí, to byla celkem sranda. Moc se mi tenhle film líbil, protože to bylo příjemné prostředí, i postavy (až na Simona, samozřejmě) se chovaly jako v normálním životě a byl tam ten již zmíněný vtip. A pak dvě malá plus - na Sama se dobře kouká a švédština je legrační jazyk. :-) ()

Dickator 

všechny recenze uživatele

Ten film měl všechno... Reálný pohled na to, jak vnímá okolí člověka s Aspergerovým syndromem, dramatické okamžiky i skvělé komediální scény, za mě 100%. ()

nula87 

všechny recenze uživatele

Tyhle filmy s "postiženým" hrdinou jsou vděčné - dá se z nich vymáčknout poměrně snadno dost emocí i vtipných situací. A tady se to celkem povedlo, i když na můj vkus je film až příliš učesaný.70% ()

Reklama

Reklama