Reklama

Reklama

Skutečný příběh muže, který byl ztělesněním amerického snu a vybudoval nejznámější síť rychlého občerstvení na světě. V roce 1954 dostal Ray Kroc (Michael Keaton) objednávku na 6 mixérů na výrobu oblíbených mléčných šejků od bratrů McDonaldových, kteří provozovali malou restauraci s hamburgery v jižní Kalifornii. Toto neobvykle velké množství ho okamžitě zaujalo a rozhodl se, že dodávku vyřídí osobně. Od tohoto momentu se začala psát historie obrovského impéria McDonald, do kterého dnes patří neuvěřitelných 35.000 poboček po celém světě. (Forum Film CZ)

(více)

Recenze (444)

Tnovakov1 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem si myslela, že půjde o klasický typ vyprávění,kde bude stařík, který bude vyprávět svůj životní příběh. Nebyla jsem úplně tak daleko od pravdy, i když tam byl jeden velký zásadní rozdíl. Příběh jakoby začínal v polovině, ale i tak na počátku. Zakladatelé tam vypráví svůj příběh o založení restaurace a speciálního systému. Čekala, že to bude ta nejdelší čast, nakonec to ale bylo hrozně rychlé. Jakoby se tvůrci pokoušeli, co nejrychleji přeskočit začátek, aby se mohli dostat přímo do děje. Vše se začne tvořit až po příchodu Michaela Keatona, který skvěle ztvárňuje roli velmi ambiciozního a cílevědomého muže, jež udělá vše pro svou vysněnou vizy. Líbí se mi, jak mi film dovolil podívat se za oponu a pocítit tvrdost a nespravedlnost showbyznysu. Kamera, střih, dobové kostými, vše se mi zdálo velmi povedené. Občas mi to ale připadalo trochu zdlouhavé a některé scény jakoby tam byly navíc. Celkově se mi film ale líbil a dávám mu 85%. ()

Nykol 

všechny recenze uživatele

Veľmi aktuálna téma o tom ako musí byť človek v súčasnom svete dravý, mať ostré lakte, a ísť aj cez mŕtvoly, aby získal čo chce. O tom ako pošliapať sen jednému a nebáť sa ukradnúť nápad druhému. O tom ako má niekto tučné konto a stále nemá dosť. Veľmi poučný film. Dozvedela som sa veľa nových informácií, o ktorých som nevedela. Prešla ma chuť aj na hambáče a kávu z mekáča. Kam zmizli nejaké morálne hodnoty? ()

Chlo0opek 

všechny recenze uživatele

Nemám rád američany - na rozdíl od většiny českého národa (ačkoliv teda mluví jinak - ale to by přece u nás musel tento podnikatel zkrachovat, kdyby tomu tak nebylo, ne?), "jídlo" prodáváné v tomto institutu nepovažuji za poživatelné, samozřejmě ani za zdravé a za cenu, za kterou se prodává, navíc šíleně předražené. Teď vidím, že majitel i jeho podnik jsou si hodně podobní a já tuto prodejnu od teď nesnážím ještě více. Bohužel tak to na světě chodí - ten největší haj.l zkrátka vyhrává a nemůžu pochopit, že ty ovce na celém světě k tomu jeho korytu musí chodit a podporovat jej tím - přitom ho ještě velebí a jsou schopní jej i vychvalovat?:( Nechápu... Co však nyní díky tomuto filmu už trochu chápu, jak je to s tím jeho byznysem a realitami - dřív jsem to nechápal, ačkoliv jsme se s touto informací už v minulosti setkal. Tenhle film bych povině vysílal před tím, než si zákazník v tomhle kšeftě něco koupí - třeba alespoň ti slušní by si zde už nikdy nic nekupovali... Na druhou stranu musím říct, že film jako takový, je holt povedený, to se musí nechat... Zkrátka dobré zachycení reality... ()

mcamino 

všechny recenze uživatele

Jako dokument super, ale pokud už to má být dokment, tak bych vynechal ty osobní záležitosti s manželkou a tak... Jinak super, ukázka toho, jak má myslet podnikatel. ()

gatuso 

všechny recenze uživatele

Tezky zivot salesmana, nedivim se, ze kdyz videl prilezitost, jak ze sveho dosavadniho zivota vybrednout, tak ji proste chytil za koule. Mozna, ze kdyby bratri McDonaldovi nebyli tak zasadovi, meli by nejaky ten cent navic. V byznyse se na ferovost nehraje, jak Kroc spravne podtknul, krysy zerou krysy. ()

Pignon 

všechny recenze uživatele

Není to v pravém slova smyslu film. Spíše apologie jednoho velkého h...... Vzbudilo to v mé krajině břišní nevolnost podobnou konzumaci 6 čilzburgrů à 2 okurky na kus. V tomto jsem zajedno s Dickem a Mikem, neměl bych na to žaludek. Obvykle se klaníme kreatůrám, které si zaslouží spíše opovržení a věčný pobyt v předpeklí.... ()

slavikzbojni odpad!

všechny recenze uživatele

My Donaldsovstvo- symbol expanzivity Yankeeov... Nič dobrého tam nie je a nijaká naša kuchyňa-nech si ten - zvaný fast food- preložené do ľudskej reči RÝCHLOŽER niekam strčia- ja mám rád rezeň, pečené mäso, vepřo- knedlo- zelo, a naše polievky starých mám aj s buchtami, makovníkmi, orechovníkmi a guláš našich babičiek. . ()

asdfasdf 

všechny recenze uživatele

!!!MOŽNÝ MENŠÍ SPOILER!!! Klasický životopisný film, vcelku dobře zahraný, srozumitelný, občasný vtip taky dobrý, potěšila mě na konci různá fakta. Jinak chápu, že Ray po své celkem neúspěšné kariéře, když viděl něco od čeho by se mohl odstrčit, tak po tom prostě šel a ničím se nechtěl nechat zastavit, ale to co udělal bratrům McDonaldovým, to bylo doopravdy svi*ské. Na druhou stranu ti bratři, i když se ho snažili omezit smlouvou, tak bych očekával, že když jim to začalo vynášet, tak že půjdou taky trošku do popředí a nezůstanou v té jejich prodejně a nedají o sobě znát. Jinak na konci to vypadá, že toho,co jim udělal vlastně trošku lituje, ale i přesto ty peníze jim stejně nikdy nevyplatil. ()

pichta 

všechny recenze uživatele

Postupne sa rozvíjajúci obsah s narastajúcou gradáciou. Super. Dokonale zvolený herec, ktorý to zvládol na jednotku. Príbeh nebol ničím výnimočný, skôr naopak, klasická ukážka postupného rastu človeka, ktorý je hladný po úspechu, urobí preň čokoľvek. No a vyšlo to. M Donald je na svete, najväčší vlastník nehnuteľnosti na svete. Aké jednoduché a pritom rafinovane. Dobre pozeranie bez vypätých scén a krvavých konfliktov. 90% ()

BY100 

všechny recenze uživatele

skvelý film hoci hamburgeri jedávam v Mc tak možno raz za rok, je to zaujímavý príbeh o vzniku reťazca dvaja jednoduchý bratia zaviedli systém a Kroc ho zdokonalil, resp. dotiahol do veľkého reťazca hoci mi šli bratia na nervy svojím spiatočníctvom a ľpením na blbostiam a prekážkou napredovania, Kroc sa ukázal ako typický kapitalistický zmrd, neštítiaci sa ukradnúť a prisvojiť si nápad a bratov sprosto oklamať napriek tomu film výborný ()

jauahaoas 

všechny recenze uživatele

Pokud divák nikdy nepracoval u nebo pro McDonalds, nic moc mu tento film zas až tak nedá. Jinak velmi dobrý výkon Keatona, dobré historické zpracování dle skutečných událostí a hlavně ukázka pevné vůle a obchodních taktik v daném období. ()

KraLuban 

všechny recenze uživatele

Nemám rád McDonald´s...ne proto, co pro někoho představují, ale prostě mi od nich nechutná. Co mi ale určitě chutnalo, byl tenhle film. Poučný, smutný, se skvěle hrajícím Keatonem - ten chlap je prostě žralok. Líbilo se mi to, dost. Svěží, poutavé, i když vlastně hodně smutné. ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

Cynický príbeh chlapíka, ktorý z McDonaldu urobil kostol pre amerických občanov, do ktorého sa nechodí iba v nedeľu. Chamtivé, no vďaka rýchlym strihom a dialógom aj trefne vtipné divadielko, ktoré účelnou retrospektívnou nám podáva info o rozvoji tohto ''monumentu'', lenže bez štipky emócie, navyše s dosť perverznými detailami na ľudí jediacich hamburgery. ''God bless America!'' Irónia musí byť. Výborný Keaton. ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Průměrně natočený film o zajímavém tématu. Klasický americký kapitalista, který jde přes mrtvoly, i když z business hlediska je to génius, ale lidsky? Přitom důležité poselství je sděleno hned v první části filmu: Kroc má dům, auto, poměrně velmi slušný životní standard, ale jemu to nestačí, vždycky bude chtít víc... Když každý ve jméně business záměru chce výrazně víc, než doopravdy potřebuje, potom se nedivme, že příroda planety začíná kolabovat. Je smutné, že často jde spíš o kufr "papírků" než o společné vnitřní hodnoty. Chamtivost jednoho na úkor ostatních. ()

Vo3inho 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů podle skutečné události. Ač moc tento typ filmu nemusím. krásně ukazuje zhoubnost kapitalistické doby, a jak je člověk pro peníze a jméno udělat cokoliv. Na druhou stranu to však tomu chudému přistěhovalci s českými kořeny tak nějak přejete, protože vidíte všechno, co byl ochotný pro vyšplhání až na vrchol udělat. Bohužel odpornými a podrazáckými praktikami. Každopádně Michael Keaton si tu jede neuvěřitelnou one man show, kdy jde přes mrtvoly až ke slávě a bohatství. Vidí v McDonald´s to co v něm neviděli ani jeho zakladatelé a udělá z něj největší fenomén na světě. Kdo by sakra neznal všemi milovaný Mekáč. Krásná ukázka toho jak to dneska funguje. Přeci jen si nemyslím, že by to patřilo do mé nejužší špičky filmů, každopádně doporučuji zkoukonout. ()

Little_Sawy 

všechny recenze uživatele

Jsou dni, kdy Mekáč nenavštívím jak je rok dlouhy a sú i dní, kdy Mekáč navštívim pokaždé když jdu do kina a chci si před nebo potom, skousnout nejakou baštu. 'Zakladatel' je film o bratrů McDonaldových, který založili Frančéza McDonald's prvě, doufali také v nárust zakazníku, co se im taky povedlo. Je tu jedno jenže..Jenže si podepsali ortieľ s Crokem, když mu ponoukli panrtnerství a tým pádem, někdo napředoval a někdo upadal hloběji a hlouběji až nakonec ke samému dnu ..Film mě zaujal, fascinoval a nadchl zároveň. ()

Související novinky

Michael Keaton vs. třetí světová válka

Michael Keaton vs. třetí světová válka

10.03.2016

Poslední dva ročníky Oscarů měli jasného vítěze - Michaela Keatona. Hvězda Burtonových Batmanů sice neurvala žádnou sošku, objevila se ale v Birdmanovi i ve Spotlightu, tedy v obou vítězných filmech.… (více)

Reklama

Reklama