Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na motivy skutečných událostí, které se odehrály v Wlodowie. Thriller o zločinu, který otřásl polskými médii. V malé vesničce dochází ke krvavé vraždě šedesátiletého recidivisty, který již dlouhá léta terorizuje své sousedy. Pachatelem může být kdokoliv z místních obyvatel. Jsou zatčeni a obviněni tři bratři. Začíná vyšetřování, ve kterém vyplavou na povrch mnohá ukrytá tajemství obyvatel vesničky. (gudlak1)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (65)

larelay 

všechny recenze uživatele

je neskutocne osviezujuce obcas si spravit vylet do neprebadanych riek europskej kinematografie. Lynč je film, ktory je tak jednoduchy, ale zaroven brilantny. Stopaz je kratka, ale za ten kratky cas sa nestihnete ani raz nudit, a to najma preto, lebo s ohryzenymi nechtami cakate, ako to cele dopadne a kedy hlavne toho stareho zmr*a uz konecne niekto tresne lopatou po gebuli. Herecke vykony boli tak prirodzene a uveritelne, ze niektori nasi herci, by si mali brat priklad z toho, co je to skutocne herectvo. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

"Z hlediska vyššího principu mravního vražda na tyranu není zločinem." Bohužel, z hlediska principu právního je to zločin jako každý jiný. Potom je hrozně pěkné, že s vašim jednáním úplně každý vnitřně souhlasí, ale ze strachu z nedávno sepsaného papíru vás za mříže stejně pošle. Poláci posledních pár let dovedou tvořit zatraceně dobré snímky. Škoda, že takhle nevynikají i v ostatních odvětvích. Svět by potom byl mnohem spokojenějším místem. Líbilo se mi to. Milé drama o permanentně nasraném dědečkovi, který si vybíjí svoji nefalšovanou zlost na čem se dá. Syrových záběrů není mnoho, ale hned ta první akcička, kdy si smlsnul na gerontce byla poměrně intenzivní a nekoukalo se na to kdovíjak dobře. Je poměrně smutné, když si člověk uvědomí, že v podobném strachu a teroru žijí velké spousty lidí snad v každé zemi světa. Troufnu si říct, že v tom šťastnějším případě si potom zoufalá situace vyžádá zoufalé činy. Pokud se to spojí s neschopností policie, tak je mrtvola brzy na světě a už je trochu pozdě hledat viníka. Věřím, že si film emočně získá drtivou většinu populace. Snad každý, komu nepřináší rozkoš pohled na psychické a fyzické týrání bezbranné ženy, si během koukání vytvoří velmi negativní postoj vůči hlavnímu tyranovi a bude mu ze srdce přát ten nejhorší možný osud. Nějaká lhostejnost vůči postavám, či ději tu tedy rozhodně panovat nebude. Takže takové věci, jako zvýšený krevní tlak, či zimomriavky v mém případě určitě proběhly, a to hned několikrát. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Už zase Je třeba zabít Segala! Tentokrát jde o vizuálně naprosto dokonalého, obstarožního mukla, kterého opravdu snad museli vyhrabat v nějaké třetí nápravné. Neskutečný mazlík! Je s ním sice trochu nuda, ale zapadlé polské vidle jednadvacátého století jsou vykresleny perfektně, až by nejeden z Mrštíků radostně zaplesal. Jednou jsem takhle jel "zkratkou" do Orlických hor a podařilo se mi na vynikajících (odjebal jsem si tlumiče a poloosu) a dokonale značených drogach państwowych nepatrně zakufrovat. Že jsem v prdeli jsem zjistil podle toho, že cesta náhle skončila v kupě hnoje, a když jsem vylezl z auta, abych se zeptal kudy zpět do civilizace, prošla kolem liška a povídá: "Dobrou noc, pane verbal!" Samozřejmě polsky. Hned jsem i poznal, že obyvatelé jsou přátelští a mají cizince rádi! Otylé, neholené, škaredé ženy s vydojenými prsy v socialistických teplácích po pupek začaly kvapně zahánět do polorozpadlých baráků své otrhané, zablácené ratolesti, jejichž oduševnělé výrazy nenechávaly nikoho na pochybách, že otcové jsou s matkami pokrevní příbuzní nebo se rekrutují z řad podvyživeného, domácího zvířectva. Rovněž neholení, zavalití muži, v jejichž obličejích se zračila zářivá inteligence průměrného skotu, čpící měsíc starým potem a samohonkou z pravých otrub, se v zapařených gumácích, které nesundali snad od dob kolektivizace, šouravě blížili mě uvítat. Místo chleba a soli však měli v rukou drobné zemědělské nástroje. No co vám budu povídat! Raději jsem nečekal, až mi pro ukrácení mé dlouhé chvíle radostně předvedou nějaké to folklórní pásmo písní a tanců, vletěl jsem zpět za volant, motor naštěstí naskočil, kvílící pneumatiky po pár proklouznutích přilnuly k mrvě a já mohl přes nejbližší pankejt z toho osmnáctého století prchnout, aniž by mě zlynčovali. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Skvělé skutečné drama o tom, že právo na ochranu před zlem ještě nemusí mít oporu v zákoně. Morální právo v paragrafech nenajdete. Zparchantělej zmrd je přeci taky jenom člověk se všemi právy, jaká máte vy. Na rovinu se přiznávám, že bych se k tamnímu lynči přidala a ani bych nepřemejšlela, jestli když majznu dědka rejčem po palici, to rozdýchá, nebo ne.. Pak ale ty následky. Komu by se chtělo nastavovat 10let prdel cigošskýmu kápu ve vězení. A taková dilemata mám ve filmu opravdu ráda. Jsou to totiž opravdové problémy a skutečný život. Velké plus tohoto snímku vidím kromě výborného zpracování hlavně v perfektních hereckých výkonech. Absolutně přirozené, civilní herectví, kdy herec vesničana nehraje, ale přímo jím je.Všechny postavy do jednoho byly zahrané tak uvěřitelně, jako bych se na tu událost dívala v realitě a ne ve filmu. Z toho dědka mi bylo vážně fyzicky nepříjemně. Polská tvorba má u mě čím dál větší důvěru. Národ veksláků, ale filmy točej, že by se od nich mohl Hřebejk učit. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Drama založené na skutečných událostech, z nichž opravdu tuhne krev v žilách. Jak je vůbec možné, aby se takového teroru na obyvatelích malé vesničky dopouštěl nějaký pošahaný, starý ču*ák? Jak může jeden člověk terorizovat ostatní a bez jakéhokoliv svědomí provádět všechny ty násilné, psychopatické činy, aniž by s tím kdokoliv něco dělal? Naštěstí se pak šikovní polští bratři odhodlají vzít věci do svých rukou, vzepřít se a zachránit tak sousedy před neustálým životem ve strachu. Pomsta je zasloužená a spravedlivá. Články o tomto činu jsou na netu k dohledání. Všechny, co jsem našla, jsou však v polštině, takže slovník je nutný:) ()

Galerie (31)

Zajímavosti (3)

  • Leszek Lichota byl v roce 2011 nominován na cenu Zlota kaczka pro nejlepší debut v mužské roli. Na stejnou cenu byl snímek nominován také v sedmi dalších kategoriích, a to nejlepší film, nejlepší scénář, nejlepší foto a rovnou čtyřikrát pro nejlepšího herce. (gudlak1)
  • Snímek byl v roce 2011 nominován na cenu Złote Grono, a to v kategorii nejlepší film. (gudlak1)
  • Skutečný zločin, podle kterého je film natočen, byl spáchán 1. července 2005. Obyvatelé polské vesnice Włodowo tehdy umlátili k smrti recidivistu Józefa Ciechanowicze, který je dlouhodobě tyranizoval. Dne 18. prosince 2009 byli viníci vraždy omilostněni prezidentem Lechem Kaczyńskim. (Homerking)

Reklama

Reklama