Reklama

Reklama

Edmond Vidal známý také jako Momon, vyrůstal v chudé cikánské osadě, odkud si odnesl smysl pro rodinu, neochvějnou loajalitu a hrdost na svůj původ. Nejvíce ho ale posílilo přátelství se Sergem Suttelem, s nímž poprvé okusil vězeňský život, navíc pro něco tak banálního, jako je krádež třešní. Oba se nevyhnutelně zapojí do organizovaného zločinu, a tak vznikl gang Lyonnais. Stávají se nejznámější ozbrojení lupiči počátku 70. let minulého století. Jejich nezadržitelný vzestup skončil až v roce 1974 velkolepým zatčením. Dnes je Momonovi takřka šedesát a rád by na tuto část svého života zapomněl a žil jen pro děti, vnoučata a svou ženu, ale jak sám ve filmu říká: „Člověk vězí ve svém těle a ve své duši svou minulostí, a ona nás stravuje, až nás zničí…“ (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (148)

Ollie235 

všechny recenze uživatele

,,Spící gangster je pořád gangster." Po 25 letech v ústraní přichází chvíle, která vyžaduje zásah starého psance, jehož zločineckou cestu na pomyslný vrchol nám Marchal ukazuje prostřednictvím výborně se střídajících časových rovin. Filmy, kde se minulost střídá s přítomností mi většinou sedí a tady tomu nebylo jinak. Příběh je pro dobré krimi jako dělaný, herci v čele s Lanvinem výborní a atmosféra napjatá jak má. Není co řešit - Francouzi tento žánr umí a já se i u tohoto snímku výborně bavil. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Olivier Marchal bude muset na svých filmech něco podstatného změnit, nebo se propříště jeho filmům začnu vyhýbat, Lioňané jsou jeho nejslabším filmem, protože jen kopírují osvědčené postupy z předešlých úspěšných gangsterek a nepřinášejí ani zbla nového. Jak píše Rob Roy - pásová výroba... A navíc Gérardu Lanvinovi chybí jedna podstatná věc, totiž charisma... ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O Lyone som zatiaľ vedel len, že tam hrá sympatický klub Olympique a sú tam krásne historické pamiatky. Ani na um my nezišlo, že tam pred polstoročím vyčíňal cigánsky gang. Ale aspoň vidno, v čom je to etnikum silné. Gangsterské filmy mám ale rád bez ohľadu na farbu pleti či predispozícii byť kriminálnikom. Z toho francúzskeho prostredia sa nič nevyrovná Casselovi a jeho Verejnému nepriateľovi. Tento sa mu formou ani nepriblížil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pozerať gangsterku odohrávajúcu sa z polovice v sedemdesiatych rokoch sa zdá vzhľadom na kvantum filmov z tohto obdobia a prostredia nakrútených v sedemdesiatkách trochu kontraproduktívne. Tá atmosféra sa skrátka nanovo vybudovať nedá, nech sa snažíte, čo sa snažíte. Marchal oživuje rozprávanie dvoma časovými rovinami, ktoré sú samozrejme navzájom prepojené. Vyvstáva tu opäť ideologický problém, kedy nám je predstavený kvázi sympatický mafián a vzápätí sa dozvedáme, že kedysi bol brutálny zločinec a vrah a až tak veľa sa toho nezmenilo. Napriek tomu sa scenár snaží balancovať na tomto tenkom ľade a príliš to nevadí, film dokáže udržať pozornosť. Stále však osobne neviem, aký si mám vytvoriť vzťah k človeku, ktorý v rámci vlastnej sociálnej štruktúry udržiava pravidlá a česť, ale inak má na konte desiatky mŕtvol. Vlastne viem, i keď sa tvorcovia snažia skôr o vyvolanie opačného dojmu. ()

jondoe 

všechny recenze uživatele

Neviem spomenut na lespie natocenu gangsterku za poslednych 5 rokov. Film presne podla mojho gusta. Olivier Marchal toto jednoducho vie. A je jedno ci pribeh rozprava zo strany gangstra alebo policajta. Tento film je podla mojho nazoru zatial jeho najlepsim. Navyse Gerard Lanvin predvadza vyborny vykon a postava mu neskutocne svedci. Som si isty, ze fanuskovia zanru budu slintat blahom. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (4)

  • Približne v 56. minúte filmu sa za Edmondom Vidalom (Gérard Lanvin), čítajúcim noviny na ulici, objavia v pozadí dva plagáty k snímkam Splice (2009) a 600 kilo zlata (2010). (fefee)
  • Film zachycuje osudy tzv. Lyonského gangu, který páchal trestnou činnost hlavně v letech 1967–1977. Lyonský gang byl hlavně proslulý ozbrojenými loupežemi, při kterých tento gang uloupil obrovské množství peněz. Gangu je ale taky přisuzováno několik vražd, atentátů a únosů. „Tvrdé jádro“ gangu tvořilo osm lidí a širší okruh gangu tvořilo dalších sedm lidí, kteří byli příbuzní členů tvrdého jádra. (Rollo_Tomasi)
  • V době natáčení filmu měl Edmond Vidal (jeden ze členů Lyonského gangu a autor biografické knihy) 66 let a stále žil v Lyonu se svou ženou Janou. V té době měli 3 děti a 8 vnoučat. (Rollo_Tomasi)

Reklama

Reklama