Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době, kdy Divoký západ začínal ustupovat před civilizací, přichází na americký kontinent s dalšími imigranty také německý inženýr jménem Karel May. Čeká na něj místo zeměměřiče u železniční společnosti Pacific Railroad, jež zrovna soutěží s konkurencí, která postupuje z druhé strany kontinentu, kdo z nich postaví delší část trati, než se někde uprostřed nepokořené divočiny protnou. Jenže na nadšeného muže, okouzleného přírodou a možnostmi nového světa, čeká také rozčarování z barbarismu osadníků, kteří si uzurpují právo na půdu, jež patří původním obyvatelům. Tak se dostává do křížku s grobiánem Rattlerem, který vede skupinu pistolníků pověřených úkolem chránit stavbu před indiány. Během průzkumu terénu se Mayova družina dostane do přestřelky s indiánskými bojovníky a on sám je vážně zraněn. Jeho odvaha v boji učaruje vůdci bojovníků, náčelnickému synovi Vinnetouovi. Tak se Karel May původně jako zajatec dostává ke kmeni Apačů a díky Vinnetouově sestře Nšo-či, poznává indiánský způsob života a jeho hodnoty. Díky své síle dostává nové indiánské jméno Old Shatterhand a je rozhodnutý zajistit smír mezi železniční společností a indiány. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

hunterN odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak toto byla ovšem ztělesněná katastrofa. Chudák Karel May, ač ve věčných lovištích, tak jej určitě svědí prst na spoušti zázračné pětadvacetiranné Henryovky jeho alter ega Oldy Šetrnýho, v touze zúčtovat s tvůrci tohoto paskvilu a lidumil Vinnetou, pevně svírající tomahawk, se už poohlíží po volném mučednickém kůlu pro scénáristu. K tomuto výtvoru jsem od samého začátku zásadně nepřistupoval jako k remaku německo-jugoslávských filmů ze 60. let, ale jako k pokusu o novou adaptaci literární klasiky. Sice ony už zmiňované filmy ze 60. let měly s literárními předlohami často společné jen jména titulních postav a někdy ani to ne, ale alespoň první dvě z nich se jakžtakž snažily držet základního schématu dle svých předloh, byly krásně naivní a měly své určité kouzlo, které si pro mnohé generace zachovaly i doposud, hlavně díky velké míře nostalgie, ale nová třídílná minisérií Mayových krajanů je plivnutím na celé jeho úctyhodné dílo (byť někdy, v některých případech i poněkud rozporuplné a ne příliš valné kvality, jak si musí i každý zarytý mayofil přiznat) a z románové předlohy už nyní nezbyl ani kámen na kameni. Z polopouštních Apačů obývajících opuštěné pueblo Hopiů jsou, soudě dle vizáže, náhle prérijní Siuxové, hovořící Lakotsky a žijící v tee-pee, Krásný Den (což není nikdo jiný než v románu tragicky zahynuvší sestra Vinnetoua Nšo-či) si zde příliš svého půvabu z románu nepřinesla a ještě je navíc šamankou (WTF!?!?), která se snad má, jak jsem slyšel, v druhé části za Oldu provdat, chybí řada stěžejních událostí a postav, např. Klekí-petra, který měl velký vliv na vývoj, charakter a chování, dle románů, původně poměrně civilizovaného Vinnetoua…má vůbec cenu pokračovat? Podivovat se nad nelogickým chováním postav? Faktografickými nesmysly? Mimózními reáliemi. Hloupými dialogy? Pozastavovat se na arzenálem, který filmaři hercům svěřili? Prostě historicko-geograficko-kulturologicko-etnologicko-faktografický galimatyáš. Pokud by se tvůrci rozhodli pojmout minisérii jako béčkový western, o kterém by netvrdili, že se zakládá na románech Karla Maye, nevypůjčili si z jeho děl jména postav, nevydávali zde zobrazené původní obyvatele Ameriky za Apače, a tak dále, a tak dále, tak pak by si snad taková minisérie zasloužila přijmout na milost a tím pádem i trochu schovívavější hodnocení. Upozorňuji na to, že mé, zde uvedené, dojmy a kritika nepramení z celé minisérie, ale pouze zhruba dvou třetin prvního dílu. Sílu dodívat se alespoň na první část až do konce, jsem v sobě bohužel nenašel. A na závěr bych si dovolil jednu drobnou výtku správcům čsfd. Pokud by někdo natočil řekněme porno, třeba na nějakém barokním zámku ve střední Evropě a hlavní aktéry by pojmenoval Macbeth I. a Lady Macbeth, tak byl zde byl taky jako autor předlohy uveden Shakespeare? Silně o tom pochybuji. I když, kdo ví... ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Úplné jiný film se stejnými postavami a příběhem. Moderní, syrový, více realistický, s pěknou výpravou. Nicméně se vytratila naivita a romantika filmové předlohy a charisma obou hlavních postav. Novodobí Old Shatterhand s Vinnetouem, stejně jako další postavy, budu vždy nutně srovnáváni s legendami let šedesátých. Když se na film dívám nezaujatě minulostí, je to hezký western, byť tomuto žánru v jednadvacátém století už moc pozornosti nedopřávám. Potěšila mě přítomnost některých známějších jmen, ale jejich dabing býval také lepší. Na druhou stranu jsem rád, že indiáni nemluví německy ☺ ()

Reklama

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jelikož jsem vyrůstal na „mayovkách" , zatímco jiní četli ještě pohádky, tak mě nová série velice mile překvapila. Herecké obsazení skvělé, hudba s prvky klasického Vinnetoua, reálnější. Přesto nadále mými favority zůstávají navždy nenahraditelní Piere Brice a Lex Barker, i když starší verze byla hodně naivní a z dnešního pohledu i trapná, své kouzlo dosud neztratila. Vždy se rád podívám na mé nejoblíbenější hrdiny mého dětství. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nebylo to vůbec jednoduché, ale povedlo se. Velmi sympatičtí herci, příjemně dobrodružná atmosféra, žádné násilné scenáristické veletoče ve snaze co největšího odlišení se od původních snímků, téměř žádné moderní filmařské zbytečnosti (s výjimkou občas roztřesené kamery). Nepatřím k divákům, kteří by o filmových Mayovkách mluvili jen a jen s úctou a obdivem (podle mě je z velké části vylepšil až náš dabing) a asi také proto nemám s touhle takový problém. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rozhodně příjemné překvapení. Namísto původního dětinského pojetí, hraničícího místy až s parodií, nabízí film zajímavou kameru, realistické podání prostředí i postav (namísto plochých figurek v původní sérii) a navíc i slušnou výpravu. Uvěřitelný Sam Hawkens tady není šaškujícím popletou, ale samorostlým chlapíkem z divočiny, který by se neztratil ani v Opravdové kuráži. Nápaditá je i citace původního hudebního motivu zakomponovaného do nové hudby. A Saxonia 1860..? No zřejmě slušnej oddíl :-) U mě jednoznačně za čtyři hvězdy. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama